reklama

5. časť knižného seriálu: Jan Erik Vold - Malý kruh

Dnes je Svetový deň kníh a autorských práv. Ak sa práve rozhodujete, akú knihu vziať najbližšie do rúk, mám tu pre vás jeden tip.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Pre dnešnú časť seriálu o mojich obľúbených knihách som zvolil básnickú zbierku Malý kruh nórskeho básnika, prekladateľa, esejistu a predstaviteľa žánru Jazz&Poetry Jana Erika Volda.

Áno, čítate správne – aj takýto žáner existuje. Vold sa spolupodieľal na niekoľkých nahrávkach s jazzovými hudobníkmi ako Jan Garbarek, Chet Baker či Bill Frisell. Recituje v nich svoju charakteristickú poéziu v nórčine. Pokiaľ nepatríte medzi tých pár ľudí, ktorí tento jazyk ovládajú (ja medzi nich bohužiaľ tiež nepatrím), môžete si zalistovať v jeho zbierke Malý kruh preloženej do češtiny. Tá je súborom vybraných básní od šesťdesiatych rokov až po súčasnosť.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zaujímavosťou je, že kniha je pomenovaná podľa básne Malý kruh, v ktorej sa spomína istá Milada. Jedná sa o Miladu Blekastad (1917-2003), rod. Topičovú, vnučku pražského nakladateľa Františka Topiča, ktorá sa odsťahovala do Nórska a bola dôležitou sprostredkovateľkou medzi Nórskom a Československom, i významným kontaktom pre Chartu 77. Prekladala okrem iného aj Čapka či Havla a zastávala sa modernizmu Jana Erika Volda. Táto kniha je teda nielen výborom z básní, ale tiež tak trochu „Milade Blekastad in memoriam“. (Prevzaté z originálneho textu knihy)

Voldova tvorba je zmesou experimentu, voľného verša, niekoľkoslovných miniatúr či epických textov plných fantazijnosti, hravosti a satiry.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

https://www.youtube.com/watch?v=OmRrpMzrYQw

Ukážka z knihy:

Báseň Jana Erika Volda Pod křídly beze slov z roku 1988
Báseň Jana Erika Volda Pod křídly beze slov z roku 1988 

Ten

má rád

les, ten zase

moře – tak

to je, les moře

vítr

slunce, 4 staří známí. Starší

než Beatles.

Jan Erik Vold, 1973

Zaujala vás poézia Jana Erika Volda? Čítali ste knihu Malý kruh či iné Voldove básne? Poznáte podobného zaujímavého autora? Podeľte sa o svoje dojmy a odporúčania v komentároch.

Všetky ďalšie časti knižného seriálu na pokračovanie nájdete tu: https://kery.blog.sme.sk/t/314218/knizny-serial-na-pokracovanie

Daniel Kéry

Daniel Kéry

Bloger 
  • Počet článkov:  31
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Rodák zo Zvolena žijúci v Brne, kde vyštudoval hru na gitare. Pracuje ako učiteľ a aktívne sa venuje hraniu v rôznych zoskupeniach či sólovo. Neodmysliteľnou súčasťou jeho života sú okrem hudby ďalšie druhy umenia, knihy, cestovanie a príroda. Zoznam autorových rubrík:  Knižný seriál na pokračovaniePoéziaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu