reklama

Iphone 4S za 569 € cez TopSales.sk, alebo pozor na vianočné podvody

Podozrivá vianočná akcia, ktorá Vás môže stáť nemalé peniaze. Preto ak máte záujem kupovať na Vianoce iPhone 4S, pozorne si prečitajte tento článok.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (152)
Obrázok blogu

Väčšina slovenských internetových užívateľov sa už určite stretla s nejedným zľavovým portálom, ktoré sú v posledných mesiacoch veľmi obľúbené medzi užívateľmi. Na Slovensku sa v pomerne krátkom čase roztrhlo s takýmito portálmi vrece – obrazne povedané. Niet divu, keďže sa jedná o vydarený biznis model, v ktorom si prídu na svoje obe strany – kupujúci sa dostane k produktom a službám za naozaj výhodné ceny, predajca sa zviditeľní a upovedomí na svoje služby a produkty, čím si zaručí zvýšenú predajnosť a zisk. Zľavové portály, ktoré robia prostredníka medzi kupujúcim a predajcom si zoberú z každého predaného kusu prostredníctvom ich stránky určitú maržu, povedzme 5-20 % z každého predaného kusu. Prípadne sa dohodnú s predajcom ináč.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zlavy.sme.sk je veľmi užitočnou stránkou, vďaka tomu, že sa na nej združuje obsah (produkty a služby) z viacerých zľavových portálov. Tento agregátor zľavových portálov Vám môže ušetriť naozaj veľa času, pretože vďaka nemu nemusíte každý deň klikať na desiatky zľavových stránok, alebo čítať desiatky mailov od rôznych portálov, aby ste mali prehľad o aktuálnych zľavách. Stačí kliknúť na túto stránku a máte hneď prehľad o všetkých zľavách, ktoré aktuálne prebiehajú na zľavových portáloch, ktoré su registrované na zlavy.sme.sk

Taktiež využívam túto stránku a myslím, že spolu so mnou aj tisícky ďalších používateľov. A práve pre týchto používateľov je tento článok, ktorý Vám môže ušetriť viac než 500 EUR.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Dnes som si totižto cez spomínaný portál zlavy.sme.sk všimol neskutočne výhodnú akciu na iPhone 4S 64GB v bielej, alebo čiernej farbe za bezkonkurenčných 569 EUR. Pokiaľ si tento produkt zadáte do niektorej zo stránok zaoberajúcich sa porovnávaním cien (najnakup, heureka, pricemania) zistíte, že za takúto cenu nikde na Slovensku (a samozrejme ani v zahraničí) nedostanete nie len že 64GB verziu spomínaného telefónu (ktorá ide od 800 EUR nahor), ale ani nižšiu, 32GB verziu.

Pri takýchto podozrivo nízkych cenách treba vždy zbystrieť a byť dôsledný. Takže nasledovalo zisťovanie detailov o tých, ktorí spomínanú akciu ponúkajú.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Akciu zastrešuje zľavový portál Topsales.sk, s ktorým sa doteraz nestretol. Tento portál prevádzkuje firma Kronix, s.r.o. so sídlom v Trenčíne, ktorá bola založená v septembri tohto roku. Ako uvádza Topsales.sk, po zakúpení zľavy získate voucher, ktorý môžete použiť na nákup iPhonu cez internetový obchod Lacnokup.eu. Čiže podľa všetkého má tento e-shop dohodu so zľavovým portálom Topsales.sk, ktorý distribuuje akciu medzi tisícky ľudí aj vďaka tomu, že sú zaregistrovaný medzi portálmi na zlavy.sme.sk. Ak však budeme ďalej skúmať, kto prevádzkuje tento internetový obchod s tak skvelou ponukou, zistíme, že sa jedná o tú istú firmu, ktorá prevádzkuje zľavový portál.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Na tom nie je v podstate nič podozrivé. Logicky sa to dá odôvodniť tým, že firma s internetovým obchodom si zároveň založila zľavový portál, aby akcie na svoje produkty mohla zadarmo komunikovať prostredníctvom agregátora zlavy.sme.sk.

Podozrivé je však to, že firma, ktorá vznikla v septembri má chytré telefóny značky Apple lacnejšie, ako ktokoľvek iný na trhu. Nie o pár eur, ale rovno o 300. Podozrivé je aj to, že tento telefón si nemôžete odobrať priamo na nejakom odbernom mieste. Môžete ho len zaplatiť prevodom peňazí na účet ČSOB (priamo cez e-shop, alebo zľavový portál) a ten vám bude následne doručený na Vašu adresu – do 14 dní. Internetová doména lacnokup.eu je registrovaná na firmu Kronix, s.r.o., avšak adresa registrácie domény je bratislavská, narozdiel od adresy sídla firmy Kronix, ktorá sídli v Trenčíne. Aspoň tak hovoria záznamy zo stránky http://www.eurid.eu/en/content/whois-result, kde si môžete overiť akúkoľvek .eu doménu. Nasledovalo teda zisťovanie držiteľa domény podozrivého zľavového portálu. Držiteľom tejto domény je Tomáš Abaffy, ktorý je známy (aspoň pre mňa) z IT portálu Zajtra.sk. Taktiež je to však webdizajnér, ktorý cez svoju stránku Zlavovyweb.sk a Webapps.sk poskytuje firmám možnosť vytvorenia vlastného zľavového portálu na kľúč. A presne takýmto spôsobom bola vytvorená stránka TopSales.sk. Predpokladám však, že Tomáš Abaffy nemá s touto stránkou nič spoločné - okrem jej vytvorenia. Ako držiteľ stránky figuruje zrejme preto, že ktosi si dal u neho zákazku na zľavový portál a nechcel si registrovať doménu na svoje meno. Pretože každý kto chce prevádzkovať doménu s koncovkou sk musí poslať rámcovú zmluvu s podpisom do spoločnosti SK-NIC, ktorý je správcom slovenských domén. Mnohí webdizajnéri však z rôznych dôvodov (napr. aby tým neobťažovali svojich klientov a zjednodušili im celý proces tvorby firemnej stránky, alebo urýchlili vytvorenie stránky) registrujú stránky na svoje meno, pretože ak už raz máte rámcovú zmluvu s SK-NICom, registrácia každej ďalšej domény prebieha online bez nutnosti odosielanie akýchkoľvek dokumentov do SK-NICu.

Rozuzlenie na záver:

Možno som až prehnane podozrievavý a jedná sa o serióznu akciu spomínaných stránok a firiem a keď áno, tak sa týmto všetkým stranám ospravedlňujem, avšak skôr si myslím, že sa jedná o podvod. Ak by sa teda jednalo o skutočnú akciu, myslím, že v komentároch pod týmto článkom by nám kompetentní mohli ponúknuť odpovede na mnohé nejasnosti, prísť s faktami, ktoré budú dostatočne dôveryhodné a vyvrátiť tak akékoľvek pochybnosti o podvodnej akcii.

Ak by sa jednalo o podvod, mohlo by to vyzerať aj takto (hypotéza):

Akcia na telefóny je obmedzená na 99 kusov. Jeden kus stojí 569 EUR a tak potenciálny podvodník môže zarobiť až 56 331 EUR. Ak by však nechcel ísť do basy, nemalo by sa na neho nikdy prísť. Preto firma Kronix, ktorá je riadne vedená v obchodnom registri, cez ktorý sa dostaneme aj k menu konateľa slúži pravdepodobne iba ako zásterka a nemá s týmto podvodom nič spoločné. Alebo bola založená na bieleho koňa. Každý kto si kúpi voucher na telefón iPhone cez topsales.sk, alebo priamo cez stránku lacnokup.eu, nemá inú možnosť platby než prevodom na účet ČSOB. Ak sa má teda podvodník skutočne dostať ku Vašim peniazom, musel by si vybrať peniaze z tohto účtu. Preto ak firma Kronix nie je založená na bieleho koňa a jej meno je len zneužité, účet v ČSOB banke, na ktorý má kupujúci zaslať peniaze je takmer isto účtom bieleho koňa. Povedzme, že ním môže byť bezdomovec. Takýmto spôsobom by sa podvodník vyhol tomu, aby sa na neho prišlo a aby v tomto podvode akokoľvek figuroval. Mohli by sme sa ku nemu dostať prostredníctvom záznamov o držiteľovi domény, ale ako som už spomínal, tam je uvedený len p. Abaffy, ktorý pravdepodobne s týmto nemá nič spoločné a stránku iba vytvoril (a doménu registroval na seba). Ale niekto mu predsa za to musel aj zaplatiť, pokiaľ stránku nerobil nezištne. Platba za stránku však potom bude zrejme pochádzať z rovnakého účtu ako ten, na ktorý treba poslať peniaze v prípade záujmu akcie na telefón. Neviem ako je to presne s doménami .EU, ale pravdepodobne pri nich netreba nikam nič posielať a overovať a preto v záznamoch skutočne figuruje firma Kronix.

Teda ešte raz. Nevravím, že to tak je, ale je tu až príliš veľa otáznikov. Preto ak sa chcete vyhnúť sklamaniu a neprísť o vyše 500 EUR, najprv si všetko radšej overte. A nebojte, máte čas. Akcia trvá ešte 18 dní a zatiaľ je predaný len jeden kus.

Dajte o tomto vedieť aj svojim známym, veď čo ak chcú aj práve oni obdarovať Vás, alebo Vašich priateľov takýmto akciovým telefónom?!

Juraj Žiak

Juraj Žiak

Bloger 
  • Počet článkov:  5
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Vyštudoval som sociálnu prácu na pedagogickej fakulte UK a pracujem ako IT technik vo firme so sídlom v Bratislave. Okrem iného sa zaoberám tvorbou web stránok. Zoznam autorových rubrík:  PolitikaInternetReflexieNezaradené

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu