reklama

Čo čaká Slovensko v roku 2014 – prognóza

Vývoj slovenskej ekonomiky a spoločnosti bude aj v roku 2014 výrazne negatívne ovplyvňovať globálna ekonomická kríza. Táto bude pokračovať, napriek mnohým predpovediam jej konca, pričom jej dopady na slovenskú ekonomiku budú citeľnejšie ako v roku 2013. Bude ich pociťovať radový občan i jednotlivé priemyselné odvetvia. Slovenská ekonomika bude aj v roku 2014 zápasiť s vysokou nezamestnanosťou, rastom cien surovín, energií a potravín a s klesajúcou životnou úrovňou obyvateľstva.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (5)

Pokračovanie globálnej ekonomickej krízy

Globálna ekonomická kríza bude aj v roku 2014 pokračovať napriek mnohým predpovediam jej konca Jej dopady na jednotlivcov i ekonomiky jednotlivých krajín budú citeľnejšie ako v roku 2013. Očakávania obnovy ekonomického rastu ostanú aj v roku 2014 viac želaním ako realitou. Predzvesťou diania vo svetovej ekonomike je nepochybne krach Detroitu v roku 2013, ktorý sa stal významným medzníkom celosvetového konca priemyselnej éry. Svetovú ekonomiku čaká ďalšie zoštíhľovanie nadbytočných najmä priemyselných kapacít ako i riešenie problému nafúknutej finančnej sféry. Celosvetovým problémom bude najmä nezamestnanosť a rast cien základných potrieb obyvateľstva rovnako ako i rast cien surovín a energií. Dopady globálnej krízy na slovenskú ekonomiku budú determinované najmä jej neschopnosťou adaptovať sa na novovznikajúce ekonomické prostredie informačného veku.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pretrvávanie hlavných problémov slovenskej ekonomiky

Aj v roku 2014 budú pretrvávať hlavné problémy slovenskej ekonomiky, a to najmä vysoká nezamestnanosť, nízka konkurencieschopnosť, rast cien a pokles životnej úrovne väčšiny obyvateľstva. Neriešenie problémov nezamestnanosti bude naďalej brzdiť rozvoj ekonomiky a bude zároveň vytvárať rastúcu finančnú zaťaž v podobe odčerpávania finančných zdrojov na rozvoj. Počet ľudí bez práce bude ďalej narastať a štatistiky nezamestnanosti budú skresľované rastúcim počtom ľudí odchádzajúcich za prácou do zahraničia. Rast počtu ľudí odchádzajúcich za prácou do zahraničia dnes prevyšuje počet ľudí, ktorí prichádzajú o zamestnanie a hlásia sa na úradoch práce, čo môže v štatistikách nezamestnanosti vytvárať skreslený dojem o pozitívnom vývoji v tejto oblasti. Naďalej bude pokračovať odchod ľudí do zahraničia, pričom hlavným dôvodom bude nemožnosť nájsť pracovné uplatnenie na Slovensku. Odchádzať budú ako vysokokvalifikovaní pracovníci, tak aj ľudia s nízkou úrovňou kvalifikácie. Na pretrvávaní problémov nezamestnanosti sa bude aj v roku 2014 významne podieľať pokračujúca marginalizácia vedy, výskumu a vzdelávania, rovnako ako aj pokračujúce ignorovanie úlohy modernej technológie v rozvoji ekonomiky. Slovensko si bude ďalším obmedzovaním finančných prostriedkov smerujúcich do vedy, výskumu a vzdelávania likvidovať jeden z potenciálnych motorov slovenskej ekonomiky. Znalostná ekonomika sa pre Slovensko stane nedosiahnuteľnou chimérou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Štrukturálne problémy slovenskej ekonomiky

Jednostranná orientácia Slovenska na automobilový priemysel bude v roku 2014 stále väčšou brzdou rozvoja slovenskej ekonomiky. Automobilová monokultúra bude prekážkou vytvárania prirodzenej štruktúry slovenskej ekonomiky, ktorá by zodpovedala stupňu jej rozvoja, geografickému umiestneniu a disponibilným zdrojom. Súčasná štruktúra slovenskej ekonomiky by mala byť transformovaná smerom k väčšej diverzifikácii, väčšej decentralizácii zdrojov spolu s obnovovaním prirodzenej štruktúry slovenskej ekonomiky. Štrukturálne problémy slovenskej ekonomiky by sa mali stať predmetom záujmu pri tvorbe hospodárskej politiky a najmä pri zostavovaní štátneho rozpočtu. Zastaralá štruktúra slovenskej ekonomiky, zodpovedajúca priemyselnej ére, dnes v informačnej ére nemôže v žiadnom prípade zabezpečiť konkurencieschopnosť slovenskej ekonomiky. Táto bude aj v roku 2014 naďalej klesať.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Čas na zmenu transformačného modelu ekonomiky

V roku 2014 bude zrejmé, že doterajší transformačný model ekonomiky, založený výhradne na zmene štruktúry a formy vlastníctva, sa vyčerpal a, že prišiel čas jeho zmeny. Slovensko by sa malo poučiť z úspešných ázijských krajín a zaradiť ako prioritu číslo jedna vytvorenie takého transformačného modelu ekonomiky, ktorý by zohľadňoval prebiehajúcu civilizačnú transformáciu, urýchľujúcu sa technologickú zmenu a prispôsobil sa trendom svetového vývoja. Hlavnými prioritami i motormi rozvoja slovenskej ekonomiky by sa potom mali stať veda, výskum, vzdelávanie a technológia. Slovensko by tiež malo nastúpiť cestu ekonomickej relokalizácie, ktorá by umožnila riešenie ekonomických a sociálnych problémov najmä v zaostalých regiónoch, rovnako ako aj riešenie problému nezamestnanosti na regionálnej úrovni.

Ivan Klinec

Ivan Klinec

Bloger 
  • Počet článkov:  29
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som ekonóm, prognostik a futurológ. Zaoberám sa prognózami a futurológiou, perspektívami vývoja ekonomiky, spoločnosti a civilizácie a všetkým, čo s budúcnosťou súvisí. Zaujíma ma tiež literatúra, kultúra a umenie. Zoznam autorových rubrík:  FuturológiaPrognózyEkonomikaVedaKnihy

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu