reklama

Svetový deň Zeme - S.O.S planéta Zem

V radiu som zachytil reklamu, alebo upútavku na nedelu 22.apríla. Aby sme pri príležitosti dňa Zeme vydržali aspoň 5 minút bez elektrickej energie a zhasli svetlo.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (10)

Zdroj: http://www.sosplanetazem.sk/ 

Je to síce veľmi pekná myšlienka, šľachetná, ale mne osobne príde len taká naoko, že sa akože niečo robí. Mojim chápaním tejto akcie je také, že to má asi byť signál (neviem však komu adresovaný konkretne), že ľudia dokážu byť bez elektriky. Päť minút ano, ale potom začne niekomu pipať baterka v mobile v najlepšom prípade, v najhoršom začne pípat v nemocnici baterka nejakého prístroja udržiavajúceho pacienta pri živote.

Prečo s hŕstka tých samozvaných ochranárov neprizná to, že naša civilizácia je dobou "elektrickej energie". Bez nej sa dnes nedeje nič (no bez nej sa možno akurát zvyšuje pôrodnosť, ale tá ma efekt až o 9 mesiacov po veľkom výpadku prúdu). Po krátkej porade s priateľom, silnoprúdarom, sme dospeli k názoru, že táto akcia nebude mať iný efekt ako ten, že sa možno zistí, koľkým ľuďom na záleží na Zemi, nič viac ale možno ani to nie. Výsledok bude len v filozofickej a etickej rovine, Bohužiaľ.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ak sa chce dosiahnuť zníženie spotreby energie v danom okamihu, podľa rýchlych výpočtov by sa muselo zhasnuť cca 100tis. žiaroviek, aby bola "strata" na výkone aspoň cca 5MW (čo je veľmi málo s ohľadom na priemernú dennú záťaž cca 3GW, ak vezmem priemer žiarovku 50W). A ako priateľ povedal, "už vidím ako mamka naháňa nejakého ochranára-filozofa keď jej vypojí mraziak a chladničku". Ak by sa ale nakoniec do akcie zapojilo veľké, ale ozaj veľké množstvo ľudí, tak následky budú asi také, že na náhly pokles odberu budú reagovať rôzne ochranné mechanizmy. A verim, že energetika na Slovensku je v tomto celkom dobrá (svetová) a nič sa nestane. Vedľajším učínkom toho bude, že pôsobením ochrán sa odstavia u nás asi najekologickejšie zdroje el. energie, a to niektoré vodné elektrárne, ktoré sú, dá sa povedať v tomto hľadisku, najlepšie regulovateľné a v rozvodnej sieti plnia niekoľko úloh, nie len výrobu el. energie. Takže klesne odber, netreba toľko vyrábať, tak sa odpojí to, čo ma najrýchlejší učínok - vodna elektráreň. A mnohí možno ani nevedia, že aj taká vodná elektráreň spotrebuje energiu, ktorú možno aj sama vyrobí. Pretože hlavne v noci sa prečerpáva voda z dolnej nadrže do hornej. Takže ten prebytok z tejto akcie pôjde zrejme tam. Vzhladom k mohutnosti nie len elektrární na Slovensku, si na záver dovolím tvrdiť, že šteklia obrovsku skalu pierkom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Takže ak si niekto myslí, že týmto trochu pomôže prírode, je na omyle a bude lepšie, keď bude pravidelne zhasnínať zbytočne svietiace svetlá, kúrenie, ktoré kúri z okna, vypínať TV na ktorú sa nik nepozerá, nenechávať spotrebnú elektroniku len v stand by režime, dať si na nohy ponožky, keď je mu chladno a nie prikurovať. To bude mať určite väčší efekt.

 P.S.: uvedené čísla sú len rýchlo z hlavy počítané a nie sú ničím podložené, len odhady z hlavy.

Juraj Ondruš

Juraj Ondruš

Bloger 
  • Počet článkov:  12
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Co len mozem sam o sebe napisat? Asi nic, na to su druhi aby o mne pisali a hovorili... Zoznam autorových rubrík:  TechnologieSportSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu