reklama

Vláda má kompenzovať rastúce ceny? To je hlúposť

Populisti radi vykrikujú o tom, ako má vláda pomáhať pri rastúcich cenách.

Vláda má kompenzovať rastúce ceny? To je hlúposť
(Zdroj: Národná rada SR)
Písmo: A- | A+
Diskusia  (22)

Mrzí ma, že devastačný vplyv predchádzajúcich socialistických vlád viedol k tomu, že verejnosť začala akosi automaticky očakávať, že vláda bude kompenzovať každý nárast cien.

Takáto evidentná hlúposť sa považuje za čosi celkom prirodzené, potrebné, či dokonca za axiómu.

Pravda je však úplne inde. Vláda nemá čo strkať svoje ruky do kompenzovania cien. Nie je to jej prirodzenou, ani nevyhnutnou úlohou.

Týmto nezmyslom klamal Fico verejnosť dovtedy, až tomu veľká časť z nej uverila. Neváhal pre ňu poškodzovať štátnu firmu SPP a bezostyšne rozkazovať predsedovi nezávislého regulačného úradu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Isteže, vláda sa môže rozhodnúť kompenzovať, ale každý by mal vedieť, že robiť takéto opatrenia, to nie je perpetuum mobile. Dá sa to urobiť len tak, že buď niekde vyzbiera menej, čiže bude to chýbať v štátnej pokladnici, alebo viac rozdá z pokladnice a výsledok bude ten istý: opäť niekomu budú peniaze chýbať. Každá kompenzácia má okrem víťazov aj porazených.

Neverte klamárom, ktorí tvrdia, že vláda musí kompenzovať rastúce ceny, ktorých rast ničím nespôsobila.

Mrzí ma, že naratív, ktorý sa snaží presviedčať ľudí, že vláda má držať za ručičky svoje dospelé deti, prevzali aj niektorí koaliční partneri.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Slovensko patrí nespochybniteľne k bohatším krajinám sveta a má k tomu primeranú sociálnu politiku pre podporu chudobných. Ak sa niektorá vláda chce angažovať v kompenzáciách, tak nech to robí pre najzraniteľnejšiu časť obyvateľov. Nie je to však jej povinnosť.

Politik, ktorý vychádza zo silnými vyhláseniami o kompenzácii cien a o tom, ako sa iní politici vykašľali na ľudí, nie je nikým iným, než obyčajným populistom.

Radovan Kazda

Radovan Kazda

Bloger 
  • Počet článkov:  122
  •  | 
  • Páči sa:  705x

Profesijne sa venujem najmä environmentálnej politike. V minulosti ako analytik Konzervatívneho inštitútu M. R. Štefánika, od roku 2009 ako vydavateľ a redaktor odborných denníkov, ktoré som založil. V rokoch 2020-2022 som bol poslancom NR SR za SaS. Som podpredsedom Občianskej konzervatívnej strany a budem kandidovať vo voľbách v septembri tohto roku za SaS, číslo 20. Zoznam autorových rubrík:  Spoločnosť

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu