reklama

Z Božej vôle som tým, čím som

Napísala mi moja bývalá študentka z KU: "Ahoj Juraj, niečo mi napadlo. Píšem článok pre Evanjelický Východ. Pomohol by mi Tvoj názor, ktorý by som zaradila do ankety ku článku. Prosím Ťa o odpoveď na túto otázku: Ako vnímaš svoje miesto vo svojej rodine, v cirkevnom zbore, v spoločnosti a pred Bohom? Tvoja odpoveď by mala mať najviac 10 riadkov vo worde. Vieš mi pomôcť? Budem veľmi vďačná! Deadline mám do nedele, 19. mája (teda 7 dní)."

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)
Obrázok blogu

V pondelok (20. mája) ráno som si sadol ku počítaču a za necelých 20 minút vznikol tento krátky text.

V rodine som nevďačným synom a bratom, ktorý nie je ktovieako nápomocný ostatným jej členom. Možno je to dané pracovnou vyťaženosťou (pozn. LUX communication, TV LUX, služba vo farnosti Rača...). Možno to má korene v detstve; som najstarší z piatich súrodencov a od malička som hrával v dychovom orchestri, bol som zvyknutý byť mimo rodinu a nezúčastňovať sa na jej každodennom živote.

Vo farnosti a v Cirkvi si neustále hľadám svoje miesto každodenným ranným odovzdávaním sa do Božích rúk. Pri oficiálnych udalostiach (tam, kde sa patrí mať oblek) sa takmer vždy strápnim. Nemám ich rád. Neformálnosť je pre mňa čosi ako voda pre ryby. A potom ľudia, ktorým môžem poslúžiť ako katolícky kňaz, či priateľ.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Spoločnosť je plná ľudí, ktorým nie vždy rozumiem, aj keď sa snažím. Vďaka blogu na SME som spoznal množstvo nádherných ľudí, vnímajúcich svet inak, ako ho vnímam ja. Stále sa stupňujúce útoky na manželstvo a rodinu a moja neschopnosť zrozumiteľne vysvetliť spolu-blogerom moje stanoviská ma unavuje. A tak sa dnes už trošku viac modlím, ako diskutujem.

A Boh? Je Otecko. Rozmaznáva ma. Od štúdia na teologickej fakulte to vidím veľmi zreteľne. A plní mi priania, ktoré by vôbec nemusel, aj také, ktoré nie sú práve „kóšer“. A i napriek tomu som nevďačným synom.

Celý text som uzavrel citovaním svojho staršieho článku: "Juro, nechcel by si sa stať kňazom?" (tu a tu a foto tu).

SkryťVypnúť reklamu
reklama

To, čo o sebe napísal apoštol svätý Pavol: „Veď nerobím dobro, ktoré chcem, ale robím zlo, ktoré nechcem,“ (Rim 7,19) platí aj o mne. A ešte ako! Ale snažím sa pod zorným uhlom Pavlovho výroku: "Veď všetci zhrešili a chýba im Božia sláva; ale sú ospravedlnení zadarmo jeho milosťou, vykúpením v Kristovi Ježišovi," (Rim 3, 23-24) žiť s túžbou, aby sa na mne raz vyplnil i výrok: "Ale z Božej milosti som tým, čím som, a jeho milosť nebola vo mne márna." (1Kor 15,10)

Juraj Drobný

Juraj Drobný

Bloger 
  • Počet článkov:  357
  •  | 
  • Páči sa:  13x

Pôvodne ODF (obyčajný dedinský farár), ktorý sa nedopatrením dostal k práci v masmédiách. Zoznam autorových rubrík:  Príbehy fotografiíTrochu o mojom kňazstveTrochu o tom, čo mi napadloTrochu aj o viereTrochu o životeTrochu o túlaní saTrochu o knihách, ktoré mám ráTrochu o všeličomSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu