reklama

Voľme, ale poučme sa!

Ukázalo sa, že predvolebné sľuby sú jedna vec a povolebná realita je vec druhá. Dôležitejšie, ako sľúbiť voličom to čo chcú počuť, je realizácia konkrétnych krokov, navrhovanie a prijímanie konkrétnej legislatívy po voľbách. Viem, že po voľbách čakajú Slovensko mnohé životne dôležité rozhodnutia. Niekoľko rokov sa však vo svojom voľnom čase venujem boju za prijatie zákona o registrovaných partnerstvách na Slovensku, nedá mi preto, aby som sa k voľbám nevyjadril aj z tohto pohľadu. Koho táto téma nezaujíma, nech ďalej nečíta. Ani pre mňa to nie je jediná téma, ktorá bude rozhodovať o tom, komu dám hlas vo voľbách. Po kauzách, ktorých sme svedkami, by sme sa mali naozaj dobre zamyslieť. Bližšie o tom píšem vo svojom predchádzajúcom blogu: http://juliuskolenic.blog.sme.sk/c/288640/Gorila-nie-je-dolezita.html

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Podstatné je, aby sme voľby neignorovali, ale aby sme prišli a volili. Občianske združenia obhajujúce práva lgbt osôb by mali vyzvať všetkých gejov, lesby, bisexuálov, transrodových ľudí, ako aj našich príbuzných, priateľov, kolegov, známych, všetkých, ktorým záleží na dôstojnom živote svojich blížnych, jednoducho všetkých občanov Slovenskej republiky, aby neignorovali nadchádzajúce voľby do NR SR a aby sa v sobotu 10. marca 2012 zúčastnili volieb.

Aj dnes by sme mohli očakávať, že pochopenie napr. v otázke registrovaných partnerstiev nájdu občania SR predovšetkým v štandardných liberálnych, v menšinovými témami zaoberajúcich sa a v sociálno-demokratických stranách. V parlamentných voľbách ale kandiduje naozaj dostatočné množstvo strán, z ktorých si voliči môžu slobodne vybrať tú stranu, ktorej najviac dôverujú. Dôvera je veľmi osobná vec a zároveň by mala byť tým najdôležitejším volebným kritériom. Treba tiež mať na pamäti, že napriek možnosti preferenčných hlasov, nie je možné voliť konkrétnych kandidátov bez toho, aby sme zároveň neodovzdali hlas dotyčnej politickej strane. Preto by sme mali zvažovať celkovo, ako sa jednotlivé strany doteraz správali.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ak sa mám vrátiť k registrovaným partnerstvám, tak napríklad pre stranu Sloboda a Solidarita bude podľa mňa ťažké udržať si dôveru voličov. To, čo sľubovali pred minulými voľbami, nesplnili. Nielenže sa v koaličnej zmluve zaviazali, že nepredložia návrh registrovaného partnerstva, ale že ho ani nepodporia. Ani po zániku koalície návrh nepredložili, aj keď im v tom už nič nebránilo. Zahodili tak príležitosť, aby sa aj táto téma stala predmetom odbornej diskusie.

Po voľbách určite nesmieme pripustiť, aby sa popri zhoršujúcej ekonomickej situácii zabúdalo na ľudskú dôstojnosť a ľudské práva, ktoré by nemali byť predmetom politických obchodov. Legislatívna úprava registrovaných partnerstiev je jednoduchá a nevyžaduje takmer žiadne peniaze zo štátneho rozpočtu. Naopak, prináša benefity napr. v podobe odbremenenia štátu od vyživovacej povinnosti, ako aj vo vytvorení podmienok nezanedbateľnej časti občanov SR pre plnohodnotný šťastný život, prácu a tvorbu hodnôt prospešných pre celú spoločnosť.

Július Kolenič

Július Kolenič

Bloger 
  • Počet článkov:  10
  •  | 
  • Páči sa:  0x

ekonóm, projektový manažér, aktivista Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu