reklama

Ešte raz o tej nešťastnej stratégii

Bol by som strašne zvedavý, koľko z tých ľudí, čo sa tak zasvätene a hlboko „odborne“ vyjadrujú k textu, ktorý sa hovorovo nazýva ľudskoprávna stratégia, ten text naozaj aj čítali. Avšak celý. Od začiatku až do konca. Všetkých 120 (normo)strán. Je tých ľudí dvadsať? Sto? Dvesto? Viac ich určite nebude. A napriek tomu, ako správni Slováci a správne Slovenky, mudrujú a mudrujú ... Chvalabohu, aspoň na chvíľu sa môžu všetci upokojiť, pretože rada vlády pre ľudské práva na svojom včerajšom zasadnutí navrhla kabinetu predĺžiť práce na dokumente o ďalšieho pol roka.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (6)

No ale, ktože by sa už ľudským právam nerozumel? Kto by nemal jasný názor na Rómov, Maďarov, ľudí s odlišnou ako heterosexuálnou orientáciou, na úlohu a miesto ženy v rodine a spoločnosti? Pritom jedným vadí aj to, že text je príliš dlhý, druhým sa zdá príliš krátky, málo podrobný. Topky.sk napríklad napísali, že „Lajčák dal peniaze za 23 strán bludov", pričom túto informáciu im poskytol asi najväčší žijúci expert na ľudské práva na Slovensku, riaditeľ smutne známeho Slovenského národného strediska pre ľudské práva (počuli ste už niečo o ňom?) pán Horváth (a ňom ste už niečo počuli, či ste od neho niečo čítali?). Pod jeho vedením inštitúcia stratila medzinárodnú akreditáciu u OSN v Ženeve, čím sa dostala do jednej skupiny s Burkinou Faso a Azerbajdžanom. To, či je text odborne na úrovni, alebo sú to bludy, sa s topkami ani s pánom Horváthom samozrejme baviť nemá význam. Nedokážu to, žiaľ, kompetentne posúdiť. Ale napísať o 120-stranovom dokumente, že má len 20 strán, je hrubé klamstvo, zavádzanie a demagógia.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Nuž ale poďme na vec, a pozrime sa, čo napríklad okrem tých práv LGBTI a rodovej rovnosti materiál obsahuje. Len tak námatkovo. Navrhuje napríklad, aby sa vytvoril nezávislý kontrolný a monitorovací orgán pre dodržiavanie ľudskoprávnych noriem v silových rezortoch. Mimochodom, tento návrh jeden z autorov textu predložil už aj vlani, a predložil ho aj pred dvoma rokmi, keď bol generálnym riaditeľom (medzitým zrušenej) sekcie ľudských práv na úrade vlády. Vtedajší činitelia na tento návrh tiež nereagovali ani len mihnutím oka, ani keď s ním vyrukoval vtedajší ombudsman. Takže ak teraz celá opozícia zborovo volá po nezávislej kontrole na Ministerstve vnútra, tak to, žiaľ, naozaj nie je príliš vierohodné. A či sa nám pani europoslankyňa Monika Beňová páči, alebo nepáči, musíme s ňou súhlasiť, že ľudské práva nie sú o politike, ale o ľuďoch. Žiadalo by sa len dodať, že nemali by byť o straníckej politike, pretože pod politikou všeobecne chápeme správu vecí verejných, snaženie sa o verejné blaho. Jedni straníci sú slepí k jednej kategórii ľudských práv, druhí straníci k inej kategórii. Nakoniec sa to vzácne vyrovná.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Predložený návrh textu stratégie napríklad navrhuje upraviť volebné zákony smerom k väčšej demokratickosti a participatívnosti. Navrhuje rozšíriť princíp všeobecného volebného práva a zrušiť všetky doterajšie obmedzenia, napríklad vo vzťahu k zdravotne postihnutým osobám. Stalo sa, vládny návrh predložený ministrom Kaliňákom tak činí. Avšak na rozdiel od návrhu ministerstva vnútra, ktorý zavádza niektoré nepriame diskriminatívne opatrenia pri určení pravidiel volebnej kampane, a teda sa na volebné pravidlá pozerá predovšetkým straníckym okom, návrh stratégie sa snaží volebné zákony vylepšiť z pohľadu občana, voliča. Dáva na zváženie zníženie hranice aktívneho volebného práva z 18 na 16, prípadne 17 rokov, navrhuje zmenu volebného systému - zrušenie jedného volebného obvodu zavedeného ešte vládou Vladimíra Mečiara v roku 1998, priblíženie poslancov viacej k voličom, dokonca možnosť odvolania jednotlivých poslancov voličmi!

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Text ďalej navrhuje jasne definovať a operacionalizovať ústavné právo na participáciu (účasť na správe vecí verejných, najmä vo vzťahu k záležitostiam, ktoré sa bytostne týkajú určitých skupín osôb). Ak napríklad občianky a občania obce Tešedíkovo (Kolárovo, Štúrovo, alebo aj Žilina etc.) v právoplatnom referende rozhodnú o návrate k pôvodnému názvu obce, či o jeho akejkoľvek zmene, má ministerstvo vnútra právo túto ich vôľu nerešpektovať? Na Slovensku zrejme áno. Vraj Pered neznie slovensky. A Telgárt znie ako? Či Tornaľa a Veľký Meder? San Francisco znie anglicky? A Los Angeles, Sacramento, Baton Rouge, Saint Louis, Illinois, San Diego, New Orléans, San Antonio? Ach, jaj...

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Návrh stratégie sa vraj málo venuje deťom. Akože nie? Navrhuje zásadným spôsobom zreformovať systém sociálno-právnej ochrany detí a vytvorenie inštitútu osobitného ombudsmana pre deti, alebo aspoň plnohodnotného zástupcu, či zástupkyne verejnej ochrankyne práv pre túto oblasť. Navrhuje dôsledne evalvovať prijatý Národný akčný plán pre deti pre roky 2013-2017, ako aj celý systém výchovy a vzdelávania z pohľadu ľudskoprávnych princípov.

Text navrhuje, aby sa niektoré kľúčové zákony, týkajúce sa výkonu základných práv zakotvených v ústave, mohli prijímať či meniť len kvalifikovanou väčšinou členov a členiek zákonodarného zboru. A venuje sa ešte mnohým iným veciam, navrhuje vypracovať jasnú koncepciu riešenia problémov osôb žijúcich pod hranicou chudoby, ale napríklad sa zaoberá aj postavením a právami žien a LGBTI osôb. A pripúšťa dokonca, že je legitímne viesť dialóg aj o počiatku a konci života, i o prerušení tehotenstva, len nemožno viesť tento dialóg formou zastrašovania, hrubých urážok a demagógie. A nemožno od základu spochybňovať ústavu a pozitívne medzinárodné ľudskoprávne záväzky Slovenskej republiky.

Kálmán Petőcz

Kálmán Petőcz

Bloger 
  • Počet článkov:  15
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Pôsobil som už v politike, diplomacii, štátnej službe aj v mimovládnom sektore, učím, pracujem s mládežou. Venujem sa hlavne ľudským právam v interdisciplinárnom kontexte. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu