Máčadlo sa u nás dedí z generácie na generáciu. Zvyčajne ho pripravujeme pri slávnostných príležitostiach, ako sú napríklad Vianoce. Avšak, keď máte dostatok húb, čo sa po tomto roku povedať nedá, môžete si ho pripraviť aj vo všedný deň.
Potrebujeme:
- sušené huby
- vývar z húb
- voda z kyslej kapusty (kapusniarka)
- bravčová masť
- polohrubá múka
Huby uvaríme a pokrájame na malé kúsky.

Vodu, v ktorej sa varili, respektíve ich vývar, si zatiaľ odložíme. Z bravčovej masti a múky pripravíme zásmažku, ktorú necháme vychladnúť.

Následne dáme do jedného malého hrnca zásmažku, vývar z húb a kapustovú vodu. Miešame a po chvíľke pridáme aj uvarené huby. Túto zmes varíme do zhustnutia. A máčadlo je hotové.

No to ešte nie je koniec. Keď je omáčka už priamo na tanieri, polievame ju troškou smaženej cibuľky.
Potrebujeme:
- bravčová masť
- cibuľa
- sladká červená paprika
Cibuľu nakrájame na drobné kocky a usmažíme na masti do hneda. Nakoniec pridáme papriku, pre peknú červenú farbu.

Máčadlo podávame s chlebom. Názov je odvodený práve od toho, že by sme si mali chlieb namáčať do omáčky. Avšak môžeme ho jesť aj lyžičkou.
