reklama

V letnej čitárni so slovenskými umelcami

Z každej strany počúvame, že leto a kniha patria neoddeliteľne k sebe, v médiách sa zostavujú rebríčky najobľúbenejších kníh a dovolenkové kufre sú niekedy tažké práve kvôli knižkám, ktoré si berieme k moru alebo do hôr. Aj ja som si pribalila dve knihy na prázdniny a s pôžitkom som si vychutnávala chvíle pod slnečníkom s nohami na stole a s knihou v ruke. Zvedavosť mi nedala a tak som sa opýtala niekoľkých slovenských výtvarníkov, čo práve čítajú a ako sa im to páči. Vyšla z toho pestrá zmes titulov od filozofie až k thrilleru.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)
Martin Derner, Kapitál-Kapitálne kúsky, 2007
Martin Derner, Kapitál-Kapitálne kúsky, 2007 (zdroj: Martin Derner)

Jana Farmanová: Práve som dočítala knihu Iné životy ako môj od Emmanuele Carréreho. Autor spracúva skutočné príbehy, tragédie, ktoré sa jeho dotkli len okrajovo, len ako pozorovatela, a tak sa cíti aj citateľ. Pri čítaní som si uvedomila vlastné šťastie. Kniha opisuje tie najstrašnejšie a najťažšie životné okamihy, smrť dieťaťa a smrť mladej ženy, matky troch detí. Tá kniha je plná lásky, vrelo ju doporučujem.

Juraj Kollár: Obkukal som knižku od Andrewa Husseya Tajné dějiny Paříže. Vždy ma to prehodí do iného zabudnutia sa. Okrem toho čítam knižku francúzskeho filozofa Jean-Luca Mariona La croisée du visible (okno k viditeľnému). Autor pitve to, čo je tajné až s takou kurátorskou analýzou. Kniha je o bádaní po tom, čo je v obraze prítomné a zároveň neviditeľné ako pozeranie sa do očí. Je to o pozeraní sa, o maľbe, o fotografii, o filme. Je to čítanie tak na päť minút. Potom príde buď pokušenie alebo spánok.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Svätopluk Mikyta: Ja teraz čítam Falsch und richtig od Dr.Ing.Wernera Kuentzela z roku 1957. Knihu som dostal darom od Paľa Bálika, dobe primerane pojednáva slovom i obrazom o tom, ako sa má správne baliť tovar, ktorý sa vtedy posielal loďami cez oceán. Kniha je bohato ilustrovaná fotografiami nesprávnych a správnych („falsch und richtig") príkladov. Veľmi ma to baví, vidím v tom totiž metaforu na našu mentalitu a na západnú mentalitu. Je to ako keď sa Ti vrátia diela z výstavy na Slovensku a z výstavy v Nemecku. To by si podľa zabalenia hneď spoznala. Z knihy sa po prečítaní chystám spraviť sériu premalieb.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Juliana Mrvová: Knižka krátkych textov Jany Beňovej Dnes, dávno som sa tak nenasmiala. Odporúčam všetkým, ktorí vedeli, že "keď človek chce v meste niečo znamenať, musí nevyhnutne začať chodiť do kaviarní ešte pred dovŕšením osemnástich rokov." Je to o Bratislave, o ľudoch a situáciách, ale aj tak všeobecne o pozeraní sa na svet. Knižka tak na dva večery. Teraz čítam Myšlení obrazem od Miroslava Petříčka, veľmi bystro zhrnuté súčasné myslenie o obraze a o vizualite s Petríčkovou schopnosťou zhustiť myšlienku a využiť paralely umenovedy a filozofie pre jej presnú formuláciu. Dobré čitanie.

Dorota Sadovská: Rozčítanú asi do jednej tretiny mám knihu od Sally O´Reilly The body in Contemporary Art (telo v súčasnom umení). A to minimálne pre dve jednoduché príčiny: v mojom umení pracujem s touto témou a v knihe je uvedených šesť mojich Korporalít aj s komentárom. Skoro dočítanú mám knihu od Mily Haugovej Zrkadlo dovnútra. Nielen preto, že mám rada autorku, ale jej reflexia vlastného života celkom osobito provokuje aj vo mne vlastné pohľady, zrkadlá do vnútra. Na našu krátku dovolenku som si zobrala Giacomettiho smiech od Ivy Mojžišovej. Ale veľa z nej ešte neubudlo.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Boris Sirka: Mám rozčítanú knihu od Chucka Palahniuka Strašidlá, v ktorej sa skupina spisovateľov zavrie do starého domu za účelom napísania veľdiela. Každá z postáv má za sebou nejakú bizarnú minulosť. Pomaly tam začínajú strácať zdravý rozum a po jednom umierať. Pred touto knihou som čital od Palahniuka Snuff. Je to príbeh troch postáv, odohrávajúci sa v čakárni na porno-maratóne. Palahniuk je dosť na detaily, čo ja mám rád a je to bývalý investigatívny reportér, takže tie jeho príbehy sú plné perličiek. Odbornú literatúru veľmi nečítam, skôr beletriu a najradšej mám magický realizmus.

Jano Vasilko: Baudolino od Umberta Eca. Mám rád obdobie stredoveku, v ktorom sa dej odohráva. Taktiež aj niektoré praktiky s relikviami svätých a rôzne čachre a machre okolo toho. Majster a Margareta od Bulgakova. V tej knihe ma zaujala postava kocúra a kniežaťa temnôt, páčilo sa mi, ako si v knihe robia srandu z totalitného režimu v Rusku a aj trochu iný pohľad na život Krista. Oslovil ma zvláštny až absurdný humor v tak nešťastnej dobe v Rusku. A ešte kniha Patricka O´Briana Picasso, sú to do detailu opísané vybrané kapitoly zo života maliara. V tejto knihe sa dá Picasso spoznať aj ako obyčajný človek a nielen ako suchopárne popisovaný umelec od rôznych kritikov a kunsthistorikov. Moje najobľúbenejšie kapitoly sú z jeho mladosti, keď bol ešte neznámy a bez peňazí. Kniha sa veľmi dobre číta a veľmi často a rád sa k nej vraciam.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Rasťo Podoba: V mojej tuším päťposchodovej a kedysi prehľadnej knižnici dnes panuje úplný bordel, takže aj táto tvoja anketa ma privedie k tomu, aby som si znova urobil v knihách poriadok. Mám tam zmes beletrie, zopár biografií, teóriu umenia, monografie, katalógy a časopisy. Z beletrie som naposledy skoro na jeden dych prečítal Elementarní částice francúzskeho spisovateľa Michela Houellebecqa. Je to veľmi pozorný zakresľovač doby, podobne ako v teórii rakúsky autor Konrad Paul Liessmann vo vtipnej Teorii nevzdelanosti. Už dosť dlhý čas sa hrabem v Nemej knihe od Monogramistu T.D. a v Slovníku grafiky II. českého výtvarníka Vladimíra Kokoliu a tiež v jeho blogu na webe. Väčšinou zvyknem vkladať do kníh počas paralelného čítania záložky, nechávam ich tam, na horúcich miestach a väčšinou sú aktívne aj po rokoch.

Gabriela Kisová

Gabriela Kisová

Bloger 
  • Počet článkov:  23
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Vizuálne umenie ma zaujíma. Venujem sa mu pracovne a aj vo voľnom čase. Kvalitné výtvarné umenie by malo byť v našej spoločnosti viac zakotvené a preto o ňom píšem. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáVizuálne umenieSúkromné

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu