reklama

Jedna zdravotná poisťovňa, tri skúsenosti a prečo to bude horšie.

Podľa odborníkov z Boston Consulting Group (jedna z najlepších konzultačných firiem na svete) krajiny, ktoré sa spoliehajú na viaceré zdravotné poisťovne ako Holandsko, Nemecko, Švajčiarsko a Francúzsko poskytujú lepšiu zdravotnú starostlivosť o občana ako krajiny, ktoré sa spoliehajú len na štát - Anglicko, Taliansko, Španielsko.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (92)

Tri skúsenosti so štátnou zdravotnou poisťovňou:

Prvá skúsenosť. Smutný koniec diagnostického centra v Bratislave – Petržalke.

Pred dvoma rokmi bola v Petržalke dokončená výstavba najmodernejšieho diagnostického centra v strednej Európe. Dvaja páni – podnikateľ a špičkový diagnostik - profesor - zrealizovali slovenský sen. Na leasing od spoločnosti Siemens nakúpili to najlepšie, čo v danej dobe diagnostika poskytovala. Trojteslovú magnetickú rezonanciu, 64 snímkový tomograf (CT) a k tomu moderný mamograf, digitálne röntgeny…

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

S takouto technológiou sa dala robiť napríklad virtuálna kolonoskopia (pozeranie hrubého čreva pri podozrení na rakovinu hrubého čreva bez používania sondy), zisťovanie aj malých nádorových buniek v tele, rýchle a presné vyšetrenie srdca…

Títo páni vychádzali pri svojich plánoch aj z faktu, že na Slovensku je celkový nedostatok diagnostických zariadení. Čakacia doba na magnetickú rezonanciu bola 6-8 týždňov. Pri bolesti je to skutočne dlhá doba.

Keď mi obaja s hrdosťou ukazovali tieto zložité technologické stroje a popisovali, ako pomôžu pozdvihnúť úroveň diagnostiky, neubránil som sa jednej otázke: “Ako je možné, že tu máte postavené všetky tieto špičkové stroje a nie je tu skoro žiaden pacient? Ľudia čakajú týždne na vyšetrenie a tu niet skoro ani nohy?” Odpoveď bola jednoduchá: “Nemáme zmluvu so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou. Kto chce absolvovať vyšetrenie, musí si zaplatiť. Magnetická rezonancia pri bolesti chrbta stojí 700 eur. To si nedovolí skoro nik.”

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Normálna logika hovorí, že pokiaľ má človek napríklad bolesti chrbta, ortopéd ho pošle v prípade nutnosti na magnetickú rezonanciu. Zdravotná poisťovňa by mala skontrolovať, či nárok na takéto vyšetrenie bol opodstatnený a prácu lekára aj náklady samotného vyšetrenia by mala preplatiť.

Hop! Chyba v uvažovaní. Systém funguje inak. Zdravotná poisťovňa pridelí odborným lekárom ale aj diagnostickým centrám dopredu objem peňazí, ktoré môžu minúť. Je jedno, koľko je pacientov a práce. Ak lekári chcú vyšetrovať nad pridelený limit peňazí, môžu to robiť zadarmo. Poisťovňa určí, či budú zarábať alebo ostanú bez peňazí. Zvrátený svet. Nie naša chorobnosť, ale úradník určuje, ako a či vôbec bude občan liečený. Čarovná cesta ku korupcii.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Presne to bol problém diagnostického centra v Petržalke. Všeobecná zdravotná poisťovňa ako najväčší poisťovateľ na trhu im odmietla dať peniaze na vyšetrenia. S výnimkou urgentných zákrokov, ktoré musia podľa zákona preplatiť. Na moju otázku: “Prečo?” iba kývli ramenami. “Nemáme styky so správnymi politikmi. Tí určujú, čo spraví Všeobecná zdravotná poisťovňa. Preto si po každých voľbách vládnuce strany okamžite dosadia do všetkých orgánov vlastných ľudí. Za dobré platy veľmi pozorne počúvajú pokyny politikov.”

Diagnostické centrum v Petržalke zatvorili. Špičkové prístroje leasingová spoločnosť rozobrala a rozpredala pod cenu po svete. A koľkým ľuďom sa dalo pomôcť…

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Druhá skúsenosť. Filantropická detská nemocnica.

Pri práci v Dobrom Anjelovi často navštevujem nemocnice a stretávam sa s rodičmi malých pacientov. Časom som prišiel na veľmi smutný fakt. Na Slovensku nám zbytočne zomierajú deti. Preto som vyskúšal prísť s projektom špičkovej detskej filantropickej nemocnice.

Pri príprave projektu som sa stretol s viacerými majiteľmi súkromných zdravotných zariadení, s ktorými som sa snažil radiť ako najlepšie zrealizovať projekt. Všetci ma svorne varovali, že v prípade, ak budem chcieť v nemocnici liečiť deti, ktoré sú poistené vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni, budem musieť darovať minimálne 40%-ný vlastnícky podiel “vybraným osobám”. Povedali mi dokonca mená dvoch ľudí, ktorí mi to prídu oznámiť.

Projekt nemocnice mi na záver, žiaľ, kvôli finančnej kríze nevyšiel. Bol som ale pripravený, že ak ma títo páni navštívia, budem sa biť za spravodlivosť. Niet silnejšej motivácie ako byť na pohrebe dieťaťa, o ktorom viete, že zomrelo zbytočne, len kvôli úrovni nášho zdravotníctva.

Tretia skúsenosť. Okresné mesto a normálny lekár.

Pred rokom som sa stretol s mladou lekárkou. V okresnom meste si otvorila ambulanciu na rehabilitáciu. Pod očami mala čierne kruhy a na tvári smútok. Vysvetlila mi, že jej Všeobecná zdravotná poisťovňa odmietla poskytnúť peniaze na liečbu ľudí, ktorí by potrebovali jej pomoc. Zariadenie ambulancie a prístroje nakúpila na leasing. Hrozil jej osobný bankrot.

Pred mesiacom som ju stretol znova. Smútok nahradil úsmev. Úplatok 10.000 eur vyriešil problém so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou.

Záver.

Len jedna, štátna zdravotná poisťovňa, je v princípe dobrý nápad. Ušetrí sa na nákladoch a nikto si nebude tvoriť zisk.

Má to ale jeden základný háčik. Korupciu. Minulosť nás tvrdo poučila o tom, že každá vláda síce deklaruje boj proti korupcii, ale opak je pravdou. Korupcia zhltne stonásobok toho, čo sa získa na ušetrení nákladov. A to vôbec nediskutujeme ešte o tom, čo bude vytvorenie len jednej štátnej poisťovne stáť a komu za to naše peniaze pôjdu.

Jedna poisťovňa znamená štátny monopol na drvivú väčšinu zdravotníctva. Nikto bez súhlasu a podpory Všeobecnej zdravotnej poisťovne nedokáže spraviť ani krok. Korupcia bude mať zlatom vydláždenú cestu. A bežný občan? Jeho záujem o kvalitnú zdravotnú starostlivosť ostane, ako doteraz, na poslednom mieste.

Andrej Kiska

Andrej Kiska

Andrej Kiska

Bloger 
  • Počet článkov:  41
  •  | 
  • Páči sa:  16x

Kandidujem na prezidenta Slovenskej republiky ako nezávislý, nestranícky kandidát. Blogy píšem preto, aby ľudia spoznali moje názory. Roky som podnikal. Založil som spoločnosti Triangel a Quatro, vytvoril pracovné miesta pre tisíce ľudí a stretával sa denne so zlyhávaním štátu. Ale až práca v Dobrom Anjelovi mi naplno ukázala, koľko je nespravodlivosti a krívd. Charita však má svoje limity. Ak ma v mojej snahe podporia dobrí ľudia našej krajiny, verím, že dokážeme spolu zmeniť našu spoločnosť k lepšiemu. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu