reklama

Jesenné srdiečka

Včera som bola na trhu. Všade tam predávajú chryzantémy všetkých možných farieb – obrovské kvetinové kopčeky. Milujem ich vôňu, pripomína mi jesennú hmlu a opadané lístie stromov, aj ich farby sú také mäkko-teplé-jesenné. Kúpila som si dve srdiečka vyrobené zo zelenej tuje (vyzerá to ako mach) a žltých sušených kvietkov – veľmi originálne…Jedno pošlem babke, jedno Marcelke..

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Doma mám mosadzný svietnik – žena držiaca v rukách sviečku – ten svietnik som si zobrala na pamiatku, keď sme boli posledný krát v Marcelkinom byte. Rada v zime pálim sviečky, alebo aj hockedy, keď mám melancholicko-snivú náladu. Keď horí sviečka v Marcelkinom svietniku, myšlienkami vždy zabehnem tam k nám – hore…prenesiem sa o pár kilometrov ďalej, tam kde je naše jazero ukryté v lese, prust a z neho výhľad na pár domčekov so záhradkami pod ním. Tam bývala naša Marcela. Vždy keď sme si zbehli zaplávať, zastavili sme sa na pruste a vyzerali ju, čo robí, či nesedí klebetiac so susedkou vonku v záhrade, alebo či nezazrieme jej siluetu za oknom na prízemí. Po kúpaní sme zbehli bosí k nej na koláč – vedela piecť ohromné štrúdle… Marcela vždy patrila akosi prirodzene k nám a k nášmu prázdninovému životu na dedine. Chodievala s nami na maliny, alebo len tak, prechádzať sa po kopcoch, zbierať bylinky, potom vysedávať v mäkkej vysokej tráve a pozorovať krajinu pod nami, lenivo prežúvajúc steblo trávy v ústach. Bolo akoby samozrejmé, že na nás vždy mala čas – veď bola sama, slobodná, možno tak trocha kvôli svojmu malému handicapu a možno aj preto, že mama od nej odplašila každého nápadníka. Vyteralo to tak, že si ju chce nechať iba pre seba, aby sa o ňu mal v starobe kto starať. A Marcela sa starala, ako príkladná dcéra, tak ako to bolo pre ňu normálne a prirodzené, bez nároku na svoj vlastný citový život - ten išiel stranou. A možno sa aj vzdala myšlienky, že by mohol byť niekedy naplnený aj inak, žensky.. Všetko sa to zmenilo až po mnohých rokoch a po ťažkom období, kedy zostala úplne sama….vtedy sa zrazu objavil On. Bola to láska asi na prvý pohľad a Marcelka prežívala vo svojich štyridsiatichtroch rokoch to, čo sme my, mladší od nej, mali už dávno za sebou..svoju prvú lásku. Všetci sme jej to želali a tešili sa s ňou. Tak predsa to platí - na každého z nás čaká kdesi na svete naša druhá polovička, spriaznená duša..niekto ju nájde veľmi rýchlo, iní si musia počkať..možno je to potom o to krajšie a vzácnejšie, ktovie..Bolo by to ako v románe končiacom happy endom, lenže život píše úplne iné príbehy.. Všetko sa to zbehlo veľmi rýchlo, netrvalo to ani rok…Marcelka od nás odišla kvôli ťažkej chorobe a jej drahý si musel pochovať už druhú ženu..spolu s ňou odišiel kamsi do neznáma aj kúsok môjho bezstarostného dievčenského sveta.. Keď sa prechádzam v lete po pruste, neodpustím si pohľad dole do jej okien..nechávam sa chvíľku oklamať falošnou nádejou, že zazriem jej krehkú postavičku mihnúť sa za oknom… Ja viem že je to hlúposť, už ju neuvidím ako sa ponáhľa za mnou hore svahom, v rukách so zabalenou voňavou štrúdlou….pohladím aspoň zelené srdiečko pohľadom a zapálim si sviečku na mosadznom svietniku…nie som smutná…iba sa niekde vo vnútri zachvejem a čosi sa vo mne pohne…keď musím počítať, koľkým Dušičkám mám ešte poslať jesenné srdiečko..

Renáta Kočišová - Kališeková

Renáta Kočišová - Kališeková

Bloger 
  • Počet článkov:  48
  •  | 
  • Páči sa:  0x

V živote nič nie je také ako sa zdá na prvý pohľad. Nič nie je čierno-biele. Čím viac farieb objavujeme, tým sa náš svet stáva krajší, farebnejší. Chcem objavovať stále nové farby, aj keď mi maľovanie nikdy nešlo.. Zoznam autorových rubrík:  Čo sa nás dotýkaDeti - stále aktuálna témaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu