reklama

Infúzia za euro, ako za jogurt

Pozdraví, predstaví sa a vojde do domu. Vyzuje topánky, umyje si  ruky, prekĺzne do izby k bezvládnemu. Zdraví s úsmevom, prihovorí sa, v stotinách sekundy vycíti atmosféru, najmä ako je na tom bezvládny pacient dnes.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (43)

Bezpečný pocit je pre unaveného pacienta a jeho ustráchanú rodinu najdôležitejší

Vníma, či je pacient ospalý, či dnes vie komunikovať, či jej rozumie, či prikývne očami, alebo posadí sa. Najmä či má všetko, čo potrebuje. Ležať doma, mať bolesti, prípadne hnačku a potrebovať hydratáciu je bežný problém napríklad pacientov po nahlej cievnej mozgovej príhode. Nevedia dobre prehĺtať, iba tak trochu a napríklad pitie im robí potiaže. 

"Vzácna žilka nepraskni" 

Skontroluje dýchanie, odmeria tlak, tep, teplotu pacientovi, zapíše a posúdi, či mu infúziu môže podať. Ak je všetko v poriadku, tak si pripraví pomôcky. Odstráni obal na sterilnej striekačke, na sterilnej hadičke, natiahne do hadičky z pripravenej fľaše fyziologický roztok. Pripraví si infúzny katéter, sterilné štvorce na podloženie a celú infúznu súpravu. Stiahne rameno pružným esmarchom, očami prekontroluje životom namáhané žily, palcom vyhmatá tú najlepšiu a niekedy aj hlboko ukrytú. Žila uskakuje, akoby vedela, čo ju čaká, chce si chrániť svoju celistvosť. Napätie je v nej oveľa výraznejšie vďaka esmarchu. "Vzácna žilka nepraskni"  zaklínadlo niekedy pomáha, inokedy ju zradí. Miesto vpichu starostlivo vydezinfikuje pre intravenózny vstup. Chcela by gombíky na ruke pre intravenózne vstupy, "Snáď sa v ďaľšom storočí ľudia narodia s gombíkom pre intravenóznu liečbu, alebo ludia nájdu iné technologické postupy."

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Často krv nie a nie natiahnúť do striekačky, vystrie plastický katéter v žile ihlou, napne a konečne vidí krv v striekačke. Pomaly vtlačí fyziologický roztok do žily človeka, uzatvorí sterilný systém, napojí na pripravený roztok s liečivom, zavesí nad posteľ, otvorí ventil a nastavuje pomalé kvapkanie infúzie do žily.

Sleduje pacienta po celú hodinu, jeho reakcie, komunikuje s ním, s rodinou, odmeria teplotu, Pozoruje reakcie okolia vpichu. Miesto nesmie napuchnúť, vtedy vie, že roztok s liečivom tečie vedľa a nie do žily . Vážna chyba, miesto musí vymeniť, sterilne uzatvoriť a zaviesť infúzny katéter inam. Často však nie je už kam a vtedy každá rada drahá. Podať doma infúziu bezvládnemu človeku nie je ľahká záležitosť a predsa tak potrebná hydratácia s podávanými liečivami. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Bariéry proti podaniu infúzie pacientovi doma

  • Suma, ktorú uhradí zdravotná poisťovňa je tragikomická. Podanie infúzie pacientovi v domácom prostredí poisťovňa hradí sumou 1,20Eur, čítaj jedno euro a dvadsať centov. Toľko čo stojí jeden veľký plnotučný jogurt

  • Sestra nemá v kompetencii zaviesť pacientovi infúzny katéter, podľa platných kompetencií môže zaviesť iba štyri typy katétrov na podklade indikácie lekárom, infúzny katéter v nich nie je vymenovaný

  • Sestra môže podať liečivo, infúznu terapiu do žíl pacientovi iba s písomným poverením lekára, čo je vo veľkých mestách iba administratívna formalita, ale najmä v čase zdĺhavá a drahá komplikácia

  • Sestra, ktorá by sa venovala iba podávaniu intravenóznej terapie pacientom doma by mala hrubý príjem za mesiac cca 211Eur !

  • V "poplatkovom absurdistane" si za túto činnosť smie/nesmie sestra podľa ministertsva zdravotníctva pýtať od pacienta niečo naviac, žiadna priama platba, alebo doplatok, lebo výkon je hradený zdravotnou poisťovňou 

Zavedenie intravenóznej kanyly sestrou je stále nelegálne

Podať infúziu doma pacientom sestrou je najmä administratívno ťažkopádne a komplikované. Nelegálne je zavedenie infúzneho katétra sestrou, sestry zavedenie intravenóznej kanyly nemajú vo svojich kompetenciách. Kompetencie sestier sú zastaralé z roku 2004, nezohľadňujú špecializácie a stupeň vzdelania sestry. Desaťročná chyba sa podpisuje pod chaos, ktorým žijeme v zdravotníctve. 

Formulár je potupný 

Pre podanie infúznej terapie sestrou je potrebné nezmyselné poverenie niekoľko kilometrov vzdialeného lekára, pre ktorého je to iba podpisová formalita. Liečivo navrhuje lekár, to je v poriadku, ale naviac musí vypísať potupný formulár, ktorým poveruje menovite sestru pre podanie iv terapie. Vo veľkom meste vôbec netuší o akú sestru ide, ani ju v živote vôbec nemusí stretnúť, jednoducho ten nezmysel podpíše ako prvý, odovzdá formulár príbuzným v ambulancii a sestra do formulára dodatočne vpíše svoje meno. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ekonomická samovražda, alebo charita 

Suma, ktorú za to dostane sestra z ADOS zo zdravotnej poisťovne je likvidačná. Bez doplatku, ktorý si za to smie/nesmie sestra vypýtať od pacientov sa podanie infúzie pacientovi doma mení na charitatívnu činnosť v ošetrovateľstve. Pacienti si však ošetrovateľstvo vo svojich odvodoch hradia, peniaze v zdravotníctve na moderné ošetrovateľstvo sú. Ako z bludného kruhu von? Iba s pravdou, tak, aby sme schizofréniu v ošetrovateľstve všetci pochopili, pre tak potrebný benefit pacientov, pre tak potrebné rýchle zmeny.

Ľubica Kočanová

Ľubica Kočanová

Bloger 
  • Počet článkov:  131
  •  | 
  • Páči sa:  4x

Statik a sestra v jednej osobe, Asociácia sestier a pacientov ASAP, Cesta sestry ku pacientom Zoznam autorových rubrík:  spriadam myšlienky do nitkyopáť raz začiatokkomunita starých ľudípostavenie sestier v spoločnosOsobnostiošetrovateľstvovoľný pád ošetrovateľstvaVyberám z poštypovolanieprostrediezdravieprevenciaetika a empatiaposlanie sestrySúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu