
Ideme variť jednu porciu, ktorá je schopná nasýtiť mňa, pomerne hladného. V prípade menšieho hladu sa najedia i dvaja. Možno.
Najskôr si nakrájame zo tri strúčiky cesnaku a zhruba polovičku klobásky. Na panvici s troškou napríklad bravčovej masti, ich mierne poškvaríme.
Medzitým otvoríme jednu konzervu Mexicana, červená fazuľa s kukuricou v pálivej omáčke a rozdrvíme do nej zopár čili papričiek. Ja používam tie, čo som si privezol z talianskej "Kaše". Ak chcem jedlo naozaj pálivé, rozdrvím minimálne tri.
Pozn. na konzerve sa o jej zložení píše: "Směs zeleniny (42%): červené fazole (67%), zrna cukrové kukuřice (33%), Omáčka (58%): pitná voda, rajský protlak, cukr, slunečnicový olej, jedlá sůl, sušená cibule, modifikovaný kukuřičný škrob, chilli koření, směs koření, česnek drcený. Zeleninový výrobek pálivý." Podľa mňa sa však okolo chilli ani len neobtrela.
Pozn. pikantno-začiatočníkom odporúčam začínať maximálne s jednou čili papričkou. Bolo by škoda za stáleho miešania vylievať toto jedlo do záchodovej misy len preto, že je príliš pikantné.
Keď už máme klobásku a cesnak mierne poškvarené, vlejeme na panvicu obsah konzervy Mexicana s drvenými čili papričkami. Za stáleho miešania. Aj tak to bude prskať, že až. Celú zmes necháme mierne prebublať a na záver do nej rozbijeme jedno vajíčko. Odstavíme, domiešame, servírujeme a zajedáme kúskom chleba. A zapíjame Urpinerom.
Ak by niekto namietal, že v recepte chýba cibuľa a soľ a že to vajíčko je tam navyše, nech sa páči. Mne však táto štipľavá fazuľa s klobáskou chutí práve tak, ako som ju tu opísal.