reklama

Wänkeho tlačovka

Na Ta3 som práve dopozeral tlačovku pána Wänkeho a nedá mi na ňu nezareagovať pretože v nej odznelo niekoľko právnych nezmyslov.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (10)

Prvým veľkým právnym prešľapom pána Wänkeho bol fakt, že spájal trestné oznámenie s uznesením o začatí trestného stíhania. Futbalový funkcionár sa bránil tým, že on je aj vlastne z pohľadu polície ešte nevinný, že vlastne bolo proti nemu len prijaté trestné oznámenie. Pritom však aktuálny stav je taký, že proti pánovi Wänkemu bolo vznesené obvidenie zo strany polície z trestného činu prijímania úplatku. V zmysle paragrafu 206 Trestného poriadku tak môže policajt urobiť v prípade ak je dostatočne dôvodný záver, že trestný čin spáchala podozrivá osoba. To teda v praxi znamená, že polícia má viac ako len Trestné oznámenie voči pánovi Wänkemu, no na druhej strane to vôbec neznamená, že pán Wänke sa dopustil trestného činu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ďalším argumentom pána Wänkeho bol fakt, že ak by bol vinný tak by ho zavreli do väzby a nebol by stíhaný na slobode. Toto tiež nie je pravda, pretože väzba je krajným inštitútom obmedzenia osobnej slobody a do úvahy pripadá len v zákone vymedzených dôvodoch. V danom prípade by sa mohla uplatniť tzv. kolúzna väzba, tj väzba ktorej účelom je obmedzenie vplyvu obvineného na svedkov znalcov a pod. V tomto prípade fakt, že sudca pre prípravné konanie neuvalil na pána Wänkeho väzbu ešte neznamená že futbalový funkcionár je nevinný, znamená to len toľko že z jeho strany nehrozí nebezpečenstvo marenia vyšetrovania.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Prípad pána Wänkeho však poukázal na to, ako ľahko sa dá zneužiť inštitút tzv agenta. Tento inštitút bol zavedený do nášho právneho poriadku s cieľom ľahšieho odhaľovania korupčných činov a činov zneužitia právomoci verejného činiteľa. Hlavnou myšlienkou tohto inštitútu je fakt, že korupcia sa deje hlavne medzi 4 očami a že je veľmi komplikované inak ako použitím agenta takéto konanie dokázať. Ak je však pravda, to čo tvrdil pán Wänke na tlačovke, tak jeho prípad je priam učebnicovým príkladom zneužitia tohto inštitútu. Ak má totiž osoba záujem zdiskreditovať niekoho podá na neho trestné oznámenie z podozrenie prijímania úplatku a ponúkne sa ako agent. Ak sa to tento prípad odohral tak ako ho opisoval pán Wänke tak futbalový funkcionár sa nemal ako brániť proti konaniu agenta a stal sa akousi obeťou. Ak sa aj preukáže že pán Wänke neprijímal úplatok tak sa na jeho osobu vyvíja práve pekný tlak dokonca sa to môže vyvŕbiť až do štádia, že ho odvolajú z funkcie. Agent ktorý takto konal sa dopustil pravdepodobne krivého obvinenia. Pri takomto trestnom čine je potrebné dokázať úmysel čo bude v tomto prípade veľmi komplikované. Na druhej strane aj trestný čin prijímania úplatku je úmyselným trestným činom a fakt, že Wänke nemal možnosť prijať úplatok lebo mu na to svojím rýchlym konaním polícia nedala možnosť môže byť problematický, pretože na to aby sa bez dôvodných pochybností preukázalo že mal úmysel prijať úplatok.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vôbec neviem kto má v tejto kauze pravdu. Čo ma však naštvalo bol fakt, že TA3 zastavila priamy prenos v okamihu keď sa ku slovu dostal fan klub Spartaka. Slovanisti prenikli všade prosim poslednu vetu neberte vážne

Juraj Tkáč

Juraj Tkáč

Bloger 
  • Počet článkov:  25
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Právnik Zoznam autorových rubrík:  názorySúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu