reklama

Politickí nominanti. V súkromnej firme by nemali šancu

"Chlapi, nedáte si poldeci?" O deviatej hodine ráno nás víta riaditeľ úradu práce a sociálnych vecí v malom okresnom mestečku na západe Slovenska. Pracovný stôl je prázdny, žiaden spis, žiaden papier. Počítač vypnutý, klávesnica zasunutá.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (30)

Spolu s kolegom sme sa prišli poradiť ako pomôcť niektorým rodinám z regiónu. Zistiť, na čo majú nárok a na čo nie. Že to bude trapas, som začal tušiť, už keď sme si dojednávali stretnutie cez jeho sekretárku, ktorá tam pracuje skoro desať rokov. "Navrhujem vám, aby ste sa stretli s vedúcou odboru, viete náš pán riaditeľ je tu ešte len niekoľko mesiacov a neviem, či vám bude vedieť poradiť".

Nemýlila sa. Pán riaditeľ nám nevedel poradiť absolútne nič. Ani poriadne netušil, čo sa ho pýtame. Našťastie vedúca odboru, ktorú potom zavolal, presne vedela, čo potrebujeme vedieť. Aby však dokázal svoju autoritu, tak pán riaditeľ aspoň dvakrát poriadne zvozil sekretárku. Raz preto, lebo nemala chladenú minerálku, druhýkrát preto, lebo kávu sme dostali v rozdielnych šálkach.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Vždy keď sa menia vládnuce strany, nastane sťahovanie úradníkov. Úrady, štátne podniky, nemocnice. Riaditelia, predstavenstvá, dozorné rady... Tisíce ľudí musia dostať niečo za odmenu. Vernosť a správne politické tričko jasne víťazia nad profesionalitou - manažérskymi schopnosťami a odbornosťou. Česť a uznanie patrí výnimkám. Tých je ale žalostne málo.

Štyri roky od volieb do volieb je pre niekoho krátka doba. Z pohľadu nás, občanov, niekedy príliš dlhá. Pamätný výrok nemenovaného ministra hospodárstva: "Kým nebudem mať vo vrecku 100 miliónov korún, tak ma stadiaľ nikto nevykopne", mi stále znie v ušiach.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Korupcia je ťažký problém našej spoločnosti. Nekompetentnosť a neschopnosť tisícov politických nominantov v spojení s korupciou je devastujúca. Problém ale nevyrieši chytenie a vyhodenie jednotlivca, problém vyrieši systémová zmena.

Na cestu domov nám pán riaditeľ zaprial "veľa šťastia a úspechov v našej tak užitočnej práci". A ja som si v duchu zaprial kompetentných ľudí vo vedení úradov a jasné pravidlá, ktoré umožnia spravovať miliardový majetok nás všetkých len skutočným profesionálom. Čestným a schopným.

Andrej Kiska

Andrej Kiska

Bloger 
  • Počet článkov:  41
  •  | 
  • Páči sa:  16x

Kandidujem na prezidenta Slovenskej republiky ako nezávislý, nestranícky kandidát. Blogy píšem preto, aby ľudia spoznali moje názory. Roky som podnikal. Založil som spoločnosti Triangel a Quatro, vytvoril pracovné miesta pre tisíce ľudí a stretával sa denne so zlyhávaním štátu. Ale až práca v Dobrom Anjelovi mi naplno ukázala, koľko je nespravodlivosti a krívd. Charita však má svoje limity. Ak ma v mojej snahe podporia dobrí ľudia našej krajiny, verím, že dokážeme spolu zmeniť našu spoločnosť k lepšiemu. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu