reklama

Sex v stane, alebo ako zvládnuť mesačný pobyt pod holým nebom

Mesiac v stane? Dokážete si to predstaviť? Že nie? Tak tu je krátke priblíženie, ako to môže vyzerať.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Rozmýšľali ste niekedy nad tým, že by ste sa len tak zbalili a vypadli na mesiac z domu? Žiadny drahý hotel, ale každú noc stráviť pod holým nebom v stane? Opustiť teplé miestečko na gauči, kvôli poriadnej dávke dobrodružstva? Mesiac nemať k dispozícii vlastnú sprchu? A čo je možno ešte horšie, mesiac neležať vo svojej posteli? Alebo dokonca v žiadnej posteli? Nepredstaviteľné! Neprijateľné! Z pohodlia gauča okamžite odsúdené! Poďme si teda postupne rozobrať všetky aspekty stanovania.

hotel je skvelá vec, ale tá cena...
hotel je skvelá vec, ale tá cena...  
stanovanie je oveľa lepšie a dokonca zadarmo! (Marie Valach)
stanovanie je oveľa lepšie a dokonca zadarmo! (Marie Valach) 
stan je totiž možné postaviť na miestach, kde hotel nikdy nebude
stan je totiž možné postaviť na miestach, kde hotel nikdy nebude 
a získať tak výhľad, ktorý nemajú ani izby s príplatkom
a získať tak výhľad, ktorý nemajú ani izby s príplatkom 


Veľká väčšina ľudí si spája stanovanie s nepohodlím. S obrovským zásahom do svojho obľúbeného komfortu. Ak už stanovať, tak maximálne na víkend. Dva dni sa to vydržať dá, ale potom by to už chcelo sprchu. A vôbec, to obľúbené teplo domova. Skrátka, sme maximálne zvyknutí žiť v našich príbytkoch. Vnímame ako úplnú samozrejmosť, že nám doma tečie teplá voda, že si lusknutím prsta zakúrime či pustíme televízor, že si každý večer líhame do našich postelí.

Ale čo tak skúsiť niečo nové? My sme si to skúsili, tak sa nechajte inšpirovať! Rozhodli sme sa stráviť mesiac v Nórsku výhradne stanovaním pod holým nebom. Za každého počasia. V zime, v daždi či v silnom vetre. Na akomkoľvek mieste. V divočine, na parkovisku, či v kempe. Nezáležalo na ničom, len na tom, či to zvládneme. Či nás diskomfort nepošle po týždni naspäť domov. Bola to výzva aj skúška zároveň.

Samozrejme, aj my sme na začiatku čelili silným obavám. Čím viac sa približoval termín odjazdu, tým boli obavy väčšie. Deň pred odjazdom sme len tak ležali v posteli a nevedeli sa dočkať kedy konečne vyrazíme. Keď sa zrazu von strhla silná búrka. Jasné, že sme si hneď predstavili, ako nás od intenzívneho lejaku delí len tenký stan. Či nám premokne, alebo ho dokonca rovno odfúkne. Tú noc sme skutočne len veľmi ťažko zaspali.

Keď sme sa blížili do Nórska, vyzeralo to tak, že naše obavy nebudú až tak ďaleko od reality. V Dánsku nás hneď privítal obávaný dážď. Snáď iba zázrakom sa do večera vyčasilo a líhali sme si do stanu za prijateľného, iba mierne veterného počasia. Pravdu povediac, prvá noc nebola zrovna jednoduchá. Najskôr nám bola strašná zima, potom sme sa báli, že nám vykradnú auto, alebo že nás napadne divá zver.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
nádherné ráno po ťažkej noci (Marie Valach)
nádherné ráno po ťažkej noci (Marie Valach) 


Po niekoľkých dňoch sme si však na všetky trable v pohode zvykli. Už nám nerobilo žiadny problém, pri desiatich stupňoch sa prezliecť z teplého oblečenia do pyžama, a zaliezť do studeného spacáku. Úplne nám prestal vadiť občasný dážď. Nerobilo nám žiadny problém sprchovať sa v studených verejných sprchách. Nevadilo nám, že sme každý deň vôbec netušili, kde budeme večer spať. Vždy sme nakoniec našli skvelé miesto na prenocovanie.

Tu už neexistujú asi žiadne všeobecné rady, len niekoľko doporučení. Najhlavnejšie je nepodceňovať prípravu. Nenechajte sa oklamať extrémnou teplotou uvedenou na spacáku. Mnoho ľudí sa mylne domnieva, že aj ich ľahký letný spacák s extrémom do mínus sedem stupňov, je vhodný napr. do studených letných nocí niekde v škandinávii. Tento údaj je len laboratórne testovaný extrém, pri ktorom neskolabujú vaše orgány. Objektívnejšia je hodnota komfort. Tá udáva teplotu, pri ktorej sa aj menej zdatný jedinec ešte cíti príjemne. Pri výbere správneho spacáku na cestu si určite nechajte poradiť od odborníkov. Ak sa chystáte stanovať s partnerom či partnerkou, určite oceníte ľavý a pravý spacák, ktoré je možne zosipsovať dokopy a spávať tak pod jednou „perinou“. To isté platí aj pre stan. Lacná atrapa z nemenovaného anglického hypermarketu síce tiež môže sľubovať nepremovakovosť či vetruodolnosť. Pri intenzívnejšom dažde či silnejšom vetre sa však zrejme dokonale ukážu jeho slabiny či nekvalita. Čo sa oblečenia týka, je vždy potrebné mať po ruke viacero rôznych vrstiev. Určite sa neoplatí spoliehať na to, že v "teplých" krajinách nebude zima, alebo v tých "slnečných" nebude pršať. Kvalitné teplé a nepremokavé oblečenie teda taktiež patrí k nevyhnutnej výbave.

Z vyššie uvedených obáv nie je nutné mať strach, ich zvládnutie je však už len na spomínanom „zvyknutí si“, k čomu výrazne pomôže odporučené vybavenie. A skutočne je to možné a pomerne jednoduché, máme to odskúšané na vlastnej koži!

Možno ako motiváciu uvedieme hlavné výhody nocovania pod holým nebom, ktoré sme počas našej cesty objavili. Ukázalo sa, že chladný čerstvý vzduch pôsobí veľmi pozitívne na kvalitu spánku. Takisto aj extrémne tvrdý „matrac“. Ak si teda nepostavíte stan na veľkom kameni, ktorý celú noc trápi váš bedrový kĺb. Dokonca aj padajúce kvapky dažďa na stan pôsobia veľmi upokojujúco. Zobúdzali sme sa skoro ráno oddýchnutí tak, ako sa nám klasickej posteli už poriadne dlho nepodarilo. Večer sme namiesto pred televízorom, sedeli pri ohni a s napätím sledovali padajúce hviezdy či polárnu žiaru. Možno vás to skutočne prekvapí, ale aj sex v stane je omnoho lepší ako za dverami spálne. Po prekonaní mierneho nepohodlia sme si dokázali vychutnať poriadne dobrodružstvo a zážitok, na ktorý len tak nezabudneme. Na stanovaní je úžasné aj to, že je človek prakticky celý deň vonku. Nie je totiž na výber. A sedieť len tak von s pivkom pozorujúc krásy miestnej prírody, nám zrazu prišlo ako tá najzáživnejšia činnosť v našom živote. Miesto do práce, sme skoro ráno vstávali na turistiku. A keď sme sa po dvadsiatich kilometroch vracali naspäť k stanu, vyzerali sme síce rovnako zničení, ako po úmornom dni v práci. Ale ten rozdiel na psychickom stave mysle bol priepastný.
Mohlo by sa zdať, že už snáď jediná vec, ktorá by pri stanovaní mohla chýbať, je obľúbená šálka rannej kávy. Samozrejme, aj tu existuje riešenie. Alternatívnych metód na prípravu kávy v súčasnosti existuje nespočetné množstvo. Na cesty nám príde ako najpraktickejší aeropress. Pribalili sme si ho teda so sebou, spolu s cestovným plynovým varičom a niekoľkými balíčkami kávy. Myslím, že ešte sme nikdy nemali taký pôžitok z rannej kávy, ako keď sme si ju spravili uprostred prírody, napr. pri nádhernom jazere, pod majestátnymi horami alebo na zelenej lúke nad hlbokým údolím hučiacej rieky. A to celé po úžasnej noci na čerstvom vzduchu. Naozaj neuveriteľný zážitok. Najlepšie na tom je, že je to vlastne takmer úplne zadarmo!

SkryťVypnúť reklamu
reklama
príprava čerstvej kávy je rovnakým pôžitkom ako jej samotné vychutnávanie
príprava čerstvej kávy je rovnakým pôžitkom ako jej samotné vychutnávanie 
a oddych s knižkou zrazu naberá úplne iný rozmer
a oddych s knižkou zrazu naberá úplne iný rozmer 
raňajky možno nebudú až taký luxus (Marie Valach)
raňajky možno nebudú až taký luxus (Marie Valach) 
a večeru občas treba uloviť (Marie Valach)
a večeru občas treba uloviť (Marie Valach) 
ale ten oddych vždy stojí za to! (Marie Valach)
ale ten oddych vždy stojí za to! (Marie Valach) 
nevieme, či viac zahraje oheň (Marie Valach)
nevieme, či viac zahraje oheň (Marie Valach) 
alebo whiskey. na zimu si treba proste zvyknúť (Marie Valach)
alebo whiskey. na zimu si treba proste zvyknúť (Marie Valach) 
kúpanie v nórskom jazere potom nie je žiadny problém (Marie Valach)
kúpanie v nórskom jazere potom nie je žiadny problém (Marie Valach) 
a tie úžasné zážitky
a tie úžasné zážitky 
na ktoré nikdy v živote nezabudnete
na ktoré nikdy v živote nezabudnete 
plne kompenzujú mierne nepohodlie (Marie Valach)
plne kompenzujú mierne nepohodlie (Marie Valach) 
a aj keď sa niekedy musíte stratiť (Marie Valach)
a aj keď sa niekedy musíte stratiť (Marie Valach) 
aby ste našli na tie najkrajšie miesta (Marie Valach)
aby ste našli na tie najkrajšie miesta (Marie Valach) 
nikdy ten nápad neoľutujete
nikdy ten nápad neoľutujete 


Po obrovskom množstve takto stráveného času zrazu nadišiel moment, kedy sme si to museli namieriť domov. Hneď sme začali rozmýšľať, či sa nám domoc vôbec chce ísť. Do tej teplej postele, bez ktorej sme si ešte pred mesiacom nevedeli ani zďaleka predstaviť náš život. Povinnosti však diskusiu na takúto tému zásadne odmietli, a domov sme sa predsa len pobrať museli.

Musím uznať, že sme sa trochu aj tešili. Predsa len tá sprcha, čisté veci, domáca strava a v neposlednom rade aj tá posteľ. Čo sa však stalo doma, nás skutočne prekvapilo. Prvá noc po príhode bol asi tisíc krát väčší šok, ako prvá noc stane. Nesmierne nás bolel chrbát, chýbal nám čerstvý vzduch, vôbec sme sa nevyspali. A cez deň sa to ani o trochu nezlepšovalo. Tráviť čas zavretí medzi štyrmi stenami bytu v panelovej džungli nás doslova ubíjalo. Špinavý vzduch veľkomesta spôsoboval ešte silnejšie bolesti hlavy ako počas noci. Trvalo nám snáď dva týždne, než sme si znovu zvykli na „klasické“ životné podmienky.

Tak ako sme si pred mesiacom nevedeli predstaviť život pod holým nebom uprostred divočiny, sme si zrazu nevedeli predstaviť ten bežný život, na ktorý sme boli tak strašne zvyknutí.

Ak by ste sa náhodou aj vy rozhodli ísť za takýmto dobrodružstvom do Nórska, určite si prečítajte aj náš článok s konkrétnymi radami. 

pre viac informácií či fotiek sledujte aj našu sociálnu sieť NESEĎnaR!T! 

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu
Juraj Čierny

Juraj Čierny

Bloger 
  • Počet článkov:  9
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som Juraj, mladý nadšený cestovateľ s mierne umeleckou dušou. Zbožňujem čerstvú kávu, kvalitné jedlo, výborné víno a rád objavujem mnou neobjavené. Momentálne som v poslednom ročníku vysokej školy stavebnej v Brne. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu