Dňa 22. marca sa v sninskom kaštieli už po 6.-krát uskutočnila zaujímavá akcia – Deň Frankofónie. Tentokrát s podtitulom FESTIVAL DE LA SOUPE.

Opäť vďaka študentom sninského gymnázia návštevníci tak opäť mali možnosť spoznať niečo z francúzskej kultúry. Ako už podtitul napovedá, išlo o ukážky gastronomického umenia – typických francúzskych polievok.

Podujatie ako také sa tešilo veľkému diváckemu záujmu. Po úvodnom privítaní postupne vystúpili študenti z rôznych tried a porozprávali o tom (v slovenčine aj francúzštine), ako jednotlivé jedlá pripravovali. Išlo o husté-krémove polievky – brokolicovú, pórovu, tekvicovú, mrkvovú, cviklovú. Ich prezentácie dopĺňali hudobné vložky. Okrem toho sme sa dozvedeli niečo o Michelinskej hviezde a úplne za záver sme mali možnosť vidieť dramaticko-vtipnú scénku ako to vyzerá, keď sa slovenské turistky stratia v Paríži.

Potom sa návštevníci odobrali do vestibulu kaštieľa, kde mohli ochutnať jednotlivé kulinárske výtvory študentov a najlepšiu polievku ohodnotiť.
