reklama

Obhajca Križiak už nezastupuje Čontyho od sátorovcov. Proti obvineniu sa bráni

Obvinený advokát tvrdí, že ho policajti chceli dostať z obhajoby Čontyho. Klientovi už vypovedal plnú moc. Súd mu totiž zakázal kontakt a nechal ho na slobode. Do väzby pre ovplyvňovanie svedkov však vzali iného sátorovca.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

AKTUALIZOVANÉ 25.1. o 14:10 o vyjadrenie Úradu špeciálnej prokuratúry - na konci článku.

Košický advokát Viktor Križiak čelí obvineniu z prečinu marenia výkonu úradného rozhodnutia. Obvinenie súvisí s prípadom zločineckej skupiny sátorovcov a obvinením Zslotom Nagym alias Čontym, ktorý bol pravou rukou bossa Ľudovíta Sátora. Čontyho až doteraz zastupoval advokát Križiak.

Kto je Zsolt Nagy alias Čonty?

Vyšetrovateľ tvrdí, že advokát nosil listy

Križiaka policajti z Národnej protizločineckej jednotky Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) zadržali a obvinili 20. januára.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

"Samotné konanie, ktorého sa dopustil obvinený spočívalo v tom, že vykonával zasielanie osobnej korenšpondencie z väzby smerom k osobám, ktoré sa nachádzali mimo ústav na výkon väzby a to aj opačne, kedy táto korešpondencia neprešla kontrolou zo strany orgánov činných v trestnom konaní a súčasne obsahovala informácie, ktoré boli spôsobilé ovplyvniť vyšetrovanie, čím maril výkon kolúznej väzby v prebiehajúcom trestnom konaní. " uviedol riaditeľ NAKA Peter Hraško pre televíziu JOJ.

 §348 ods. 1 písm. g

Kto marí alebo podstatne sťažuje výkon rozhodnutia súdu alebo iného orgánu verejnej moci tým, že dopustí sa závažného konania, aby zmaril účel väzby alebo trestu, potrestá sa odňatím slobody až na dva roky.

 Križiak si proti obvineniu podal sťažnosť.

„Skutková veta ako je uvedená v uznesení o obvinení, nenapĺňa znaky trestného činu marenia výkonu úradného rozhodnutia §348 ods. 1 písm. g a ani iného trestného činu,“ uviedol pre môj blog Križiakov advokát Tomáš Rosina.

Obvinenie je podľa názoru jeho klienta okrem iného založené na nelegálne získaných dôkazoch. Napríklad podľa informácií Križiaka, mala jedna vo veci vystupujúca svedkyňa vypovedať pod nátlakom osôb, pracujúcich v zložkách polície.

„Namietame príslušnosť Národnej protizločineckej jednotky expozitúra Bratislava a aj vyšetrovateľa,“ povedal advokát Rosina.

Vysvetlil, že keďže sa na obvinení Križiaka výlučne podieľali iba tí vyšetrovatelia a operatívci, ktorí vyšetrujú skupinu sátorovci, kde Križiak obhajoval Čontyho a ako advokát v rámci jeho obhajoby kritizoval a namietal niektoré postupy práve tohto vyšetrovacieho tímu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obvineného Viktora Križiaka pred sudkyňu predviedli elitní kriminalisti.
Obvineného Viktora Križiaka pred sudkyňu predviedli elitní kriminalisti.  (zdroj: TV JOJ)

Prokurátor podal návrh na väzobné stíhanie Križiaka pre obavu, že by pokračoval v páchaní trestnej činnosti a že by mohol ovplyvňovať svedkov.

Stíhajú ho na slobode

Sudkyňa Okresného súdu v Trenčíne skonštatovala dôvody väzby, ale Križiaka​ prepustila na slobodu. Väzbu nahradila dohľadom probačného úradníka. Obvinenému advokátovi zakázala stýkať sa so šiestimi osobami, medzi ktorými je aj jeho klient Zsolt Nagy zvaný Čonty. Prokurátor sťažnosť nepodal.

Križiak po prepustení zo zadržania pre Korzár vyhlásil, že "podmienky v našich CPZ-tkách sú na úrovni Sudánu. Stretol som tam sa arogantným, vulgárnym a povýšeneckým prístupom policajtov."

SkryťVypnúť reklamu
reklama

„Podali sme sťažnosť, keďže máme zato, že rozhodnutie súdu je nesprávne, nezákonné a nepreskúmateľné ako aj z dôvodov neexistencie takzvaných formálnych a materiálnych dôvodov väzby,“ skonštatoval advokát Tomáš Rosina. O sťažnosti rozhodne Krajský súd v Trenčíne.

Križiak po rozhodnutí súdu už vypovedal Čontymu plnú moc.

Už raz obvinený

Križiaka už raz obvinili. Išlo o prípad marenia spravodlivosti z roku 2012. Dokonca si krátko posedel aj vo väzbe, kde držal protestnú hladovku. Okresný súd v Trenčíne, ho vtedy vzal do väzby , Križiak však podal sťažnosť. Krajský súd vtedy skonštatoval, že nie sú splnené zákonné podmienky na vzatie obvineného do väzby, pretože skutok, tak ako je uvedený v uznesení o vznesení obvinenia, nevykazuje znaky trestného činu marenia spravodlivosti.Jeho bývalý klient Mikuláš Černák totiž tvrdil, že ho opakovane kontaktoval a usmerňoval ho, ako má vypovedať v kauze sýkorovcov, kde zastupoval obvinených.Černák to napísal prokurátorovi, ktorý podal obžalobu na sýkorovcov. Križiaka vtedy policajti odviedli priamo zo súdu, kde v ten deň v sýkorovskej kauze pojednával. Vtedy tvrdil, že za celým procesom stojí Úrad boja proti organizovanej kriminalite. „Viem pomenovať presných páchateľov trestnej činnosti, tými sú vyšetrovatelia, policajti, ktorí za tým stoja,“ povedal pre Nový Čas .

Pustili ho z väzby a opäť poslali za mreže

Podľa informácií, ktoré som získala obvinenie Križiaka okrajovo súvisí s opätovním vzatím do väzby Rolanda Szamaránského.

Roland Szamaránsky je obvinený zo založenia zločineckej skupiny a trestného činu vraždy Vojtecha Écsiho a jeho ochrankára (zo skupiny pápayovcov) z apríla 2003. Ide o kauzu známu ako sátorovci. Medzi obvinenými v kauze figuruje bývalá pravá ruka bossa Ľudovíta Sátora – Zsolt Nagy alias Čonty.

Minulý rok v máji Szamaránského vzali do väzby pre obavu, že by pokračoval v trestnej činnosti. V októbri ho z väzby prepustil senát Najvyššieho súdu zložený z predsedu Martina Piovartsyho a sudcov Pavla Farkaša a Štefana Harabina.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Od skutku uplynul dlhý čas

Senát poukázal na to, že obvinený súdne trestaný doposiaľ nebol, trestný čin vraždy, pre ktorý je stíhaný a ktorý mal spáchať ako člen organizovanej skupiny spolu s ďalšími osobami patriacimi do skupiny zločineckej skupiny bol spáchaný v apríli 2003. Z uznesení vyšetrovateľa o vznesení obvinenia navyše vyplýva, že zločinecká skupina, ktorej členovia vystupovali pod názvom „Sátorovci“ pôsobila do konca roka 2010. Zároveň z obsahu spisu vyplýva, že voči obvinenému nie je vedené trestné stíhanie pre iné skutky.

„Vo svetle týchto skutočností možno potom uzavrieť, že od spáchania skutku uplynul už dlhý čas trinástich rokov, organizovaná skupina, ktorej mal byť členom už šesť rokov neexistuje a pre iný trestný čin obvinený stíhaný nie je,“ napísal v uznesení predseda senátu Martin Piovartsy.

Najvyšší súd tak dospel k záveru, že v súčasnom štádiu trestného stíhania žiadna konkrétna skutočnosť odôvodňujúca reálnu obavu z konania obvineného uvedeného v ustanovení Trestného poriadku, že na slobode bude obvinený pokračovať v páchaní trestnej činnosti neexistuje.

Na záver senát pripomenul, že prepustenie obvineného z väzby na slobodu neznamená, že budúcnosti nemôže byť vzatý do väzby v prípade zistenia konkrétnych skutočností odôvodňujúcich obavu z jeho konania napĺňajúceho niektorý z dôvodov väzby.

V uznesenie som získala na základe zákona o slobodnom prístupe k informáciám. (Celého si ho môžete prečítať tu.)

Pár dní pred Križiakom

Sudca Špecializovaného trestného súdu Szamaránskeho vzal 16. januára opäť do väzby, teda len niekoľko dní predtým ako zadržali a obvinili Križiaka, ktorý až doteraz zastupoval Čontyho.

 „Dôvod väzby je obava z ovplyvňovania svedkov,“ povedala pre môj blog hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjaková.

Obvinený si podal proti rozhodnutiu sťažnosť, rozhodovať bude o nej Najvyšší súd.

To, že opätovné zadržanie Szamaránského nepriamo súvisí so zadržaním Križiaka potvrdila pre môj blog aj hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.
 

Júlia Piraňa Mikolášiková

Júlia Piraňa Mikolášiková

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  451
  •  | 
  • Páči sa:  1 673x

Témy spojené s políciou, prokuratúrou, súdmi a organizovaným zločinom. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu