reklama

Korupcia na súde v kauzách bývalého siskára a podnikateľa? Polícia mlčí!

V prípadoch sa ani po štyroch rokoch od podania obžaloby nezačalo pojednávanie. Ministerstvo spravodlivosti už vykonalo previerku spisov. Polícia sa k podozreniam z korupcie nevyjadruje.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Na bratislavskom okresnom súde v prvom okrese si už štyri roky nevedia poradiť s prípadmi vydierania, v ktorých čelí obžalobe bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby Ľuboš Kosík a podnikateľ Herbert Gorge. Po tom ako som vo februári upozornila na tieto „zabudnuté" kauzy, na ministerstve spravodlivosti sľúbili, že vykoná previerku uvedených spisov .

Ministerstvo spravodlivosti si v predmetnej veci vyžiadalo z Okresného súdu Bratislava 1 predmetné súdne spis.

„Začiatkom marca 2020 bol vrátený Okresnému súdu Bratislava 1 spolu so žiadosťou adresovanou predsedovi súdu, ktorý bol požiadaný o dohľad nad plynulosťou a bezprieťahovosťou predmetného súdneho konania s tým, aby ministerstvu v pravidelných intervaloch zasielal správy z dohľadu spolu s prehľadom úkonov, ktoré boli v danej veci uskutočnené za dané obdobie,“ uviedli pre môj blog z tlačového oddelenia ministerstva spravodlivosti.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Polícia o preverovaní korupcie mlčí

Existuje však podozrenie na korupčné správanie v týchto kauzách. Vyplýva to z informácii od viacerých justičných a policajných zdrojov a aj zo zdrojov z kriminálneho prostredia.

S otázkami, či je v tomto prípade začaté trestné stíhanie vo veci a kedy bolo začaté, som sa obrátila na policajné prezídiu. “Na vaše otázky nie je možné poskytnúť žiadne bližšie informácie,“ odpovedal pre môj blog hovorca Michal Slivka.

Ľuboš Kosík na úteku v Mali

Ľuboš Kosík je známy z kauzy zavlečenia Michala Kováča mladšieho z augusta 1995.V júni 2016 mu Najvyšší súd SR potvrdil 14 ročný trest v kauze falšovania zmeniek za 2,4 milióna eur, neskôr súd Kosíkovi k trestu odňatia slobody pridal ďalšie štyri roky, keďže nezaplatil peňažný trest.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vo väzení však nesedí, keďže sa mu podarilo ujsť. V novembri 2016 ho zadržali v Mali a posadili do väzby, neskôr ho pustili na slobodu, potom mal Kosíka zase ktosi uniesť a následne sa opäť objavil a aj prihlásil médiám. Tvrdil, že chce vypovedať o zavlečení syna bývalého prezidenta a aj ďalších trestných činov.

Kosík však čelí obvineniu ešte aj v dvoch ďalších prípadoch vydierania na Okresnom súde Bratislava 1. V jednom prípade figuruje podnikateľ Herbert George. Ani v jednom z nich sa pojednávať nezačalo, hoci prokurátori podali obžaloby už v marci a v júni 2016.

Vydieranie kvôli zmenkám aj obrazom

Prvý prípad súvisí s kauzou falšovanie zmeniek. Podľa prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry keď chcel Kosík na jar v roku 2010 získať fiktívny dlh 2,4 milióna eur, objednal si u sýkorovca Juraja Billika alias Čapatého aj zbitie dotyčného muža a tak ho mal donútil zaplatiť. Čapatý spolu s ďalšími kumpánmi mali najskôr muža prinútiť vystaviť a podpísať tri zmenky na meno Kosíka, každú v hodnote 800-tisíc eur.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Koncom septembra toho istého roku muža prepadla ozbrojená skupina, vtrhli do jednej z herní v Malackách, hostia si museli ľahnúť na zem, vydieraného muža napadli a boxerom ho udierali do hlavy. 

 Obžalobu na Kosíka podal prokurátor ešte v marci 2016. Prípad dostal sudca Ján Jamrich. Vo veci bolo vytýčené verejné zasadnutie na september 2016, to však bolo odročené na neurčito. Jamrich na konci roka 2016 odišiel do dôchodku. Prípad tak bol v januári pridelený novému sudcovi Jánovi Golianovi, ktorý sa vlani v apríli stal aj predsedom súdu.

Golian sa vo februári pre môj blog vyjadril, že „v prípade nepojednáva, lebo na Kosíka je vydaný medzinárodný zatýkací rozkaz a nie sú splnené podmienky na konanie voči ušlému.“

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Druhý prípad vydierania súvisí s obrazmi Andyho Warhola. Kosík aj spolu s druhým obvineným Gorgem boli aj pár mesiacov vo väzbe.

Prokurátor Okresnej prokuratúry Bratislava 1 konštatoval, že od februára do júna 2015 chcel podnikateľ Gorge 300-tisíc eur od biznisového partnera Martina Švajdu, s ktorým obchodovali s umeleckými dielami, k zaplateniu ho mal prinútiť Kosík a ďalší muž.

V júni 2015 všetkých troch zadržali. Poslednému, nemenovanému neskôr stíhanie zastavili. Ukázalo sa však napríklad, že Švajda predával obrazy Andyho Warhola, ktoré si požičal v múzeu Moderného umenia Andy Warhola v Medzilaborciach. Riaditeľku galérie to stálo miesto.

Štyri roky súd nekoná

V júni 2016 na Kosíka a Gorgeho podal prokurátor Okresnej prokuratúry Bratislava 1 obžalobu . Vec bola pridelená sudcovi Michalovi Valentovi a boli priebežne vytýčené termíny hlavného pojednávania, vraj kvôli neprehľadnej situácii ohľadom zadržania Kosíka v Mali sa však pojednávať riadne nezačalo.

V apríli 2018 dostal prípad nový sudca Pavol Tomík, keďže Valent odišiel na Krajský súd v Bratislave. „ Doposiaľ nebol vytýčený termín z dôvodu preťaženosti súdneho oddelenia nového zákonného sudcu a rozsiahlosti spisového materiálu,“ vysvetľoval súd už v skoršom stanovisku.

Advokát Gorgeho Rastislav Palovič považuje situáciu za normálnu, vzhľadom na preťaženosť súdu a právne nejasnosti situácie ohľadom obžalovaného Kosíka. Kosíkov advokát Martin Kanás sa vyjadriť nechcel, nemá na to súhlas od klienta.

Prokurátori urgovali súd

Dozorový prokurátor z Úradu špeciálnej prokuratúry v prípade vydierania v súvislosti s obrazmi Warhola už aj urgoval súd. V októbri 2018 mu oznámili, že“ po zmene zákonného sudcu, vzhľadom na preťaženosť a nedostatočné personálne zabezpečenie súdu, možno predpokladať nariadenie termínu hlavného pojednávania koncom roka 2019.“

Aj prokurátor z Okresnej prokuratúry Bratislava 1 v prípade vydierania v Malackách opakovane urgoval súd. Dostal odpoveď, že podľa ich názoru j“e vraj potrebné vyčkať na výsledky extradičného konania (vydania z Mali - poz, autorky)o vzťahu k obvinenému Ľ. K."

Na začiatku minulého roku však došlo k zmene aj dozorového prokurátora. Aj tento rok v januári bol zo strany prokuratúry opätovne dopytovaný sudca Tomík, aby oznámil dôvody, ktoré bránia vytýčeniu hlavného pojednávania. Odpoveď nedostali.

Z webu ministerstva spravodlivosti vyplýva, že termíny pojednávania ešte neboli vytýčené.

Konanie proti ušlému

Trestný poriadok hovorí, že konanie proti ušlému možno vykonať proti tomu, kto sa vyhýba trestnému konaniu pobytom v cudzine alebo tým, že sa skrýva. Navrhnúť to môže prokurátor, alebo takéto opatrenie môže urobiť aj sám sudca. Obvinený musí mať vždy obhajcu, ktorý má rovnaké práva ako obvinený. Všetky písomnosti určené obvinenému sa doručujú iba obhajcovi. Predvolanie na pojednávanie sa vhodným spôsobom uverejní, napríklad na nástenke súdu. Pojednávanie sa potom vykoná aj v neprítomnosti obvineného, bez ohľadu na to, či sa o ňom dozvedel.

Júlia Piraňa Mikolášiková

Júlia Piraňa Mikolášiková

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  451
  •  | 
  • Páči sa:  1 673x

Témy spojené s políciou, prokuratúrou, súdmi a organizovaným zločinom. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu