reklama

Prvý vulgarizmus môjho syna

Štvorročného. Predavačke v obchode. Čosi ho trošku úlisným spôsobom nabádala urobiť, na čo ju on nonšalantne poslal na jedno krásne miesto pár centimetrov nad ženskou zemou, a predsa tak blízko mužského neba.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (6)

Spôsob, akým sa s ním rozprávala, ma samotnú dráždil, preto mi toto príhodné použitie vulgarizmu pripadalo náramne smiešne. A ten nenútený a samozrejmý "pôvab", s ktorým to odprezentoval! Taký majú azda len deti. Až sa trochu hanbím, že som na to jeho malé rebelstvo hrdá. To však nevylučuje fakt, že ma to poriadne prekvapilo a vyľakalo. Okamžite sme situáciu začali riešiť. 

Obišli sme kde, kedy a koho počul podobný výraz vysloviť, veď denne prichádza s toľkými novými slovami, ktoré nepoužívame, a predsa ich intuitívne berie za svoje. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Najskôr som sa tvárila, že nepočujem, keď to zopakoval, snažila som sa mu vysvetliť, že to nie je vhodné, potom zase moja ignorácia, jeho úsmev a čarovné slovíčko, dve na zadok, jeho úsmev, o siedmej do pyžama a spať, jeho plač a koniec. (Myslím, že táto psychologická metóda nie je ani psychologická ani správna, ale fungovalo.) Odvtedy podobný výraz nepoužil. 

Manžel sa len usmial a povedal : Čo z toho robíš vedu, deti toho natárajú! 

Na druhý deň mi pri zaspávaní Julko povedal : Maminka, dnes, keď sme boli zo škôlky na prechádzku, som ťa videl pred kanceláriou, som ti kýval, aj som na teba kričal, taký som bol hrdý. Vieš, lebo ty si pekná mama. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

S lícami nafúknutými ako plachetnica som priplávala do obývačky, vyrozprávala som manželovi, aká som podľa Julkových slov úžasná a prosto, viete, samé superlatívy som popridávala... on bol ticho, len sa na mňa pozrel veľkorysým pohľadom, v ktorom bolo : Deti toho natárajú! 

A ja som si smutne uvedomila, že hej. Jasné, že by ma to potešilo viac, keby sa podobná situácia zopakovala o 20 rokov. On bude mať 24, ja 45. Prvé vrásky, ovisnutá pokožka, to by bolo, taký kompliment od syna! To by už malo váhu! Cenu, hodnotu! 

Počkajte, skutočne stúpa váha našich slov priamo úmerne s narastajúcim vekom?

Posledné týždne sa sama vo svojom živote, bohužiaľ, presviedčam, že ani nie. Že slová niektorých ľudí nemajú ani váhu ani cenu. Akurát tak dátum spotreby. Nasledujú pred skutkami a na skutok sa nikdy nepremenia. Z niektorých jedincov sa stávajú tárajkovia a šaškovia. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Kadečo kadekomu, bez rozmyslu. Sľuby, vyznania, silné reči a plno slabých/žiadnych skutkov následne.

No kým deťom vieme vcelku zhovievavo a akosi automaticky odpustiť, pri dospelých jedincoch s detinským správaním už tak veľmi nie. To nám nepríde akosi ani vtipné, ani rozkošné, ani prípustné. Slovo nerobí len muža, ale aj dámu. 

Slová majú silu a tá vie byť kontraproduktívna. So slovami sa dá hrať, dokážeme im dať energiu, ktorá rozvibruje emócie a vnútro, dokážeme nimi burcovať aj rozosmievať, urážať aj klamať, vytvárať plané nádeje, vdychovať do nich ružovú alebo čiernu farbičku, mráz alebo jar.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Lebo aké farby používaš, taký obraz vytváraš - druhým o sebe. 

Júlia Jaššová

Júlia Jaššová

Bloger 
  • Počet článkov:  52
  •  | 
  • Páči sa:  3x

Pani Bovaryová, ktorá verí, že recept na šťastie existuje, a je odhodlaná nájsť ho skôr, než bude potrebný arzén. Svoju druhú polovicu už nehľadá, lebo zistila, že sama nie je polovica, ale celok. *self love is the key* Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu