reklama

Zahoď starosti, navštív Spiš

Mám radosť, keď objavujem nové miesta. Nečuduj sa svete, aj vo vlastnom regióne ich mám viac než dosť, hoci by som si mohla myslieť, že už som ich už navštívila kopec.

Zahoď starosti, navštív Spiš
Krajina Spiša. (Zdroj: Katarína Šimková)
Písmo: A- | A+

Nehynúco ma o tom presviedča krajská organizácia cestovného ruchu Košice turizmus. Okrem toho, že majú prsty vo víkendových vlakoch na Gemer či do Slovenského raja, organizujú aj autobusové výlety, na svoje si prichádzajú aj cyklisti, ak využijú cyklobus na Kojšovku alebo na Gemer.

Poďme my však k autobusovému výletu pre peších. Spiš bez starostí sa volal výlet v jednu júlovú sobotu. Veď áno, sadnem si do autobusu, príde sprievodca, mám prestávku na obed, o nič sa v podstate nemusím starať. Akurát stihnúť autobus o ôsmej ráno a vystúpiť okolo šiestej večer, to je moja hlavná úloha. A ešte, samozrejme, vnímať a vstrebávať.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Máme ísť na nejaké miesto Sans Souci, kde je nejaká kaplnka. Vraj veľmi pekné. Dobre. Vystupujeme v Iliašovciach, kráčame asi polhodinu popri salaši, otvára sa nám čarokrásna krajina a keď príchádzame na miesto, otvára sa nám krajina ešte krajšia. Na chvíľu mám pocit, že som vo filme. Také miesto! Také miesto! Ani som o ňom netušila. Tu stačí prísť a keby ste aj celý deň presedeli alebo sa prehojdali na hojdačke, ktorých je tu viacero, zaručene si oddýchnete. Na tomto mieste bol za vlády Márie Terézie letohrádok. Páni ho otvárali aj verejnosti. Tančiareň, vzácne dreviny, francúzska záhrada… no a zostala z toho len tá kaplnka. Aj to jej zrúcanina, no to už o chvíľu nebude pravda. Rekonštruuje ju totiž pán z Iliašoviiec, ktorý už 25 rokov svojho voľného času zasvätil zveľaďovaniu tohto miesta. Aj jeho asi zaujal jeho duch. Určite stojí za to prísť opäť. A podporiť tento šľachetný cieľ na zveľaďovanie tohto areálu. Možno tu časom pribudne aj rozhľaďňa. Medzi Spišskou Novou Vsou a Levočou. Veľký potenciál, pešou chôdzou hodinu a pol zo Spišskej.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Také miesto! A to ešte bola len prvá zastávka. Čo si?!?

Ideme ďalej. Nejaký kostolík v Spišskom štvrtku. Dobre. Jáj, to je ten, čo vidno z vlaku. Aha, no super, že ideme aj dnu. Aha, to nie je len kostol sv. Ladislava, to je aj kaplnka Nanebovzatia Panny Márie. Aha, to je dvojposchodová kaplnka. Aha, veď je to francúzska gotika a pripomína mi to, čo som videla v Paríži. Aha. Toľký potenciál pod zámkom. Možno som tušila, ale teraz už viem. Nádhera. Každý zo zájazdu dostal za úlohu doniesť ďalší autobus. Možno čitateľov nebude plný autobus, ktovie, určite však budete očarení ako ja, keď si do itinerára na Spiši zaradíte aj návštevu Kostola svätého Ladislava v Spišskom Štvrtku.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Spišský Štvrtok je to preto, lebo sa v ňom ako v trhovníckej osade usporadúvali trhy práve vo štvrtok. Nachádza sa blízko križovatky významých ciest cez krajinu, blízko viedla aj Via Magna. Kľúčová lokalita.

No a keď si tak chodíme v areáli toho kostola a fotíme, veď je to okolie pekné aj krajina, dokonca vidieť Tatry, pozeráme na ľavej strane na také kopce. Také obyčajné, jeden nazvala spolucestujúca aj holý kopec. No tak na jednom kopci bolo pred tri a pol tisíc rokmi praveké mesto s ulicami a baštami a na tom vedľajšom sídlili Kelti. Také kopce dva. Dá sa na ne vyjsť po poľnej ceste, autobus ledva zastaví pri Myšej hôrke, ani srnka netuší, čo sa tu dialo, čo sa tu našlo, lebo vykopávky sú uložené v Archeologickom ústave v Nitre. Pozeráme si fotky, potom sa štveráme na kopec a obdivujeme nádheru krajiny a um predkov, ako šikovne si vedeli vybrať lokalitu. Na kopec sa dostaneme z juhu, zo severu už je tam iná osada, taká novšia.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Toľko k výletu, toľko k potenciálu a k jeho využitiu. Nám asi všetko nejako dlhšie trvá. Takí sme bezstarostní.

Babka k babce, budú kapce. Teraz prišiel jeden autobus a časom ich môže byť viac.

Katarína Šimková

Katarína Šimková

Bloger 
  • Počet článkov:  66
  •  | 
  • Páči sa:  8x

Mliečny zub medzi trvalými. Košičanka rada vo svojom meste. Žena ľúbiaca život a jeho zázraky skryté v umení i v každodennosti. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu