reklama

Zakliata komnata Maďariča. A kto vlastne klame?

Podať trestné oznámenia v počte XY, ktoré skončia  len v šuflíkoch politicky nominovaných a politikom zodpovedným orgánom v stave „evidujeme, no je to boj za spravodlivosť tak dnes nevybavujeme“ je slovenská realita. Smer realita.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (9)

Pred necelými dvoma týždňami som dostal na stôl materiály, ktoré opisovali nekalé aktivity, zastrašovanie v kultúrnej inštitúcii, patriacej do pôsobnosti ministerstva kultúry a ministra Maďariča, ktorý sa pýši svojimi víziami, dosiahnutými výsledkami a transparentnými krokmi. Na druhej strane jeho nominanti len okrádajú tento štát o nemalé financie a kultúrne hodnoty. Slovenské národné múzeum. Iba na okraj aj toto je inštitúcia, ktorú zvládne riadiť nie menovec, ale rodina poslanca Smeru - pán generálny riaditeľ Jasaň.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Po prečítaní kontrolných správ som v plnej sile videl akým spôsobom štátni úradníci, nominanti vládnej strany zastrašujú ľudí v rezortoch, ktoré riadia, ľudí ktorí si svoju prácu robia zodpovedne a chcú pomôcť pri odhaľovaní nepravdy. Títo ľudia sa stávajú rukojemníkmi vo vlastnej krajine, vo vlastnom zamestnaní a nakoniec sú zastrašovaní nadriadenými. Po zoznámení sa s materiálnymi, ktoré poukazovali nielen na rozkrádanie a obohacovanie sa na kultúrnom dedičstve daný materiál upozorňoval na prax, ktorá azda nie je cudzia ani v jednom rezorte vládnej strany. Prax, kedy nadriadený je ochotný a schopný obchádzať zákon, falšovať dokumenty, terorizovať a vyhrážať sa zamestnancom, len aby zakryl nespravodlivosť a ilegálne praktiky seba alebo svojich kamarátov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Predstavte si, že je začiatok roku 2015, kedy generálny riaditeľ SNM vydáva zákonné poverenie na základe ktorého od 16. februára do 10. apríla 2015 prebieha kontrola na jednej zo súčastí SNM – Múzeum Bojnice. Po ukončení kontroly sa spíše správa, ktorá zisťuje zásadné nedostatky vo verejnom obstarávaní, závažné nedostatky pri preplácaní faktúr, ako aj závažné nedostatky pri dokladovaní niektorých sporných platieb. Kontrolu robí pracovníčka so 40 ročnou praxou, ktorá svoju prácu podľa viacerých vykonávala veľmi profesionálne a s vysokou mierou objektivity. Smutné je, že iba do teraz. Táto pracovníčka – kontrolárka postupuje v zmysle zákona a podáva svoju správu kompetentným, zároveň podáva návrh na termín prerokovania kontroly.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V normálnej krajine by okamžite začali konať, vyvodzovať zodpovednosť voči tým, ktorí sa previnili a aspoň „potľapkali“ a poďakovali kontrolórke za objavené nedostatky. Bohužiaľ, hovorím o normálnej krajine, od ktorej Slovensko pod vládou Smeru vzdialené na míle. Keď vládne Smer vinníka nehľadáme, keďže sa môže stať, že je to buď náš rodinný známy, kamarát či spolužiak zo základnej školy. Takáto prax nie je prístupná. Namiesto toho, aby vyvodili zodpovednosť za osoby, ktoré sa obohacovali na verejných zdrojo, pokarhajú a obvinia kontrolórku so 40 ročnou praxou z nezákonnej činnosti a zo zmätočného postupu pri kontrole. A to sa pani kontrolórka ohradila, že na svojej kontrole trvá, ako aj na správe, ktorú napísala v rámci nej. To sa však nepáči macenášom na vyšších priečkach a tak začnú konať, svoje chobotnice moci a vplyvu doženú až do tej fázy, kedy pani kontrolórku prehovára akýsi nemenovaný štátny úradníček z ministerstva kultúry, aby podpísala novú správu o kontrole múzea, ktorú nanovo vypracoval niekto z rezortu kultúry, vrátane dodatku. Hovorca ministerstva sa vyjadril, že klamem. Nuž papier nepustí. Kto klame? (napr. v tomto článku)

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nebolo by nič na tom zvláštne, keby tam nechýbal podpis vypracovateľa správy..... svietilo tam len meno kontrolórky, ktorá si naďalej stojí za svojimi zisteniami a dodatok odmieta podísať.

Ešte sa nečudujete? Pripadá Vám to také „politické“? Podložiť a podpísať papier s ktorým bytostne nesúhlasíte... Nielenže sa pani kontrolórka odmietla podieľať na týchto nelegálnych krokoch všetkých zainteresovaných, ale podala trestné oznámenia v počte 3, ktoré skončili aj tak len v šuflíkoch v stave „evidujeme, no je to boj za spravodlivosť tak dnes nevybavujeme“ a žiadosti, aby trestné konanie nerobili kamaráti z okresu Prievidza skočili v Prievidzi. Prečo, nie?

Keď sa kontrolórka nedočkala odpovede od kompetentných, obrátila sa na generálneho prokurátora s prosbou o pomoc a situáciu podrobne popísala. 

Naivné? Ani nie, v normálnej krajine bežné. Na odpoveď čaká do dnešného dňa. Naivné? Nie smerácke...

Jozef Jofo Viskupič

Jozef Jofo Viskupič

Bloger 
  • Počet článkov:  12
  •  | 
  • Páči sa:  0x

http://www.jozefviskupic.skOtec, športovec, zakladateľ regionálneho vydavateľstva, autor a realizátor projektu siete internetových kaviarní, dramaturg a majiteľ hudobných klubov, organizátor koncertov, kultúrnych podujatí a festivalov a ... spoluzakladateľ hnutia OĽaNO i poslanec NRSR. Odkedy som opustil slovenské reálie malého a stredného podnikania a začal pracovať na obhajobe verejného záujmu venujem sa prioritne riešeniam v oblastiach energetickej koncepcie štátu, opravy politického systému a fungovaniu štátu cez nezlodejské zavádzanie IT technológií, kultúre, mediálnemu prostrediu, ako aj fungovaniu EÚ.Kandidoval som v parlamentných voľbách 5.3.2016 na148. mieste kandidátky hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽANO-NOVA).Ďakujem za 23621 preferenčných krúžkov, iba vďaka ktorým som sa stal jedným z 19 poslancov hnutia. Ďakujem za dôveru, veľmi si vážim každý jeden z nich.Moju činnosť možete sledovať aj (tu). Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu