reklama

Len si nenamýšľajme, že žijeme bez hriechu

Nedeľné ráno. Zo svojej izby na fare v Rači kontrolujem vysielanie, dopĺňam aktuality na našom webe i na fb. Otváram breviár. Prvé čítanie z Druhej knihy Samuelovej hovorí o kráľovi Dávidovi a prorokovi Nátanovi.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (14)
Prorok Nátan a kráľ Dávid
Prorok Nátan a kráľ Dávid (zdroj: http://christianworker.us/wp-content/uploads/2011/10/Prophet-Nat)

V skratke, kráľ Dávid zviedol manželku jedného zo svojich bojovníkov a ona otehotnela. Aby zamaskoval svoj čin, najskôr sa pokúsil jej manžela Uriáša vmanipulovať do náručia už tehotnej manželky Betsabe. Keď sa mu to nepodarilo "zariadil", aby Uriáš padol v boji. Potom si vzal vdovu po padlom hrdinovi za manželku. A keď sa už zdalo, že "everybody happy" (teda až na mŕtveho Uriáša), prichádza prorok Nátan. Podobenstvom o boháčovi a chudákovi s jedinou ovečkou pripomenie kráľovi, že Boh nie je ani slepý, ani hluchý a ani sklerotický. Dávid sa zmôže na jedinú vetu: "Zhrešil som proti Pánovi." (2 Sam 11-12) Ten príbeh je notoricky známy, ale nezaškodí prečítať si ho znovu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Po prvom čítaní v breviári však vždy nasleduje i druhé. To dnešné bolo z Rečí svätého biskupa Augustína (Serm. 19, 2-3: CCL 41, 252-254).

Mám rád svätého Augustína. Jeho hľadanie Pravdy, to ako vysvetľuje jednotlivé časti Svätého Písma. V dnešnom úryvku z jeho Rečí ma oslovili tri vety.

"Len si nenamýšľajme, že žijeme dobre a bez hriechu. Život sa chváli tak, že sa prosí o odpustenie. Čím menej ľudia bez nádeje vnímajú svoje hriechy, tým zvedavejší sú na cudzie. Nehľadajú, čo by mohli napraviť, ale do čoho by sa mohli zadrapiť. A keďže nemôžu seba ospravedlniť, sú pohotoví iných obviniť." (Sv. Augustín)

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pre seba si z nich beriem ponaučenie: "Ak mám tendenciu obviňovať iných, mal by som sa zamyslieť. Možno je to tým, že nevnímam vlastné hriechy."

Juraj Drobný

Juraj Drobný

Bloger 
  • Počet článkov:  357
  •  | 
  • Páči sa:  12x

Pôvodne ODF (obyčajný dedinský farár), ktorý sa nedopatrením dostal k práci v masmédiách. Zoznam autorových rubrík:  Príbehy fotografiíTrochu o mojom kňazstveTrochu o tom, čo mi napadloTrochu aj o viereTrochu o životeTrochu o túlaní saTrochu o knihách, ktoré mám ráTrochu o všeličomSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu