reklama

Kardinál Korec

Do seminára som vstúpil v roku 1984. Meno tajného biskupa Korca mi už v tom čase bolo známe. Skloňovalo sa aj medzi veriacimi z Novej Dubnice spolu s menami Ján Čarnogurský, či František Mikloško vďaka "podvratnej" činnosti Ivana Polanského, vydavateľa samizdatového časopisu Výber.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (103)
Obrázok blogu

Ján Chryzostom kardinál Korec sa narodil 22. januára 1924 v Bošanoch. V septembri 1939 vstúpil v k jezuitom. Po "Barbarskej noci" bol spolu s ostatnými rehoľníkmi internovaný, neskôr donútený odísť do civilného života. Dňa 1. októbra 1950 bol tajne vysvätený za kňaza a ako 27-ročný za biskupa.

Nepamätám si, kedy to bolo, ani kto ma vtedy pozval. Všetko sa dialo v prísnej tajnosti a zaváňalo minimálne vyhadzovom zo seminára. S jedným zo spolubratov sme sa ocitli v malom petržalskom byte. Po chvíli napätého čakania sa objavil. Povzbudzoval nás a čosi sa mi marí, že hovoril i o svojich skúsenostiach s ŠTB.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pracoval ako robotník a pôsobil v "podzemnej" cirkvi, tajne svätil kňazov. Dňa 11. marca 1960 bol zaistený a odsúdený ako vlastizradca na 12 rokov – za náboženskú činnosť medzi študentmi. Z väzenia sa dostal 24. februára 1968. Nedostal však štáty súhlas, preto pokračoval v práci ako robotník ... Dňa 6. február 1990 bol menovaný za nitrianskeho sídelného biskupa.

Bol som farským administrátorom v Horných Kočkovciach, keď ma v jeden večer prekvapil telefón: "Nechceš ísť do U.S.A. študovať masmédiá?" To sa ma pýtal generálny vikár. "Neviem po anglicky," odpovedal som. "To nie je prekážka, naučíš sa."

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nový nitriansky biskup Korec sa rozhodol, i napriek nedostatku kňazov, jedného z nich (teda mňa) uvoľniť z pastorácie. Tak som na jeseň 1992 odletel na stáž do televízneho štúdia Hallel communication, ktoré založil a dodnes vediť katolícky kňaz a filmár Juraj Török.

Dňa 28. júna 1991 ho v konzistóriu ustanovil pápež Ján Pavol II. za kardinála. Menovanie bolo ohlásené na všeobecnej audiencii 29. mája 1991. Ján Chryzostom kardinál Korec je tak prvým predstaviteľom slovenskej cirkevnej provincie, ktorému sa dostalo takej cti, že sa stal členom kardinálskeho kolégia.

V septembri 2008 sa na pôde KU v Ružomberku konal XXIII. medzinárodný kongres rodiny. V predvečer kongresu moderoval Štefan Hríb svoju reláciu Pod lampou a univerzita nás požiadala o jej odvysielanie. Ozval sa mi kardinál so svojimi dôvodmi, pre ktoré by sa Štefan Hríb nemal objaviť na našej obrazovke. Ako môj biskup (aj keď v tom čase emeritný) mi mohol povedať: "Otče Jurko, vysvetlil som vám svoje dôvody a žiadam vás, aby ste tú reláciu Pod lampou nevysielali." Nič také mi však nepovedal. Jeho slová boli: "Otče Jurko, vysvetlil som vám svoje dôvody, vy sa rozhodnite."

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Aj vďaka tomuto momentu zostáva pre mňa Ján Chryzostom kardinál Korec nezabudnuteľným biskupom a veľkým človekom.


Zdroj + foto: http://www.biskupstvo-nitra.sk/jan-chryzostom-korec

Juraj Drobný

Juraj Drobný

Bloger 
  • Počet článkov:  357
  •  | 
  • Páči sa:  12x

Pôvodne ODF (obyčajný dedinský farár), ktorý sa nedopatrením dostal k práci v masmédiách. Zoznam autorových rubrík:  Príbehy fotografiíTrochu o mojom kňazstveTrochu o tom, čo mi napadloTrochu aj o viereTrochu o životeTrochu o túlaní saTrochu o knihách, ktoré mám ráTrochu o všeličomSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu