reklama

Meníte mobil každé dva roky? Ak áno, môžete aj televízor.

Stojacie vody slovenského digitálneho televízneho vysielania sa pohli. Telekomunikačný úrad SR vyhlásil tender na prevádzkovateľa dvoch digitálnych sietí. Záujemcovia sa môžu hlásiť do konca novembra. Povedal by som že bolo načase, keby ... keby úrad nerozhodol o tom, že Slovensko bude digitálne vysielať v neštandardnom štandarde mpeg4.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (26)

Server živé.sk zverejnil rozhovor s Branislavom Máčajom z TÚSR, kde sa okrem iného zdôvodňuje rozhodnutie prechodu na mpeg4 vytvorením priestoru pre väčší počet televíznych staníc. Máčaj tu obhajuje rozhodnutie úradu aj slovami:

„Zabudnime na časy, keď sme si kúpili farebný televízor a vydržali sme s ním, ak sa nepokazil, 15 - 20 rokov. Digitalizácia so sebou do budúcnosti prináša značné možnosti očakávať, že s jedným STB vydržíte ďalších 10 rokov. Pre Vašu ilustráciu, ľudia na Slovensku menia mobilné telefóny cca každé 2 roky a sú ochotní dať zaň v priemere 2000,- Sk, prečo si myslíte, že situácia v digitálnom vysielaní by mala byť zásadne odlišná?“

Už som sa zmieril s tým, že som si v dvoch zariadeniach zbytočne priplatil viacej ako tie dve tisícky za digitálny tuner ktorý si neporadí so slovenským digitálnym vysielaním. A tým, že ma asi nebudú mať radi ani moji známi, ktorých som tiež presvedčil na nadčasový televízor, ktorý morálne zastaral zo dňa na deň. Ale ak sa Slovensko rozhodlo ísť touto cestou, prečo v spolupráci s STV, VÚS Banská Bystrica, Radou pre vysielanie a retransmisiu alebo inými kompetentnými nespustí informačnú kampaň o digitalizácii? Považoval by som za fér, keby napríklad v spolupráci so spotrebiteľskými organizáciami bol prijatý návrh, ktorý by ukladal pri všetkých výrobkoch s digitálnym mpeg2 DVB-T tunerom povinnosť zobraziť na viditeľnom mieste informáciu:„Tento výrobok nie je vhodný pre príjem digitálneho terestriálneho vysielania na Slovensku“. Zákazník, zmätený informáciami o digitálnom vysielaní by hneď vedel na čom je a že prítomnosť digitálneho tuneru vo výrobku vôbec nemusí brať v úvahu.

Beriem aj argument, že kódovanie mpeg4 je úspornejšie – na jeden kanál sa vmestia nie 4 programy, ale hneď dvojnásobok. Ale je slovenský trh pripravený uživiť takéto množstvo programov? Alebo na nás čaká bohatá ponuka programov, kde nám za jeden telefonát staršie dámy vyveštia budúcnosť? Programov ktoré z nás urobia boháčov, stačí iba doplniť chýbajúce písmeno v triviálnom slove? 

Klasické digitálne televízne vysielanie (DVB-T) vychádza z normy mpeg2, ktorá je podľa môjho názoru dostatočne kvalitná a overená technológia a ktorá umožňuje čerpať z bohatých skúseností okolitých krajín, ktoré už v mpeg2 vysielajú. Myslím, že cesta ktorou sa rozhodlo ísť Slovensko nie je správna, pretože:

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
  1. DVB-T mpeg4 je síce modernejší a lepší štandard, ale už teraz sa vie, že je zastaraný. Na svete je totiž návrh normy DVB-T2 , ktorý plánuje západná Európa zaviesť v priebehu 4 rokov. Neznamená to však okamžitý prechod, ale rozšírenie ponuky o HD TV.

  2. Klasický DVB-T mepg2 set top box zoženiete za pár stovák (najlacnejší som videl v jednom bratislavskom obchode za 500 korún). Naopak, ponuka Set Top Boxov s mpeg4 je značne obmedzená, aktuálna sa cena pohybuje okolo 7 tisíc korún . Keďže táto norma nie je použitá ani v jednej z krajín západnej Európy, nedovolím si predpovedať ako rýchlo klesne cena na prijateľnú úroveň.

  3. Takmer všetky značkové a neznačkové televízne prijímače, DVD rekordéry a set top boxy ktoré sú u nás v predaji podporujú iba staršiu normu. MPEG4 set top boxy ponúka aktuálne iba pár čínskych výrobcov. 

  4. Už niekoľko rokov beží v Bratislave (a Banskej Bystrici/Zvolene a Košiciach/Prešove) skúšobné digitálne televízne vysielanie. Ľudia síce pri kúpe prijímačov vedeli, že vysielače z ktorých sa vysiela teraz nie sú asi finálne, no nikto netušil, že investovali do prijímačov, ktoré budú môcť za chvíľu vyhodiť.

  5. Overenou cestou mpeg2 sa rozhodlo ísť Rakúsko (digitalizácia prebehla začiatkom roku), Nemecko či Česká republika.

  6. Mpeg4 umožňuje vysielanie v HD. To je pravda, ale v časoch, keď v Nemecku ukončili stanice ako SAT.1 a PRO7 vysielanie v HD pre nedostatok divákov a v čase keď veľká časť nemeckých divákov stále sleduje vysielanie cez analógový satelit je reálne spustenie vysielania v HD kvalite na Slovensku skôr snom technických nadšencov.

Škoda, že tomuto rozhodnutiu nepredchádzala širšia diskusia vysielateľov, odborníkov a divákov. Príde mi to ako jednostranné rozhodnutie TÚSR, ktorý naviac skoro vôbec neinformuje verejnosť o dopade tohto rozhodnutia. 

Preto radím aspoň ja – odolajte výhodným cenám výpredajových mpeg2 set top boxov v hypermarketoch a ignorujte aj rady obchodníkov, ktorí vám budú podsúvať ako dôležité kritérium prítomnosť digitálneho tuneru. Ten takmer s určitosťou podporuje iba mpeg2. V podstate majú pravdu, ale iba v prípade, že si vystačíte s českými a rakúskymi programami.

Obrázok blogu


Karol Ďuriš

Karol Ďuriš

Bloger 
  • Počet článkov:  2
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Zoznam autorových rubrík:  HobbySúkromnétechnológieNezaradené

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu