reklama

Kto zaplatí ukrajinský plyn zo Slovenska?

Európska Únia zrejme v tichosti pristúpila k dotácii Ukrajiny sumou 20miliárd dolárov formou platieb plynu cez plynovod Vojany-Užhorod.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)
Plynovody v Európe
Plynovody v Európe 

Podľa memoranda, podpísaného spoločnosťami Eustream a UkrTransgaz, si ukrajinská spoločnosť rezervovala prepravnú kapacitu plynovodu 10miliárd kubických metrov na 5 rokov.

Eustream si budovanie reverzného toku v hodnote 20miliónov EUR vyhradil až na ukončenie procedúry Open Season, kedy zisťoval záujem potenciálnych predajcov dopravovať plyn na Ukrajinu. Prihlásil sa ich dostatočný počet a tak Eustream ukončil procedúru Open Season [1]a pristúpil k budovaniu reverzného toku. Podľa agentúry Bloomberg [2], do zimy by mal byť plynovod pripravený na saturáciu 20% spotreby Ukrajiny.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Hodnota plynu, ktorý potečie na Ukrajinu by sa mala odvíjať od ceny, za ktorú ho nakupujeme v Európe od Rusov. Treba si otvorene povedať, že UkrTransgaz nedostane nejaký nórsky alebo kuvajtský plyn. Bude to opäť ruský plyn, len ho budú okľukou dodávať európski dodávatelia, ktorý ho predtým odkúpili od Rusov.

Ukrajina je však technicky zbankrotovaným štátom, keďže podľa agentúry Reuters priznala, že nemá na splácanie svojich závazkov [3]. Preto je prakticky nemožné, aby do procedúry Open Season zasiahol súkromný dodávateľ bez záruky platobného krytia dodávky. Ukrajinské záruky sú bezcenné, takže jedinou možnosťou je nejaký druh štátnej alebo unijnej záruky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vzhľadom na technické možnosti dodávok, by som si vedel predstaviť dve varianty :

  • ak je to zmluvne povolené, môže ísť o plyn dodávaný na naše územie pre Slovensko, Rakúsko alebo Česko za ceny dohodnuté Gazpromom s odberateľmi v daných štátoch, a presmerovaný do plynovodu v prípojnom bode Budince.
    .

  • pôjde o reverzný tok z Nemecka, kde je cena plynu pre RWE cez Nord Stream 365 dolárov a dodávateľ pre Ukrajinu si k tomu pridá svoj zisk a cena sa zvýši o prepravné poplatky

Aká cena nakoniec pre Ukrajinu hrozí? Podľa mňa cena bude začínať na úrovni okolo 400dolárov za 1000 kubických metrov. V prvom prípade - t.j. preposielania českého, slovenského atď plynu, je cena 400dolárov a viac. Prepravné poplatky sú minimálne, ale základná cena je vysoká, napr. pri Rakúsku ide o cenu 397dolárov za 1000 kubických metrov [4]. V druhom prípade sa cena navýši o prepravu z Nemecka. Je zaujímavé, že cena pre Ukrajinu podľa kompromisného návrhu Gazpromu 385dolárov za 1000 kubických metrov [5] bola odmietnutá ako príliš vysoká, vydieračská a samozrejme odmietnutá. Lenže túto cenu by museli platiť Ukrajinci sami.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Takže ak máme dojednanú kapacitu 10miliárd kubíkov a cenu 400dolárov za tisíc kubíkov, cena dodávky bude 4 miliardy dolárov ročne počas piatich rokov - platených z peňazí Európskej Únie...

Zdroj:

[1] http://www.energie-portal.sk/Dokument/eustream-ukoncil-vyhodnocovanie-procedury-open-season-102073.aspx
[2] http://www.bloomberg.com/news/2014-07-07/ukraine-europe-gas-link-set-to-run-at-full-capacity-this-winter.html
[3] http://www.reuters.com/article/2014/06/19/us-ukraine-crisis-debt-idUSKBN0EU20R20140619
[4] https://scontent-a-vie.xx.fbcdn.net/hphotos-xfp1/t1.0-9/10437426_718565131533287_2099121415478533380_n.jpg
[5] http://www.financninoviny.cz/zpravy/kyjev-odmitl-rusky-navrh-slevy-plynu-o-100-dolaru-chce-kontrakt/1089780
 

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Juraj Polacek

Juraj Polacek

Bloger 
  • Počet článkov:  184
  •  | 
  • Páči sa:  4x

Čo doporučujem:Osobná stránkaSlobodné blogovanieRebríček "Top Ten" Zoznam autorových rubrík:  PolitikaIslam a imigráciaZahraničná politikaKultúraEkonomikaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu