reklama

Die Lopatte

Deň prijímacích skúšok na strednú školu. Vážnosť situácie umocňuje ich prívlastok, talentové. Predpokladá sa, že na nich preukážem talent, aby som bola hodna dostať sa do nemeckej triedy.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Okrem tejto znalostí tejto systematickej reči ešte potrebujem zaujať výsledkami matematických príkladov a ovládania materinského jazyka. Matematika klasicky vystresovala, slovenčinu si veľmi nepamätám, pre túto chvíľu je podstatná práve nemčina.

Mali sme vypracovať viacero úloh, jednou z nich bol aj popis obrázkov. Asi piatich. Na jednom človek odhŕňal lopatou sneh. Všetko pekné, ale ako sa povie tá lopata. Pomyslený skener mysle, hláskovanie písmen v abecede, ale ako sa povie lopata, mi na um neprichádza. Lopata, ženský rod. V nemčine sú ženského rodu slová končiace na –ung, -heit a niektoré, čo sa končia na –e. Veľmi dobre vieme, že niektoré slová, ktoré bežne používame, sú z nemčiny. Nárečové firhang – záclona, špacírka – prechádzka, len treba trošku zbystriť pozornosť. Možno som si to nevšimla, ale prečo by lopata nemohla fungovať na podobnom princípe? Nenechám tam predsa voľné miesto. Inštrukcie zneli jasne – ak nevieš, tipni si a možno budeš mať šťastie. A tak teda – lopata – DIE LOPATTE – s dvoma T, samozrejme. Hneď, ako som prišla domov, siahla som po slovníku, aby som si overila správnosť predpokladu. Lopata - DIE SCHAUFEL. Nevadí, prijali ma. Som talent.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Koľko rečí vieš, toľkokrát si človekom. Pekné príslovie, mne však jazyky umožnili hlavne slobodu kontaktu s rôznorodými ľuďmi a prístup k informáciám. Najprv som sa začala učiť nemčinu, po dvoch rokoch som k nej pridala angličtinu. Keďže ma to dosť bavilo a aj dlhšie ako chémia v poslednom ročníku základnej školy, povedala som si, že pôjdem na gymnázium do nemeckej triedy. Tam nás dokonale zasvätili do tajov tejto systematickej reči s tvrdou výslovnosťou počas ôsmich hodín týždenne. Z angličtiny sme mali asi len tri hodiny. Neskôr na vysokej škole sme mali asi jednu hodinu jazyka týždenne jeden rok, lebo si mysleli, že manažéri kultúry jazyk asi nepotrebujú.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pokračovala som preto v prehlbovaní znalostí týchto dvoch rečí na iných miestach a pridala aj francúzštinu. Prvý kontakt som získala na trojtýždňovom štipendijnom pobyte v Komárne, kde nás francúzštinu učila Maďarka. Často som nerozumela ani maďarčine, ani francúzštine, na konci pobytu to však bolo lepšie. S francúzštinou. Postupne som sa dostala na úroveň, keď si viem pýtať voľačo v obchode a rozumiem, čo hlásia na stanici. Diskusie však so mnou vo francúzštine nečakajte.

Medzičasom sa mi z rodinných dôvodov v živote objavila poľština. Čerstvé sú staré a svieže čerstvé rožky, v jaskyni majú sople – stalaktity a kubus puchatek je Macko Pu. Poviem vám, že reči sú to podobné, ale niektoré nuansy vás môžu dostať do úzkych. Hlavne, ak hovoríte s dieťaťom, pri ktorom sa nedá použiť zručnosť, čo som nadobudla časom. Nauč sa hovoriť so slovnou zásobou, ktorú máš. Nezačínaj vetu, ak ju nevieš dokončiť. Jednoducho opíš, čo chceš povedať, ak nepoznáš presný výraz. Existujú však aj situácie, keď sa zručnosť nedá aplikovať a to je už situácia na DIE LOPATTE.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Minulý rok v septembri som sa začala učiť po taliansky. Chcela som mať v portfóliu rečí nejakú z juhu, taliančina je prudko spätá s umením, ale aj s gastronómiou, v ktorej som pôsobila. Samozrejme, prišli na rad nové slovíčka. Taliančina a francúzština majú spoločný základ – latinčinu. A tak môžete trikrát hádať, v ktorej reči mi napadajú slovíčka na taliančine. Vo francúzštine. A opätovne sa dostávame ku nádhernej tvorivej činnosti. Nepoznáš slovíčko? Blud. Vymysli si. Možno pôsobím veľmi dôveryhodne, no niekedy to vyjde aj tak, že mi Slováci uveria, no učitelia alebo lektori dvíhajú obočie a vyslovujú správnu alternatívu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Cudzie jazyky nie sú cudzie. Dovoľujú komunikovať, zdieľať, učiť sa, získavať informácie, spoznávať, ale tiež sa veľa smiať. Lebo viac zábavy zažijete, ak sa odvážite a skúsite, ako keď sa budete báť hovoriť, lebo nie ste dokonalí. Nebojte sa, ani nikdy nebudete.

Tak čo je tá vaša DIE LOPATTE?

Katarína Šimková

Katarína Šimková

Bloger 
  • Počet článkov:  66
  •  | 
  • Páči sa:  8x

Mliečny zub medzi trvalými. Košičanka rada vo svojom meste. Žena ľúbiaca život a jeho zázraky skryté v umení i v každodennosti. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu