reklama

Prešľapy spojené s nudou

Bola raz jedna Nuda. Len tak si poletovala svetom a sadala na ľudí pri rôznych príležitostiach. Najčastejšie na malé deti a dôchodcov sediacich v domove dôchodcov.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Niektorí si na pani Nudu privykli, iní sa jej bránili silou mocou.

Pani Nuda si poletovala po svete a čakala na vhodný objekt, na ktorý by sa dalo sadnúť a skomplikovať mu život. Nakoniec si vybrala malé dievčatko Lauru. Laurika sedela na prázdninách u svojej starkej. Vtom ako si na ňu sadla Nuda, dievčatko začalo vykrikovať, že k starkej už viac nepríde, pretože nemá žiadne hračky, iba staré a drevené z roku 5. Chúďa starká sa hneď snažila zmierniť situáciu. Mala Lauriku veľmi rada, bolo to jej zatiaľ jediné vnúča. A čo by robila, keby ani to k nej už viac neprišlo? Bola by veľmi smutná. Navrhla preto dievčatku, či by sa nezahrali Človeče, nehnevaj sa. Laurika nebola nadšená, ale napokon súhlasila. Pani Nuda sa však ani pri hraní Človeče, nehnevaj sa nepustila dievčatka a naďalej ju držala ako kliešť. Preto dievča začalo znova vymýšľať. Navyše hru aj tak prehrávalo. Začala vykrikovať, že starká podvádza a nemá ju rada. Starkú to veľmi zranilo. Hoci Lauriku presviedčala o svojej pravde, že taká je hra a závisí len od šťastia a šikovnosti, Laura si stále rozprávala len to svoje. Tak starká rozmýšľala, čo jej sily stačili... Navrhovala dievčatku prechádzky, domino, pexeso, stavanie z kociek a plno iných zaujímavých hier. Nič sa však dievčatku nepáčilo. Starká sa chcela dievčatku venovať, ale keď videla, že to nejde spýtala sa, či si aj dnes doniesla tablet. Dievča zvýsklo od radosti a utekalo do ruksaku po tablet. Starká mu naťukala bezpečnostný kód a dievčatko si zaplo hru. Angry birds. Starká si síce mohla porobiť doma povinnosti, poutierať prach, vyprať, umyť, utrieť poličky, ale ona chcela venovať radšej čas dievčatku, tak ako jej ho venovala jej starká, prastarká, rodičia.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pani Nuda sa rozhodla, že dosť dlho sedela na dievčatku, tak sa porozhliadla okolo seba a zbadala v kúte sedieť starkú. Vzlietla a pristála na starkej. "Och, čo teraz budem robiť ja," pomyslela si starká. Tak naďalej sedela, rozmýšľala a driemala. Takto tam presedela aj nejakú hodinku. Potom však precitla a rozhodla sa konať. "Zase ma tá potvora Nuda okabátila," vykríkla starká nahlas. Dievčatko pri tablete sa naplašilo: "Starká, čo ma plašíš?" Starká pokrútila hlavou, ona nechcela Lauriku naplašiť. Ale pani Nudu vyplašiť. Rozhodla sa konať. Zobrala Laurike tablet z rúk. Už na ňom aj tak strávila veľa času a škriabala si oči. "Štípu ma oči," začala sa sťažovať Laura. "No jasné, teraz si spokojná pani Nuda? Takto nás okabátiť, už sa viac nedáme," vravela starká. Laurika ničomu nechápala, myslela si, že starkej šiblo. Starká však vedela, čo robí. A to sa jej aj podarilo. Vyhnala pani Nudu zo svojich staručkých pliec. "Konečna nuda pominula," pomyslela si. Už s ňou mala skúsenosti za svoj dlhý život. Pani Nuda odletela do neveľkého kraja a striehla na ďalšie obete. Starká s Laurikou začala robiť generálny poriadok v starkinom neveľkom domčeku. Unavené po dvoch hodinách spokojne zaspali a sníval sa im obom pekný sen:

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Bol krásny slnečný deň a Pani Nuda sa opäť rozhliadala po svete a čakala na svoju obeť. Čakala celý deň, no nikto sa nenašiel. Každý vykonával nejakú zmysluplnú činnosť, dokonca aj pecivál si neváľal šunky na peci, ale vyzametal celú kuchyňu a vyčistil pec. Celý, celučičký svet bol bez nudy. A nuda viac už nebola potrebná, skončila sa jej služba. Aj ľudia, čo oddychovali sa už viac nenudili, pretože sa naučili aktívne oddychovať, relaxovať. Dokonca boli viac oddýchnutí, ako keby sa len tak dívali do stropu a "oddychovali". Na svete nebolo viac ľudí, ktorí potrebovali nudu ako výhovorku, závislých ľudí, ktorí z nudy hrali hry na počítači, či tablete, ľudí, ktorí využívali nudu na to, aby sa mohli napiť z alkoholu, ľudí, ktorí užívali drogy, ľudí, ktorí sa z nudy prejedali výborným jedlom. Bol to zázračný svet. Ale aj krásny sen.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Keď sa starká s Laurikou prebudili, pozreli sa na seba a už viac si nemuseli nič hovoriť. Vedeli, že sa im sníval ten istý krásny sen. O zázračnom svete, ktorý bohužiaľ nikdy nebude, ale oni vedeli, že stačí keď oni nedovolia Nude zvíťaziť. A to aj po celý svoj život robili. Bojovali a Pani Nuda si na nich už nikdy nesadla. Laurika to učila aj svoje deti, tie to učili svoje deti, a tak to pokračovalo z generácie na generáciu. Pretože pochopila, že Nuda nič dobré nestvorí a treba sa s ňou popasovať. Pretože jej následky nikdy nie sú dobré. A tak žila krásny, aktívny a vyrovnaný život. K starkej chodila najradšej, pretože ju naučila to najdôležitejšie - Nuda nikdy nezvíťazí, ak jej to sami nedovolíte. 

Klaudia Maďarová

Klaudia Maďarová

Bloger 
  • Počet článkov:  6
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som človek, ktorý túži ostať ľudským, ktorý sa nechce premeniť na produkt. Človek, ktorý nechce meniť svoju tvár podľa požiadavky trhu. Takisto som dievča, ktoré túži ostať bláznivé ako pubertiačka, ale zároveň túži stať sa už konečne dospelou. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu