reklama

Ešte 11 dní! Countdown beží.

Onedlho letím do Petrohradu. Hurá! Lepšie povedané, ja mám naplánované 31.03. letieť do Petrohradu. Moju cestu som naplánovala už v októbri 2008. A odvtedy viem, že plány sú na to, aby sa menili. A moje okolie sa to učí tiež. Čo sa doposiaľ udialo:

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

V októbri 2008 som sa rozhodla, že skočím do Ruska a potrénujem sa v ruskom jazyku. Ruštinu som sa začala učiť na ZŠ a po dlhej pauze som sa rozhodla študovať slovanské jazyky. Za posledného pol roka som sa naučila, čo znamená byrokracia po rusky . Plán A: Od 01.03 do 31.03. 2009 jazykový kurz v Petrohrade. Sú prázdniny, môj zamestnávateľ súhlasil, môj manžel viac menej tiež. Bez prolémov som sa prihlásila na kurz a aj na internáte mali ešte voľnú posteľ. Super! Za 6 týždňov by som mala dostať pozvánku, ktorú potrebujem, aby som si mohla vybaviť vízum. Zatiaľ beží všetko podľa plánu. O 6 týždňov neskôr: Pozvánka prišla! Ako prosím? Národnosť dánska, štátna príslušnosť dánska, miesto bydliska Dánsko? Odkedy? Na čo som im posielala kópiu môjho slovenského pasu? A v Dánsku som ešte nebola ani na dovolenke… Musia to opraviť. Dva dni pred Vianocami, to bude veselé! Rok 2009 už je 14 dní starý: Odpoveď prišla vzápätí ;-). Samozrejme, že mi vystavia novú pozvánku. Už za 6 týždňov ju budem mať v schránke. Chcela som letieť 01. marca. Potrebujem plán B.Plán B: Musím moju cestu posunúť o celý mesiac. Aj v apríli mám ešte dva týždne prázdniny, môj zamestnávateľ súhlasil, môj manžel viac menej tiež. A čo je s kurzom a internátom? Môj milovaný ruský kolega Andrej mi pomoho napísať rozhnevaný ale slušný e-mail. Odpoveď opäť nenechala na seba čakať: Samozrejme sa nič nestane ak prídem až v apríli, všetko bude pripravené. Ubehlo 6 týždňov a skutočne som držala pozvánku v rukách. Som Slovenka narodená v Československu. Teraz už len podať žiadosť o vízum. Na konzuláte v Bonne (žijem v Kolíne nad Rýnom) nikto neberie telefón. Nie len dnes, ale ani minulí a ani predminulí týždeň. Urobím to ako všetci poserovia, dám si to vízum vybaviť v cestovke. Pani v cestovke som zastihla okamžite. A okamžite mi vysvetlila, že na vybavenie víza pozvánku nepotrebujem. Ako prosím?! Ak pri vybavovaní víza predložia pozvánku, budem platiť o 2 eurá viac. Reku plesknem sa po vrecku a nech predloží tú moju pozvánku na tom konzuláte. Na tomto mieste by som mala podotknúť, že tá pozvánka už stála €120, o mojich šedinách ani nehovorím. Objednať letenky už bola hračka.O 2 týždne neskôr: Predvčerom, 17. 03., som si vyzdvihla vízum. Taká som na seba hrdá. Včera: E-mail z Ruska: Je im veľmi ľúto, ale na internáte je momentálne veľmi málo miest a preto si musím rezervovať miesto už od 18. 03. A to znamená, že musím zaplatiť 6 týždňov, aj keď tam budem len 1 mesiac. Ani po tejto zmene plánu mi nebolo do smiechu. Napriek tomu som súhlasila a „vykoumala“ plán C. Plán C: Aj tak letím a uvidím čo bude ;-)

Petra Kiesau Belkova

Petra Kiesau Belkova

Bloger 
  • Počet článkov:  10
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som čitateľka, cestovateľka, jazykovedkyňa, rýchlochodkyňa, poslucháčka ;-) ... Zoznam autorových rubrík:  Spiatočný do PetrohraduSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu