reklama

Využime naše právo voliť.

Volebné právo je niečo, čo sme tu vyše štyridsať rokov v čase od r.1948-1989 nemali. Respektíve mali, ale počas celej tej doby „vyhrala" zakaždým komunistická strana. A keď niekto tvrdí, že právoplatne a demokraticky tak je buď hlupák, alebo klamár. Tohtoročnú jeseň oslávime dvadsať rokov nežnej revolúcie, dvadsať rokov slobody prejavu, slobodných volieb a taktiež máme po tretí krát možnosť sami rozhodnúť o svojom prezidentovi. Mnohí ľudia, ktorí už nie sú medzi živými, ale podstatnú časť svojho života prežili v totalitnom režime by nám určite závideli, keby mali možnosť prehovoriť zo záhrobia. A určite by nám povedali: Nepremárnite možnosť slobodnej voľby rozhodovať o veciach, ktoré nám za komunizmu boli dané, nepremárnite možnosť byť aktívni, rozhodnúť!

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)
Obrázok blogu

Pred piatimi rokmi boli najhorúcejšími kandidátmi Vladimír Mečiar a Eduard Kukan. Získavali vo všetkých prieskumoch drvivú väčšinu hlasov, ale potom prišlo prvé kolo a stalo sa niečo s čím počítal málokto. Mečiar si získal 650 242 voličov čo predstavovalo 32,73 %, Gašparovič skončil prekvapujúco na druhom mieste s 22,28% a Kukan len o vlások na treťom s 22,09%. 3645 hlasov mu chýbalo aby sa dostal do druhého kola namiesto dnešného súčasného prezidenta. Vzhľadom na to, že účasť na voľbách bola necelých štyridsaťosem percent, nebolo veľa sympantizantov Kukana presvedčených o jeho istom postupe do druhého kola? Nespoliehali sa na to, že jeden hlas nerozhoduje? Ale čo keď sú takých ľudí tisíce? Z jedného nepodstatného hlasu sa môže stať ľahko niekoľko tisíc...To, že sa stávajú prekvapenia aj v slovenských voľbách sme sa teda mohli presvedčiť práve 3.apríla 2004. A tak mnohým voličom neostávalo v druhom kole nič iné, ako voliť (už po niekoľkýkrát pri volebných urnách) menšie zlo. Keďže Mečiar získal iba o cca 72-tisíc nových hlasov, Gašparoviča volilo v druhom súboji o vyše 638-tisíc! voličov viac než v kole prvom.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Hoci prezident u nás na Slovensku nemá veľké právomoci, je reprezentantom našej krajiny na medzinárodnom fóre a našou právomocou je slobodne a demokraticky rozhodnúť kto sa ním stane. Účasť od volieb v roku 1999 klesá: Pri prvej voľbe to bolo 73,89%, pred piatimi rokmi 47,94% a tentoraz sa odhaduje účasť niečo okolo 30%. Dúfajme a verme, že sú to len odhady a ľudí príde k urnám omnoho viac. Dať svoj hlas aj kandidátovi, ktorý nemá podľa preferencií šancu postúpiť či vyhrať je určite prezieravé, keďže v skutočnosti - a to nielen vo voľbách, ale i v živote - rozhodujú samotní ľudia svojimi reálnymi skutkami a nie predpoveďami. Presvedčiť sme sa mohli o tom práve v apríli 2004. Príďte voliť všetci tí, ktorí sympatizujete s kandidátmi, ktorí sú na konci preferenčného rebríčka, pretože vás môže byť oveľa viac než si myslíte. Príďte voliť aj vy, ktorých obľúbený kandidát má veľký predpoklad na postup do druhého kola prípadne víťazstvo hneď v tom prvom, keďže to musíte potvrdiť práve vy svojou účasťou na voľbách.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Budúcnosť ešte nebola napísaná, a my tak môžeme učiniť práve aj 21.marca. Buďme aktívni, rozhodujme sami o našom práve voliť, ktoré nám bolo dané, pretože, keď to neurobíme - tak veľmi dobre vieme čo sa stane - nič. A to je možno v súčasnej situácii (vzhľadom na to, akého máme momentálne prezidenta) ešte horšie, než by sa stalo čokoľvek iné. Jeden hlas nemusí zavážiť, ale čo keď tak rozmýšľajú práve tisíce voličov? Nečakajme, že všetko za nás rozhodnú iní. Buďme aktívni, nie pasívni a rozhodujme!

Peter Kimlička

Peter Kimlička

Bloger 
  • Počet článkov:  52
  •  | 
  • Páči sa:  11x

HUDBA, FILMY, KNIHY - Kerouac, Bukowski, Hemingway, .....), možno REBELIZMUS ako LIFESTYLE, ale tiež aj - a hlavne v neposlednom rade ŽENY!! ;-) Na POLITIKU sa snažím KAŠĽAŤ! - ale nie vždy sa mi to darí :-) .......... NÓRSKO - je špeciálnou kapitolou, po 6-tich rokoch na severe mám množstvo poznámok, hádam sa snáď raz k tomu dokopem! ;-)PESN.TEXTY (mám ich – použiteľných - vyše stovku za tých 20 rokov, ak ste kapela a zháňate textára - kľudne napíšte!) Vzhľadom na Svet a na Život sú všetky stále aktuálne aj po rokoch!!A skúšam POVIEDKY (zatiaľ iba do PC-"šuflíka"!) https://sk-sk.facebook.com/peto.kimlicka Zoznam autorových rubrík:  Hudba, FilmyLifestyleKomentáreŠportNezaradenéNórskoPoviedky

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu