reklama

Predstavenie.Prvá časť paťdielnej trilógie rodiny Rajtárovcov.

O tom, ako niektorí členovia rodiny vyzerajú a čím sa zaoberajú. tiež vykreslenie spoločenského života, sociálnych mravov, stavebných zvyklostí na dedine v súlade s pridanou prírodou a domácimi živočíchmi.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)
Obrázok blogu

Otec s ťažkým nádychom vyložil vyblednutú igelitku na stôl. Tá slastne zaštrngala a z diery na boku , predratej od ustavičneého šuchtania otcovej kuľhavej nohy , zasvietili zelenkavé flašky naplnené bublinkavou horkastou tekutinou , ktorá sa v rodine obradne pila každé dve hodiny za hlasitého odgrgúvania všetkých zúčastnených a v triafaní sa štupľov medzi Margitine prsia.

Keď bola Margita malá , hádzali jej štuple do hlavy a ona ich svojimi odstávajúcimi ušami úspešne odrážala.Za náramných ovácií mykala hlavou zo strany na stranu a vďaka týmto každodenným stimulom jej uši neskonale prekvitali až nimi dokázala prevracať stránky šlabikára a zatvárať dvierka na kuríne tak, aby si nezašpinila prsty od kuriencov čo sa zaschnuté hompáľali na pántoch.Odkedy ale nosí podprseku, terč sa presunul tam .Občas ju to nahnevá, lebo ozubené štuple sa zachytia do silónu a nechcú popusiť, darmo nimi Margita lomcuje, nadrapuje, nepustia. Celá sa potom znervózni, spotí sa, rozdriape si celú fertuchu a s krikom vybehne na dvor .potom zvyčajne vylezie na holubienec alebo do seníka a pozerá sa do susedovho dvora. Ostatná rodina sa na tom nesmierne zabáva.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

 Mati sediac na veľkom stolci za vrch stolom roztĺka do veľkej misy vajcia na večernú praženicu. Śilhavými očami občas zavadí kamsi do diaľky, zamyslí sa a sliznatý obsah vajíčka sa nebadane skĺzne po okraji misky na stôl a dlážku, kde ho všetci svorne lakťami a nohami roztierajú do špinavej zaschýnajúcej machuli. Nedbajú však. Mati je už stará, ale stále si drží prvenstvo v chýbajúcich zuboch počtom 53 a úspešne vykonaných verejne utajených potratov po dedine s ručením doživotnej neplodnosti. Mati boli veru babicou. Pomohli na svet väčšej polovice detí na dedine a všetci si ju za to vážia. Veru veru, neraz jej za život poďakuje aj beznohý susedov Jozef, či Jolanka s prestrihnutým temenom. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Za konumistov mati pracovali na družststve v kačíne. Robotu si doteraz chvália a konumistov tiež. Ľúto jej je za starým poriadkom ale aspoň že tí politici sa veľmo nepovymieňali a sú tam furt tí istí. len viac obstarli a sadlom obrástli." to už keď si na dakoho človek zvykne..."hovorievali a čistili si koncom otváraka na pivo hrubé nechty. Zajtra bude nedeľa tak aby sa v káplnke nekrižovala špinavými rukami. Ostatní svorne prikivúvali. Najviac Milan. Milan bol najmaldší syn zo všetkých troch detí , ale nepočítali ho do počtu lebo bol úradne nepríčetný. Narodil sa síce s veľkou hrboľatou hlavou ako všetci poriadni Rajtárovci, ale keď pokrútil očkami ,vo vnútri mu to tak podozrivo hrkalo, že im to bolo podozrivé a vybrali sa sním na polikliniku do okresného mesta. Treba dodať že Milan aj v ôsmom roku života nedokázal chodiť, len sa ťahal po zemi a prevracal sa z brucha na chrbát. Ostatní členovia ho nedbalo prekračovali a po tme ho aj často dostúpali. Na to Milan reagoval škrekom ktorému nebolo konca a tak ho pre jeho dobro zatvárali na noc do postriežky vedľa kurína. V poliklinike dostal poukaz na ortopedické topánky a zvieraciu kazajku, ktorá sa doteraz v rodine používa ako cedidlo na tvaroh. Zavesí sa remeňmi na garnižu a precedí sa cez ňu brzlé mlieko. Otec Milana pochválil že vyzerá v tých ortopedičných topánkach ako ozajstný sanitkár a Milan ich odvtedy nevyzul.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Teraz má Milan tridsaťpať, zarastá, spáva v kuchyni na stole alebo v lete vonku v koryte. Nič sa nedá robiť, dom je malý. Ešte v osemdesiatom prvom bol pod slamou. pravda, sem- tam sa ulepí chliev, či nová izba ale na Milana vela miesta nezostáva. Ved načo, hovoria ostatní súrodenci. hlavné je že ho máme radi a že sa o neho poriadne staráme. Napríklad Slintavého Jozefa od Krnáčov dali do ústavu .Bohvie čo tam sním tí dochtori robili. Vrátili im ho až po revolúcii bez nechtov a s vypálenými diódami na čele. Keď si cez deň posedí na slniečku, celú noc mu potom bliká hlava a elektrizujú mu dlane, tak potom často do noci tými dlaňami žehlí kostolné plachty či obrusy. Milan má svoje miesto pod stolom na hokerlíku. Často hryzie okolosediacich do lýtok, za čo sa mu ujde nejeden kopanec. Milan sa ale naučil kopancom uhýbať, a rodina sa naučila že keď Milan hryzie do lýtka je lačný a keď oblizuje kolená pýta si vodu. Tú najčastejšie pije dovedna s Ťapom. Ťapo je starý huňatý pes ktorý má telko isto rokov ak nie aj viacej ako Milan. Povaľuje sa pred dverami a často je na nerozoznanie od Milana.Milan vášnivo pritakúva na všetky otázky. Keď sa teší, divoko sa kníše zo strany na stranu, kým nevyvalí stolcu nohy.Otvára uslintané ústa a keď sa najviac teší, pľuje husté hlieny na všetky strany. Rodina sa raduje, že je spokojný. Hoci je nepríčetný, je ich. I otec ho má rád. Od mala ho často bráva na pole, dáva mu do kľavých rúk kosu či motorovú pílu nech sa pohrá a priučí.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Otec je gazda . Má územčisté čelo, lesklé mastné vlasy prehodené od ľavého ucha k pravému ktoré si počas občasného tuhého premýšlania uhládza tvrdou rukou. Otec má povesť vynálezcu. Zmajstroval samozberací voz a autopilotný kombajn z miestnych vodovodných trubiek ešte dávno predtým ako ho do dediny prišli predstaviť inžinieri z okresu. Vždy sa úporne snažil aby mu robota išla od ruky a obišla ho velkým oblúkom. Doma sa tiež činí, keď si zobral mati za ženu, prerobil rodičovksý dom, tu prilepil komuru, tu, za muroval dvere a slamenú strechu vymenil za škridľu. síce mu to trvalo desať rokov, počas ktorých spávali pod igelitom ale hlavne že to bolo ich a za darmo. Otec totiž po nociach rozoberal susedovu strechu , škridľu po škridli pedantne nahrádzal svojou starou slamou až kým strechy nevymenil. nová strecha pasuje a všetci mu ju chvália. toto je tradičný spôsob prestavby, veľmi efektívny a praktický.vyriešia sa takto aj roznorodé sociálne problémy. strecha sa totiž vymieňa najma chudobným vdovám s malými deťmi, alebo starým ľudom, o ktorých sa nemá kto postarať. vačšinou potom čoskoro umrú na zápal pľúc alebo podchladenie .Otcovou najvačšou záľubou boli zabíjačky. každú sobotu v prasačej sezóne ho volávali susedia a známi za majstra.Aj zabíjačky prebiehajú podľa pevných pravidiel. Už od šiestej ráno sa nalievajú miestnou domácou, tvz. Sliepňačkou, nie preto že by bola zo slepačincov alebo čo, ale že sa od nej dalo ľahko a naveky oslepnúť a to robilo pitie napínavejším. Prasa potom všetci triafajú spoločne podomácky vyrobenou brokovnicou ktorá po dedine koluje v aluminiovej škatuľke a nikdy neminula cieľ. Až na jeden prípad, ale to sa vačšinou neráta- keď sa Ján Mrena poplietol a vystrelil is tretie oko.A odvtedy, ako cez ich dedinu prechádzal konvoj hipisákov s bubnami, spievajúcimi "háre krstná, háre krstná," a zreteľne im objasnil nepredstaviteľné dobro a jas sálajúce z Búdovho tretieho oka, volajú ho Búda a mrenu si vážia.

Otec zostáva na zabíjačkách až do konca. Koniec nastáva vtedy, keď si svoje črevá doplna naplní čerstvou klobásou a tá sa už začína vytískať von.

Vtedy sa zdvihne s náma....

:) pokračovanie v daľšom dieli.

Julia Kikinderova

Julia Kikinderova

Bloger 
  • Počet článkov:  39
  •  | 
  • Páči sa:  0x

zijem v balansujúcej harmónii vlastných príbehov a fantázie a kvalitne tym korenim zivot sebe a mojmu okoliu. Zoznam autorových rubrík:  Nezaradenáscrabble mojich vzťahovMoje Retardované Návraty -serivládny mančaftmonštrá okoložijúcekeď ma niekto strašne rozčúlisluchovomalebné dejiny z dedindivočina

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu