reklama

Odpoveď

otvorené žalúzie na lúke

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

ODPOWEĎ

Otvorené žalúzie na lúke..........
Hľadel cez ne do vnútra posiatych kvetov. A našiel tam pokoj, svoje „nebo“, svoju „nirvánu“, blaženosť, ktorú nachádzal iba v tom pohľade. Na nedotknuté miesta nezištnou zlobou ľudstva. Nepoškvrnené počatie púpavy. A zrazu sa stotisícová žltá armáda jari rozprestierala po okolí. Dokazovala to už len tá vôňa, ten postrach alergikov, ktorý príjemne šteklil tvár. V pozadí sa zo stromov, starobylých reprákov ozýval lahodný zvuk. Vábil dušu do tých najzasnívanejších predstáv. Bol to zvuk ticha. Hudba, ktorú dokázal počúvať dookola. Pozeral na najjedinečnejší obraz zo všetkých. Obraz namaľovaný rukou Boha. Obloha...........................očarujúci akvarel.................
Bol šťastný, hoci nikde v blízkosti s nenachádzala ľudská bytosť. A práve toto bol ten dôvod. Žiadna pretvárka, žiadne klamstvá, žiadne pretekanie o nepodstatné veci, žiaden hádky......jednoducho nič. Čistota.
Vyslal svoje prsty na prechádzku po listoch trávy a lupienkoch kvetov. Hebkosť, ktorú by nevyvolalo ani jedno hydratačné mydlo vyrobené z ľudí a zvierat. Ale čoby človek nespravil pre vedu.....raz zničí ňou aj sám seba.
Veľká žltá lampa osvetľovala tmu v ňom, blyšťala mu do očí a roztápala ľady v nich. A ona tam tak ležal, prikrytý len perinou z vetra. A k mysli mu doskackala jedinečná myšlienka, ktorú sa snažil rokmi potlačiť. Že jedine v samote, v návrate k pradávnym dobám vlastnej existencie nájdeš pointu všetkého okolo seba. Jedine v zdroji nás všetkých sa nachádza odpoveď na otázky. Odpoveďou sú oblaky. Odpoveďou sú listy. Odpoveďou sú motýle. Odpoveďou sú paprsky slnka. Odpoveďou sú pichliače na ruži.
Pochopil to, aj keď na poslednej zástavke svojho života.




Petra Kohútová

Petra Kohútová

Bloger 
  • Počet článkov:  16
  •  | 
  • Páči sa:  19x

Kunsthistorik, milovník umenia, pamiatok , histórie a Slovenska Zoznam autorových rubrík:  Kade tade po SlovenskuPoezia

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu