reklama

Vitaj vo svete Couchsurfingu, svete, kde mas dvere otvorene!

Po viac než dvoch rokoch, keď som uvítací mail, ktorý ako jediný slovenský ambasádor na couchsurfingu posielam, na stránku blogu pridal, by som rád pridal menší update. Obsahuje pár nových rád, tipov a je určený najmä Vám, ľudom čítajúcim blog, aby ste sa o stránke a o CouchSurfingu, s pomocou ktorého môžete spoznávať super ľudí doma i v zahraničí, dozvedeli čo najviac.

Písmo: A- | A+

Cau Ferko, Jožko, Miško, Zuzka....

volam sa Miso a som jednym z Ambassadorov na Slovensku. Rad by som Ta touto cestou privital vo svete Couchsurfingu, svete, ktory mi tak trochu zmenil zivot :)

Couchsurfing, alebo ako ja hovorim "gaucovanie", je super vec. Nieje to len cestovanie a spanie zadarmo, ako som to ja pri prvej druhej navsteve bral, ale je to najma o zdielani, respektovani, spoznavani novych ludi, ktorych by inac clovek nemal sancu spoznat. Ci uz v doma, v zahranici, alebo aj na stretnuti, ktore mozes taktiez zorganizovat.

K mojim najkrajsim zazitkom patri najma "Midsummercamp in Lapland". Kemp, na ktorom sa zucastnilo 40 ludi z Couchsurfingu a Hospitalityclubu, kde sme styri dni uprostred divociny na vychode Laponska robili tury, grilovali, saunovali a bolo nam fajne :). Dalej by sa dalo pisat vela a vela.. stretnutie Borisa, frantika co isiel na biku do Rovaniemi, kde som ho navstivil a potom prisiel na navstevu za mnou do dedinky 80 km odtial kde som byval v -10 stupnoch... ako inac taktiez na bicykli... :) Neskor som podnikol 15 mesacny vylet po Juznej Amerike, pocas ktoreho som okrem dobrovolnickych projektoch a turistiky povacsine prespaval (cez 60 rodin) a stretaval ludi pomocou tejto vybornej stranky, o com som nedavno vydal aj knihu.

Pocas mojho gaucovania som stretol mnozstvo ludi a az na dve vynimky, vsetko bolo super!!! Dve vynimky? Co to? Prvykrat, ako paradox. v Uruguaji, v krajine, kde som doposial stretol najmilsich ludi na svete... som sa necitil dobre u jednej "mamicky", ktora sa snazila svoju dvojrocnu dceru ucit samostatnosti, kricala na nu takmer neustale a veru, nebolo mi prijemne. Druhou bol jeden Argentinan (aj ked to bolo cez inu stranku s rovnakou myslienkou), ktory vyuzival hostitelov aby mu kupili jedlo, pozvali ho niekam a o ludi sa vobec nestaral.... Avsak 2 ludia z vyse 500.... vzdy sa najde cierna ovca... Neprijemne skusenosti mavaju skor dievcata, ktore cestuju same do juzanskych krajin, ked niekedy Talian pod hostenim chape aj nieco ine, no o tom to nie je. No ak clovek si precita profil cloveka kam ide, tak ak ma vela referncii, nie je sa coho bat!

V pripade, ze mas obavy, je tu niekolko krokov, ktorymi mozes vsetkemu predijst:
- System referencii - ked niekto niekoho stretne, napise ako sa mal
- Vouchovanie - vouch mozes ziskat od skusenejsieho clena, ktory uz bol 3x vouchovany od inych clenov a ked mu bolo s Tebou tak dobre a citi, ze si viac ako v pohode :), tak moze za Teba vouchovat... na rozdiel od referencie, ktora sa vzdy da zmenit a updatovat, vouch je trvaly a ked ho raz das, nemozes ho vziat spat
- Proces verifikacie (identity check) - v pripade zaujmu o verifikaciu alebo o pomoc na chode webstranky, je mozne poslat couchsurfingu dobrovolny prispevok, z ktoreho sa hradi chod organizacie (viac informacii je na: http://www.couchsurfing.org/about.html). Verifikacia je mozna iba prevodom cez ucet. Po niekolkych dnoch az tyzdnoch poslu na Tvoju adresu pohladnicu s kodom. Ked kod opises, Tvoja lokalita a aj meno bola overena a ludia vedia, ze Tvoje meno a adresa su realne.

Za najjednoduchsi zaciatok by som povazoval napisat niekomu z okolia a stretnut sa. Ziskas tym novych priatelov a taktiez referencie, a tak sa Ti moze lahsie hladat gauc u niekoho ineho, ako aj ludia budu vediet, ze si v pohode :). Kazdy raz zacina, velakrat som bol u ludi bez referencii a prave zaciatok ma svoje najkrajsie caro :).

O tom, co zazijes, koho stretnes a ako budes aktivny, je len na Tebe. Niekto sa len zaregistruje, niekto cestuje a niekto v tom lieta az po usi :).

Za prvy krok sa da povazovat kompletne vyplnenie profilu, a pravidelne aktualizovat informaciu ci mozes aj hostit, stretnut sa na kavu alebo caj, alebo ze si na cestach. Od toho aj zavisi, kto a kolko ludi ta bude kontaktovat!

Ak chces vediet co sa deje v Tvojom okoli, v hornom menu mozes kliknut na
"CouchSearch" - tu mozes najst ludi z Tvojho okolia a kdekolvek vo svete
"Groups" - skupiny podla zaujmov, alebo geograficky (cestovatelia casto pisu do skupin svoje plany, otazky a je to take volne miesto na pokecanie); skupina Slovakia sa nachadza na: http://www.couchsurfing.com/group.html?gid=244 a pod "My Group settings" mozes nastavit, ako casto chces dostat informaciu mailom, ked niekto nieco napise (bud hned, denny report, tyzdenne vsetky v jednom maile, alebo Ti nebude chodit nic)
"Meetings" - stretnutia... klikni na Europe a Slovakia a pozri, ci sa deje nieco blizko Teba.. nie? tak kludne jedno zorganizuj! :) Stretnutia sa na Slovensku konaju povacsine v Bratislave, avsak z casu na cas aj v inych mestach.
"Wiki" - kazde vacsie mesto alebo krajina ma od svojich clenov urobenu stranku na Couchsurfingovej Wikípedii. O Slovensku toho popisane vela nie je, spracovana je ako tak iba Bratislava. Pre viac informacii mozes pozriet sem: http://wiki.couchsurfing.com/en/Bratislava. Pridavat informacie do wiki moze ktokolvek!

V pripade akychkolvek otazok staci napisat... :)

Krasne gaucovanie a surfovanie zela

Misko
CS Ambassador

p.s: Viac zazitkov od clenov CouchSurfingu si mozes precitat par clankov, ktore su dostupne na: http://wiki.couchsurfing.com/en/Slovakia#Articles_in_local_newspapers

Michal Knitl

Michal Knitl

Bloger 
  • Počet článkov:  58
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Couchsurfer, dobrovolnik, snowboardovy instruktor na Slovensku i v zahranici, cestovatel... Viac informacii na www.michalknitl.com alebo http://www.couchsurfing.org/people/michalknitl/ Zoznam autorových rubrík:  Na juhoamerickej vlneNapriec Aziou 2011/2AkcieEVS vo FínskuOstatnéSúkromnéSnowboardingTuristika

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu