reklama

Ďakujem, Premedia!

Začalo sa to Timothym Snyderom. Jeho Krvavé územie bolo šokujúcim zážitkom. Minulosť krutosti v koncentrovanej podobe. Varovný prst pred hnedou aj červenou ideológiou, ba viac, pred ideológiami vôbec. Hneď vzápätí Krutý kontinent.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Keď sme chodili do školy, koniec vojny nám predstavovali ako oslavu: dievča s kvetmi a širokým úsmevom oblápa tankistu, šťastná matka s dieťaťom v rukách spieva s dôstojníkmi, dievčatá tancujú v melódii harmoniky a uniformovaní chlapci sa držia za ramená. Človek mohol ľahko nadobudnúť dojem, že prišiel veľký okamih úľavy a slobody. Cez Krutý kontinent sa dá dôkladne pochopiť, že to bolo inak. Vážnejšie. Tragickejšie. Zložitejšie.

Po knihe o povojnovej nespravodlivosti, o násilí, o tom, že svet sa druhou svetovou vojnou naozaj vykĺbil z pántov, som naozaj pochopil, čo znamená čitateľský zážitok z literatúry faktu. Mimochodom: nemienim sa ho vzdať. Aj preto, že ešte stále doznievajú Moorhouseovi Diablovi spojenci. Detailná analýza a precízny výklad udalostí spätých s paktom, ktorým sa otvorili cesty k historicky najhoršiemu vojnovému besneniu. Do konca Čiernej zeme mi chýba asi sto strán. Vo výhľade Umenie sovietskej kuchyne.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Alebo z prózy. Napríklad Jack London vás môže vziať na potulky s profesorom Darrelom Standingom. Napriek bezvýchodiskovej životnej situácii hlavného hrdinu (a rozprávača v jednej osobe) kráčate v rozličných svetoch, v priateľských aj desivých náladách, čitateľ rýchlo podľahne vzrušeniu z napätia a očakávania. Múdra kniha o živote, o jeho zmysle, o slobode, viere, pravde a nádeji. O Tulákovi po hviezdach som nemohol nepovedať študentom.

Prvou prečítanou prózou však bolo Zrnko pravdy. Napínavá poľská detektívka, ktorá neťaží len z umne skomponovaného príbehu. Čitateľa uvedie do konkrétnych historických vzťahov, do sveta konzervatívnych kultúrnych predstáv, do nebezpečnej hry odohrávajúcej sa na pozadí smutných účtov národnej minulosti. Odborník by možno povedal: postmoderná koláž detektívnej a historickej fabuly. (Odborník skeptik by možno povedal: Pod kepienkom kolektívnych historických komplexov obsekané Meno ruže. Zbohom, milý Umberto!). Názor realistu je jasný: romány Z. Miłoszewskieho sú istotou čítaného a čítavého napätia, tajomnej atmosféry, zážitku z odkrývania pravdy. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

A viete, že ekonómia môže byť zaujímavá? Vari nikdy som si nemyslel niečo presvedčenejšie než to, že ekonómovia sa vyjadrujú iba vo vzorcoch, schémach, grafoch, tabuľkách a že celá ekonómia je len nejaká štatistická aplikácia. Vždy ma to odvrátilo od ekonomickej knihy, keď som v nej našiel hustú sieť vzorcov, grafov atď. (a to sme na gymnáziu derivovali a integrovali jedna radosť!). A tu zrazu Daniel Ariely a jeho Aké drahé je zadarmo?. Provokatívny pohľad na ľudské rozhodovanie cez mnohé rozličné pokusy – aj toto môže byť vtipné, múdre, poučné čítanie o ekonomických témach? Ach, áno, aj v našich zemepisných šírkach nájdeme autora orientovaného na behaviorálnu ekonómiu - Lukáša Kovandu. Prečo je vzduch zadarmo?Šťastie je krásna vec potešia každého, kto nemá rád grafy a túži po ekonomickom poznaní.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Človeku môže napadnúť: aké knihy by ešte mohli vydať? Mňačkov román Ako chutí moc majú stredoškoláci vo výbere povinných diel, okrem toho, že by bol celkom aktuálny. Naposledy vyšiel tesne po revolúcii a odvtedy nič. Áno, mohol by kde-kto pochybovať (veď to bol komunista!), namietať (nie je to dostatočne umelecké!), navrhovať (máme aj lepšie slovenské romány o politikoch!). Ale to je už na iný text.

Ďakujem, Premedia!

Karel Dvořák

Karel Dvořák

Bloger 
  • Počet článkov:  49
  •  | 
  • Páči sa:  2x

Učiteľ, čitateľ, šachista. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáO školeSúkromnéSpoločenské

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu