reklama

Kríza na Slovensku skončila! Zatiaľ to vie Kažimír, Čaplovič a SFZ

A že vy to nepociťujete? Nuž, máte smolu, priatelia. Slovenský futbalový zväz to už od 19. júla tohto roku vie. Ale poďme pekne po poriadku, aby nám to všetkým bolo jasné.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (13)

Začiatkom tohto roka podpísal minister školstva a aj športu Zmluvu o dotácií pre Slovenský futbalový zväz – hovorme mu familiárne SFZ.

Veď patrí sa podporiť, keď náš národný futbal dosahuje také skvelé výsledky [pozri dôkaz].

A aj tých trénerov a ich asistentov treba poriadne zaplatiť [pozri dôkaz].

V zmluve sa vraví, že klauzubovci dostanú 1 097 700 Eur [pozri dôkaz].

A v tej iste zmluve sa vraví, že veru im hádam kúsok prišupnú, ak ujo Kažimír bude dobre gazdovať. A ak sa Slovensku zadarí. A ak daňový poplatník ešte viac poplatí. Potom sa zmení výška dotácie v zmysle zmluvy: „V prípade vydania rozpočtových opatrení Ministerstva financií Slovenskej republiky, ktorými sa zmenia záväzné limity a záväzné ukazovatele rozpočtu kapitoly Poskytovateľa pre oblasť športu na rozpočtový rok 2013, bude dotácia poskytnutá v zmysle a rozsahu týchto zmien“ ...[pozri dôkaz]

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

A tak jedného krásneho marcového dňa uzrel svetlo sveta malý nenápadný dodatok, ktorý zvyšuje sumičku pre SFZ na 1 194 900 Eur [pozri dôkaz]. Toto nepodstatné zvýšenie naznačuje, že Slovensko sa poberá z krízy a zvyšuje záväzné limity pre náš SFZ.

A prišiel máj, lásky (k futbalu) čas. Spolu s ním aj schválenie Zmluvy o podmienkach financovania rekonštrukcie, modernizácie a budovania futbalových štadiónov na pekných 45 000 000 Eur [pozri dôkaz]. A vraj kríza.

Toto rozhodnutie je určite „správne“, veď za dva roky klesol v svetovom rebríčku náš futbal zo 16. na 56. miesto, teda o rovných 40 miest. V júni bolo asi mnohým fanúšikom trápne, keď naši profesionáli dokázali vo Vaduze remizovať s partiou amatérov 1:1.

A tak 19. júla, asi za dobrý výkon v Lichtenštajnsku, pekne potichúčky podpísal Duško Čaplovič dodatok č. 2, ktorý skoro strojnásobil pôvodnú sumu a Slovenský futbalový zväz dostal guľatučkých 2 990 500 Eur [pozri dôkaz].

To nám dáva istotu, že Slovensko je von z krízy! Lebo iba v takom prípade je možné, aby Kažimír zmenil záväzné ukazovatele a navýšil peniaze pre SFZ a Čaplovič podpísať ďalší dodatok. Alebo tu platia iné pravidlá? A zrazu Slovensku peniaze nechýbajú? A Fico sa prestane oháňať pri oprávnených požiadavkách učiteľov, či sestričiek ich nedostatkom?

Pripočítajme prisľúbené peniažky na Národný futbalový štadión, možno až 40 mil., (ktorý bude Kmotrík stavať spolu so svojim administratívnym centrom, nákupným strediskom, hotelom, bytmi a apartmánmi), veď z toho budeme mať všetci osoh, či nie?

Zaujímalo ma, kam peniaze nás, daňových poplatníkov, SFZ dáva. Rozhodne nie veľa na šport na školách. Tam ide 42 200 Eur, čo tvorí 1,42% dotácie. A to je asi tak všetko, čo sa z oficiálnych stránok ministerstva i SFZ dozvieme. A nedozvieme sa nič ani o míňaní 2% z dane, ktoré zväz cez svoje tri združenia dostáva [pozri dôkaz]. Ale o tom nabudúce.

Rada by som zdôraznila, že rozhodne nemám nič proti futbalu. Tomu kvalitnému. Dokonca zvládam aj jeho pravidlá. A pravidlá by malo mať aj hospodárenie s peniazmi nás, daňových poplatníkov. Pravidlá a priority.


Keď v apríli tohto roku minister financií povedal: „Ak má ísť do školstva viac peňazí, musí sa zmeniť“ [pozri dôkaz] možno mal v júli rozmýšľať, či by nemala platiť aj veta: „Ak má ísť do futbalu viac peňazí, musí sa zmeniť“. Len prosím, nie k horšiemu. Tak, ako sa mení život k horšiemu na Slovensku za tejto vlády istôt.


Katarína Kalašová

Katarína Kalašová

Bloger 
  • Počet článkov:  28
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Zaujímam sa o veci verejné. A chce to silný žalúdok. Občas. Často. Skoro vždy. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu