reklama

(Škodo)Radostná správa - US sú horšie ako Európa

Podľa finančných analytikov nie je najmenších pochýb že Európa sa ťažko borí s finančnými problémami, ale správy z USA hovoria nie o kríze, ale o potenciálnej katastrofe rádovo väčších rozmerov.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (6)

Finančná príloha kanadského denníka National Post uviedla, že ak hovoríme, že EÚ je v kríze, potom by sa pri Spojených štátoch malo sa hovoriť o paralýze.

Autor príspevku sa zúčastnil európskej konferencie o dlhovej kríze, a pri počúvaní mnohých odborníkov zisťuje, že Spojené štáty sú v oveľa, oveľa väčších ťažkostiach ako Európa.

Larry Kotlikoff z Bostonskej univerzity na prednáške v Medzinárodnom inštitúte verejných financií hovorí že Grécko síce môže zbankrotovať, ale stav v USA vyzerá ako gigantická pyramídová hra.

Kotlikoffove výpočty ukazujú, že americké nekryté záväzky v celkovej výške cca 222 biliónov dolárov (12% z časovej hodnoty amerického GDP) raz bude nutné uhradiť - ide o peňažný verejný dlh, deficity Sociálneho zabezpečenia a nekryté závazky verejného zdravotného zabezpečenia. Môžeme sa baviť o správnosti niektorých z jeho výpočtov, ale nikto nemôže poprieť, že USA je ponorená vo vážnych fiškálnych problémoch ďaleko viac než ktorákoľvek iná vyspelá ekonomika.

Situácia v USA je najextrémnejší prípad medzigeneračnéj nerovnosti. Generácia za generáciou sa zapája do Ponziho schémy, pyramídovej hry, nechávajúc zaplatiť mladším daňovým poplatníkm kapitálovo nekryté benefity minuté a prejedené staršími generáciami. Kotlikoffove označenie takýchto praktík ako "potomstvo fiškálneho zneužívania", je trocha silný termín, ale nie je ďaleko od pravdy.

Európa je síce tiež vo finančnej kríze, ale tvrdo pracuje na hľadaní riešení ako sa vysporiadať s problém zadlžovania sa. Ako ďalší rečník zdôraznil, podľa trhových úrokových sadzieb a CDS je viac ako 50% pravdepodobnosť, že jedna alebo dve krajiny opustia euro v najbližších troch rokoch. Neriadený odchod z eura, najmä ak by sa jednalo o krajinu ako je Španielsko, by mohol mať za následok globálnu úverovú krízu, pretože štátny dlh v držbe bánk by prudko stratil na hodnote.

Napriek tomu, odpoveď na fiškálne problémy nie sú ďalšie fiškálne stimuly, ktoré sa pridávajú na horu verejného dlhu, ako naliehali niektorí ekonómovia ako Paul Krugman. Miesto toho, musia zadlžené ekonomiky previesť hlboké štrukturálne reformy vo verejnom sektore, ktoré povedú k lepšiemu hospodárskemu rastu bez tlačenia ekonomík do recesie.

Európa pomaly postupuje v riešení svojich problémov uvádzaním významných a bolestivých reforiem, vrátane škrtov na dôchodkové dávky, lepšej daňovej štruktúry, lepšej politiky trhu práce a významných škrtov vo verejnom sektorev. Írsko bolo najlepším príkladom štrukturálnej reformy, ktorá má aj pozitívny vplyv, a to napriek jeho rekordným deficitom. Taliansko zredukovalo výdavky a deficity a teraz dosahuje významný primárny prebytok - na rozdiel od Spojených štátov.

Najväčší problém Únie je to, ako vytvoriť súbor pravidiel v neprítomnosti ústrednej vlády s politickou mocou na reštrukturalizáciu hospodárstva a prevod podpory pre problémové ekonomiky. Obe skupiny severné aj južné štáty, vrátane Nemecka, sa zhodli, že by bolo oveľa lepšie zachovať hospodársku úniu, ako ju nechať rozpadnúť. Avšak voliči v severných štátoch, ktoré majú ekonomickú silu pre pomoc juhu nesúhlasia s vyhadzovaním peňazí do čiernej diery. Očakávajú, že za podporu ktorú tieto bohaté štáty odovzdávajú, sa bude konať v južných štátoch hlboká reštrukturalizácia.

To je však politicky zložité. Návrh Nemeckej hospodárskej rady by vložil zlé bankové a štátne dlhy do spoločného európskeho fondu. Počas 25 rokov, by zadĺžené ekonomiky splácali tieto finančné prostriedky, rovnako by robili nutné ekonomické reštrukturalizácie. Je to skvelý nápad, pretože dáva manévrovací priestor problémovým európskym ekonomikám. Avšak, to nerieši problém dôvery, pretože politici neskôr nemusia dodržať svoje sľuby bez významného postihu.

Európania sa teda neobratne boria s vlastným ťažkým fiškálnym problémom. Ale kde sú americkí politici a verejnosť, ktorí ešte nechápu mieru ich potenciálneho fiškálneho bankrotu? USA má politickú štruktúru na efektívne opatrenia, ale zdá sa byť príliš ochromená na to aby sa pustila do riešenia hroziacej fiškálnej katastofy.

Ekonómovia z Wall Street nehanebne stávkujú na fiškálny prepad v roku 2013, čo má za následok významné šetriace škrty a vyššie príjmy a mzdové sadzby. Ich obavy sa zameriavajú na spomalenie v bežnom roku, a tým odtlačajú dlhový problém ďalej do budúcnosti. Jedna zo stávok je, že Kongres odloží zníženie výdavkov alebo zvýšenie daní.

Republikáni a demokrati rovnako neriešia problém dlhu dostatočne. Republikáni sú proti zvyšovaniu daní, aj keď závažnosť fiškálneho problému je tak veľká, že bez nových príjmov sa rozpočet USA nezaobíde. Demokrati zas svojim bezmyšlienkovitým hraním sa s daňami z príjmov, narúšajú daňový systém, ktorý zväzuje rast. Dokonca aj ich návrhy zdravotnej politiky nepochybne zvýšia náklady na zdravotnú starostlivosť, čo je najväčšie kapitálové nekryté ručenie zo všetkých nekrytých nákladov.

USA si vyžaduje silnú dávku fiškálnych reforiem na reštrukturalizáciu verejného sektora. Dane by sa mali transformovať, nie len dvíhať. V skutočnosti by sa sadzby mali znížiť a príjmy vzrásť, ak budú odstránené daňové zvýhodnenia. Na program rokovania by sa mala dostať Federálna spotrebná daň. Náklady verejného sektora musia ísť prudko dole, vrátane rôznych nárokových programov.

Pravidlá reštrukturalizácie, ktorá by pomohla vysporiadať sa s americkou fiškálnou krízou navrhol Bowles-Simpsonov výbor navrhnutý samotným prezidentom U.S., ale tie boli (opäť tým istým prezidentom) ignorované. Iba Paul Ryan, republikánsky kandidát na viceprezidenta, sa zdá pochopil nutnosť veľkých fiškálne reštrukturalizácie (ktoré teraz podporuje aj Romney, republikánsky kandidát na prezidenta). Ryan aspoň diskutuje o zásadných reštrukturalizáciách verejného sektora.

Spojené štáty by sa mali hanbiť. Zatiaľ čo mnohí odborníci kritizujú Európanov za to, že neriešia krízu spoločne politicky, zadĺženie Spojených štátov je oveľa väčšie a nebezpečnejšie pre svetovú ekonomiku. Ak sa Vám článok páčil kliknite na  a stlačte Hlasuj!

Juraj Polacek

Juraj Polacek

Bloger 
  • Počet článkov:  184
  •  | 
  • Páči sa:  4x

Čo doporučujem:Osobná stránkaSlobodné blogovanieRebríček "Top Ten" Zoznam autorových rubrík:  PolitikaIslam a imigráciaZahraničná politikaKultúraEkonomikaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu