reklama

Fotografie výstavy fotografií výstavy fotografií

O súťaži, vernisáži a výstave slovom a obrazom.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (8)

Našli sa vedci, ktorí u príležitosti Medzinárodného roku astronómie IYA2009 ukázali v Košiciach exteriérovú výstavu astronomických fotografií, zobrazujúcu na obrovských paneloch vesmírne objekty - planéty, mesiace, hviezdy, galaxie. Našli sa fotografovia, ktorí fotografovali túto jedinečnú výstavu, návštevníkov výstavy, súhru obrazov pozemského a nadpozemského sveta, protiklady panelov s výsledkami modernej a stredovekých cirkevných budov. Našli sa aktivisti, ktorí pripravili súťaž týchto fotografií a usporiadali výstavu fotografií výstavy fotografií.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Vesmír - dobrodružstvo objavov
Vesmír - dobrodružstvo objavov 

Exteriérovú výstavu Vesmír – dobrodružstvo objavov tvorilo 48 veľkorozmerných fotografií (2x2 m), ktoré boli umiestnené v parčíku na Hlavnej ulici v Košiciach medzi Kaplnkou sv. Michala, Katedrálou sv. Alžbety a Arcibiskupským úradom od 4.9.2009 do 4.10.2009. Autormi fotografií vesmírnych objektov sú astronómovia z Mexika a Španielska, tvorcom výstavy je Akadémia vied Českej republiky a na Slovensku mohla byť výstava prezentovaná vďaka spolupráci košických vedeckých, vzdelávacích a kultúrnych organizácií s mestom Košice.

Pozeranie
Pozeranie 

Pozeranie
Pozeranie 

Amatérsku súťaž reportážnej fotografie organizačne zabezpečovalo Centrum voľného času – Regionálne centrum mládeže v Košiciach (koordinátor Igor Tymczák), súťaž bola vyhlásená v dvoch vekových kategóriách do 25 rokov a nad 25 rokov. Súťažné práce bolo potrebné zaslať do 4. októbra. V pondelok 12. októbra zasadla v inšpiratívnych priestoroch „Tvorivého domu na vidieku“ v Drienovci porota, aby posúdila fotografie a vybrala najlepšie práce. Členmi poroty boli: fotograf Vladimír Vološin, astronóm Rudolf Gális, blogerka Žaneta Daroková a talianska aktivistka Nadia Magnanini. Celkovo porota posudzovala 48 prác. Výber nebol jednoduchý, ale nakoniec sa porota zhodla na nasledujúcom poradí:

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V kategórii do 25 rokov:
1.David Almáši (Krompachy), vek 17 rokov
2.Veronika Ščerbanovská (Košice), vek 16 rokov
3.Soňa Smoláriková (Košice) a Marek Hromada (Košice), obaja 13 rokov.

V kategórii nad 25 rokov:
1.Vladimír Mulík (Košice)
2.Daniela Rapavá (Rimavská Sobota)
3.Alexander Dirner (Košice)

Na prvom mieste v kategórii nad 25 rokov sa umiestnili dve práce jednoho autora, na treťom mieste v kategórii do 25 rokov dve fotografie rôznych autorov.

Cesta vesmírom", foto: David Almáši
1. miesto v kategórii do 25 rokov

Mierka ", foto: Vladimír Mulík
1. miesto v kategórii nad 25 rokov

V stredu 14. októbra sa v priestoroch Centra volného času - Regionálneho centra mládeže v Košiciach uskutočnila vernisáž výstavy fotografií účastníkov súťaže. Na výstavu bolo vybraných 38 prác. Vernisáž viedol koordinátor súťaže Igor Tymczák, niekoľko nudných viet o projekte „Cez mikrokozmos k poznaniu makrokozmu“ a výstave Vesmír – dobrodružstvo objavov povedali zástupcovia spolupracujúcich organizácií (Ústavu experimentálnej fyziky SAV Košice a Prírodovedeckej fakulty UPJŠ Košice) a riaditeľka Regionálneho centra mládeže Ing. Erika Munková odovzdala vecné ceny a diplomy víťazom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Výstava je prístupná verejnosti počas pracovných dní do 30. 11. 2009. Centrum volného času - Regionálne centrum mládeže sa nachádza vo dvore domu na Strojárskej 3, Košice vľavo, výstava je umiestnená na 2. poschodí. Vstup je zdarma. Víťazné fotografie sa neskôr objavia aj na stránke CVČ-RCM.

Vernisáž
Vernisáž 

Otvorenie výstavy. Zľava E. Munková, I. Kimák a I. Tymczák z CVČ-RCM Košice.

Viťazky a účastníčky
Viťazky a účastníčky 

Víťazky, účastníčky, diváčky.

Zamyslenie
Zamyslenie 

Fotíme všade
Fotíme všade 
Pozerám, na čo pozerá
Pozerám, na čo pozerá 

Pozerám, na čo pozerá ...

Tam som ešte nebola
Tam som ešte nebola 

"Tam som ešte nebola", autor Vladimír Mulík (1. miesto v kategórii nad 25 rokov)

Súťaž bola podporená Agentúrou na podporu výskumu a vývoja na základe zmluvy č. LPP-0181-07

Foto: E. Kladiva, 14. 10. 2009

Eduard Kladiva

Eduard Kladiva

Bloger 
  • Počet článkov:  52
  •  | 
  • Páči sa:  0x

robotník vo vede, dobrodruh na dôchodku, insitný fotograf, papučový jaskyniar, teoretický romantik.Jednou vetou na Twitteri Zoznam autorových rubrík:  MikrokozmosLHC a CERNUdalosti vo vedeSvet vzdelávaniaPodzemný svetKošické zaujímavostiDotyky s umenímVýlety do minulostiSvet úvahSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu