reklama

Už aj transformácia nemocníc?

Myslieť si, že racionalita a zdravý úsudok ma niečo do činenia so snahou o zakrývanie vlastnej neschopnosti, si môže zrejme len naivný človek. Alebo obdivovateľ Ivana Mikloša.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (6)

Po prečítaní článku vo mne skrsla myšlienka, že minister financií je vo veľmi zlej situácii, lebo inak by sa možno neuchýlil k názoru predstavenému vo svojom článku „Drahí populisti“. Je neuveriteľné a zábavné zároveň sledovať, ako za takmer všetky nedostatky vlády môže SaS... A to dokonca pomaly aj za tie budúce – myslím do konca volebného obdobia. Treba s tým počítať na to sa pripraviť.

Ale k veci. Transformáciu nemocníc nie je vôbec potrebné zastaviť, myslím, že by sme ju mohli pokojne realizovať. Dokonca ani akčný prezident nič nezmôže. Len je to nepopulárne opatrenie, však? Dokonca aj taká superhrubá mzda je nepopulárne opatrenie. Aj na tú bolo treba zabudnúť . A tá by pritom pomohla veľmi konkrétne.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Opýtajme sa skôr, ako zodpovedne pristupuje k verejným zdrojom minister financií zo svojim ministerstvom, ak dá vopred 310 miliónov € do „podniku“ s názvom Transformácia nemocníc a nemá istotu ani len v tom, že sa „podnik“ založí. Ktorý racionálne uvažujúci človek toto urobí? Ani jeden.

Ale, samozrejme, nemocniciam treba pomôcť, avšak nie nalievaním peňazí do nefungujúceho systému, ktorého sfunkčnenie by malo byť razantnejšie. Ak však čítam o tom, ako minister, vidiac katastrofálne hospodárenie systému, do neho napriek tomu nalieva financie, nevdojak mi napadne myšlienka, že či toto je tá razantnosť, či by sa tak isto správal k vlastným peniazom. Evokuje to minimálne, nazvem to slušne, minimálne slabú koordináciu medzi ministerstvom financií a zdravotníctva. O schopnostiach a dôvodoch hlavných protagonistov si iste každý urobí obraz sám.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tie peniaze pred uskutočnením transformácie poskytnuté byť nemali, nikdy ich štát späť nedostane. Ani za to nemôže SaS. A pokiaľ ma pamäť neklame, tak parlamnet hlasoval, že prostriedky mali byť poskytnuté „transformovaným“ nemocniciam.

Ak minister financií tvrdí, že za Fica sa v nemocniciach kradlo a plytvalo a existuje riziko, že bez transformácie aj druhé oddĺženie vyjde navnivoč, treba sa otvorene spýtať, prečo sa to tak deje. Prečo sa už poldruha roka toleruje tento stav v nemocniciach? Načo mám rezortnú komisiu pri ministerstve zdravotníctva? Prečo ministerstvo financií nenavrhlo legislatívnu úpravu, ktorá by umožňovala čo najrýchlejšie kontroly zdravotníckych zariadení daňovými úradmi?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pán minister, ešte stále máš pocit, že za všetko môže SaS?

Súhlasím, populizmus je veru drahý. Populizmus SDKÚ.

Autor je podpredseda Výboru NR SR pre hospodárstvo, výstavbu a dopravu.

Ľudo Jurčík

Ľudo Jurčík

Bloger 
  • Počet článkov:  11
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Skúsený extrovert s nadhľadom, ktorý si myslí, že s každým to treba skúsiť najskôr po dobrom Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu