reklama

Musíme na kolená a prosiť o odpustenie

"Neodsudzujem tých kňazov ... kto si ponesie vinu pred Bohom, to ponechávam na Boha ... ale Cirkev musí na kolená pred týmito ľuďmi, prosiť ich o odpustenie a prosiť Boha o zmilovanie ... veď tí, ktorí mali hlásať krásu Evanjelia, zlyhali na plnej čiare ..." - to je len pár myšlienok z mailu od kamarátky žijúcej v Írsku, v súvislosti s pedofilnými škandálmi Cirkvi.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (270)
Rembrant van Rijn - Návrat márnotratného syna
Rembrant van Rijn - Návrat márnotratného syna 

Keď to celé prepuklo, moja prvá reakcia - aj vďaka nedávnej kauze františkáni - bola prudko emotívna: "Zase nám chcú niečo prišiť!"

Novinári sa však pričinili i o nejedno odhalenie špinavostí (napr. v politike) a tak sa mi začala natískať myšlienka: čo ak im ide o pravdu? Trošku som si na jednotlivé medializované prípady posvietil a zistil som, že stavajú na polopravdách, neznalosti, nepresných citáciách a vytŕhaní z kontextu a pod. Teória o hľadaní pravdy tak dostala vážne trhliny.

Ďalšia teória, ktorá sa natíska: médiá sa snažia zvýšiť svoju sledovanosť a čítanosť ponúknutím kauzy pedofília v Cirkvi s využitím faktu, že kopnúť si do Cirkvi máva vo verejnosti úspech. Takáto snaha by však bola krátkozraká - podľa mňa.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

A čo ak chcú médiá pomôcť obetiam zneužívania a zabrániť ďalšiemu zneužívaniu medializovaním konkrétnych prípadov? Fajn, ale prečo potom vyťahujú iba prípady týkajúce sa katolíckych kňazov?

Mohol by som pokračovať ďalej, no už nechcem. Zneužitie čo len jediného nevinného bezbranného dieťaťa je strašným činom a bolestnou pravdou je, že v Cirkvi sa akýchto činov udialo oveľa viac, ako jeden. Ak to teraz schytáva - či už spravodlivo, alebo nespravodlivo - v istom zmysle si za to môže sama. Ale verím, že i táto udalosť ju bude viesť k očisteniu a že Ježišovo: "... poznáte pravdu a pravda vás vyslobodí." (Jn 8,32) bude jedným z jej základných pravidiel, ktoré k tomu povedú.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

"Tí, ktorí mali hlásať krásu Evanjelia, zlyhali na plnej čiare ..." mi napísala. Verná Kristovej radikálnej výzve: "Neodsudzujete ..." (Lk 6,37) ich však neodsudzuje. Neodsudzujem ani ja, ale padám na kolená a prosím o odpustenie. A viem, že nie som sám ...

Juraj Drobný

Juraj Drobný

Bloger 
  • Počet článkov:  357
  •  | 
  • Páči sa:  12x

Pôvodne ODF (obyčajný dedinský farár), ktorý sa nedopatrením dostal k práci v masmédiách. Zoznam autorových rubrík:  Príbehy fotografiíTrochu o mojom kňazstveTrochu o tom, čo mi napadloTrochu aj o viereTrochu o životeTrochu o túlaní saTrochu o knihách, ktoré mám ráTrochu o všeličomSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu