reklama

Stratégia jednoduchých otázok

Vyvliecť sa z komplikovaných otázok je často jednoduchšie ako z tých jednoduchých. Pri zložitej otázke ako odpoveď stačí uviesť A a potom dodať: je to ťažká téma, je tu aj B... komplikovaná otázka na oko zodpovedaná. Truman, americký prezident to prekrásne formuloval do prosby: "Give me a one-handed economist! All my economists say, On the one hand on the other." (nepreložiteľné)

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Zo zložitých otázok sa dá často vyvliecť aj zahmlievaním a protiotázkami. Čím jednoduchšia otázka, tým náročnejšie podľa mňa vykrúcanie je a tým očividnejší je aj omyl v prípade nesprávnej odpovede. Keď súťažiaci v Milionárovi zlyhá pri otázke, na ktorú všetci poznajú odpoveď, je často na smiech.

1) "Slová tejto hymny zložil Janko Kráľ," povedal pre zahraničné médiá Ján Slota.
http://www.sme.sk/c/5283302/slota-nepozna-nasu-hymnu.html

2) Aj ľudia nevenujúci sa zahraničnej politike mali názor na Georga Busha cez jeho chyby v prejavoch.
http://www.youtube.com/watch?v=8EvNJWM_NDg

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ak by som sa pripravoval na verejné stretnutie so Slotom (a jemu podobnými), určite by som si pripravil aj pár úplne jednoduchých otázok - nič o deficitoch, františkánoch atď. (tip: základy histórie, základy ekonómie, medzinárodná politika)

Samozrejme, že nejde o odpovede, ide aspoň o čiastočné naštrbenie ideálu politika v očiach jeho voličov, prostredníctvom jeho zlyhania pri úplne banálnych témach.

Nezmeriavať sa na čisto iba na diskusiu o dôsledkoch ich správania (medializované kauzy), ale aj na príčiny tohto správania (nevzdelanosť, nekultúrnosť, arogantná sebeckosť).

Vladimír Kaštier

Vladimír Kaštier

Bloger 
  • Počet článkov:  16
  •  | 
  • Páči sa:  0x

... Zoznam autorových rubrík:  názory

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu