reklama

Zápisky z Ticha pre búrkou

Minulý týždeň som bol v Bratislave na konferencii o zdravotníctve. Sedeli tam riaditelia nemocníc, slovenskí lekári pôsobiaci v zahraničí, konzultanti. Jej názov Ticho pred búrkou hovorí za všetko...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (22)

Počúval som, ako rozprávajú, a začal som si robiť poznámky. Tu je zopár tých najzaujímavejších:

- šéf Všeobecnej zdravotnej poisťovne ako "svoj úspech" zdokladoval skrátenie priemernej doby čakania na operácie zo 189 dní v máji na 176 dní. No nezatlieskajte mu.

- Slovensko má prvenstvo. Najviac doplácame na zdravotníctvo z vlastného vrecka. Škoda, že to prvenstvo nie je v niečom inom.

- štát nech robí poriadne veci, ktoré robiť má, a veci, ktoré robiť môže, ale nemusí, nech nechá robiť iným.

- zvýšenie platov lekárov na základe veku bola absolútna hlúposť. Ani Marx by nenavrhol aby kritériom platu bol vek, skonštatoval jeden z riaditeľov. Možno Lenin?

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

- na otázku, či jedna zdravotná poisťovňa bude dobré riešenie pre pacientov, z 200 účastníkov ani jeden nezdvihol ruku. Ešte aj šéf Všeobecnej zdravotnej poisťovne priznal, že konkurencia ich núti k lepšej práci a k vybojovaniu lepších podmienok pre pacientov.

- ministerka Zvolenská odmietla pozvanie na konferenciu. Dôvod? Žiaden. Jednoducho neprišla. Ani sa jej nečudujem, nesedelo by sa jej tam príjemne. Riaditelia nemocníc sú často ostrí ako skalpely. Najostrejší sú tí, ktorých nemocnice dostávajú za rovnaký výkon trikrát menej peňazí ako politikmi privilegované nemocnice.

- Slovensko dáva na zdravotníctvo päť miliárd eur ročne, Dánsko s rovnakým počtom obyvateľov 15 miliárd eur. Má zmysel dať viac peňazí, keď sa nevie, koľko z nich sa ukradne a koľko minie nehospodárne? Vo Fakultnej nemocnici v Košiciach náhodou našli nevybalený nový röntgen, ktorý bol tri roky v sklade.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

- tento obrázok je z prezentácie MUDr. Botku, riaditeľa nemocnice vo Zvolene. Nepotrebuje ďalší komentár

Obrázok blogu

ZÁVER:

Zdravotníctvo je diera, na ktorej dne leží pacient a len tesne nad ním sú lekári a zdravotné sestry. Ani jedna vláda nebola schopná pripraviť realizovateľný plán, alebo aspoň dotiahnuť aj dobré zámery tak, aby sa niečo zmenilo k lepšiemu.

Jeden z prvých krokov, ktoré by som ako prezident spravil, by bol dlhý rozhovor s ministerkou Zvolenskou, s premiérom a so špičkovými odborníkmi, ktorí pôsobia u nás a vo svete a vedia, čo je nutné spraviť. Najradšej by som zamkol dvere a nepustil ich von, kým by na stole nebol jasný plán.

Andrej Kiska

Andrej Kiska

Bloger 
  • Počet článkov:  41
  •  | 
  • Páči sa:  16x

Kandidujem na prezidenta Slovenskej republiky ako nezávislý, nestranícky kandidát. Blogy píšem preto, aby ľudia spoznali moje názory. Roky som podnikal. Založil som spoločnosti Triangel a Quatro, vytvoril pracovné miesta pre tisíce ľudí a stretával sa denne so zlyhávaním štátu. Ale až práca v Dobrom Anjelovi mi naplno ukázala, koľko je nespravodlivosti a krívd. Charita však má svoje limity. Ak ma v mojej snahe podporia dobrí ľudia našej krajiny, verím, že dokážeme spolu zmeniť našu spoločnosť k lepšiemu. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu