reklama

Čo to počúvam?

Kedysi bolo všetko jedno. Jeden úbor na telesnú výchovu, jedna politická strana, jediní, najlepší umelci, jedno mlieko v nie príliš kvalitných vreckách a tak ďalej a tak podobne. Bolo iba jedno rádio, konkrétne Československý rozhlas. Po nežnej revolúcii sa to však zmenilo. K lepšiemu?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Vo vtedajšom jedinomrádiu ste mohli počuť všeličo. Dodržiavať sa však musel pomer našeja socialistickej hudobnej produkcie. „Čo nového, Bielikovci?“ bolanekonečná rádionovela o šťastí a strastiach jednej rodinky žijúcejsvoj usporiadaný socialistický každodenný život. Časové znamenie ohlasovalopresne, ráno sme si mohli dať rozcvičku a podobne. Rozhlas sa staralo váš duševný aj telesný vývoj, zahŕňal nás užitočnými, častejšie všakneužitočnými informáciami pre život. Dnes mám pocit, že nie všetko sa pohlo ažtak veľmi k lepšiemu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

 Na Slovensku máme momentálne 23súkromných rozhlasových staníc. Niektoré sú celoplošné, niektoré regionálne,zopár je lokálnych. Na začiatku 90-tych rokov, keď hlavne v Bratislavezačali vznikať nové, súkromné stanice, ako napríklad FUN rádio sa mediálnypriestor vyvíjal pozitívnym smerom. Teda aspoň čo sa hudobného výberujednotlivých rádií týka. Také martinské Rádio Rebeca napríklad vysielalo prevažnerockovú a hardrockovú hudbu, dubnické DCA sa zameralo na vtedy populárnydancefloor, neskôr house, bratislavské rádio Ragtime ponúkalo alternatívnuvšehochuť. Twist sa profiloval v časoch mečiarizmu, ako náhrada zaSlovenský rozhlas a získal si dôveryhodnosť. Navyše sa venoval ajmenšinovým žánrom a vo svojom vysielaní dal priestor aj reláciám, ktorénemali s hudbou veľa spoločného. Niektoré stanice zanikali, iné vznikali,mediálny priestor sa postupne zapĺňal. Niektorým došli peniažky, iným nápady,podaktoré doplatili na prepletenosť ich majiteľov so všelijakými politickýmistranami, alebo zlými finančnými skupinami. Mnohé však vytrvalia vysielajú aj napriek väčším, či menším problémom naďalej. Ale dá sa topočúvať?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Spoločným znakom slovenských celoplošných rádií jehitovosť. Až na zopár výnimiek, akou je napríklad kresťanské rádio Lumen, sa všetky rozhlasové stanice podTatrami snažia hrať hity. Ráno, napoludnie, večer, v noci. Stálea vždy. Čo by nebolo na škodu, keby nehrali stále tie isté pesničky.Dominantným je v tomto smere rádio Expres. To síce začínalo pôvodne akodopravné rádio, ktoré bude prevažne poskytovať dopravné informácie motoristomna cestách, relácie o novinkách vo svete štyroch kolies a k tomu hrať dobrú hudbu. Pôvodný zámer vydržal tejtostanici približne rok. Keď zistilo vedenie, že nemá šancu prežiť a zarobiťsi na svoju réžiu, dalo si na kľúč vypracovať programovú štruktúru hitovéhorádia, ktoré sa v horizonte piatich rokoch stane najpočúvanejším súkromnýmrádiom na Slovensku. Podarilo sa to skôr, ako sa čakalo. Expres už dva rokyvládne slovenskému éteru a postupne dobieha prvý okruh Slovenskéhorozhlasu. Na tom by nič zlé nebolo, keby...Keby sa po Exprese nezačali jedno podruhom opičiť ďalšie rádiá. Všetky, dokonca aj skostnatelý Slovenský rozhlas,už prinášajú dopravné informácie, hrajú hity (SRo 1 zatiaľ nie), takže pre ich poslucháčov nie jeproblém počuť niektoré vychytené šlágre aj vyše 10-krát za deň. Slovenskáprodukcia sa pomaly z éteru vytráca, až na pár výnimiek je počuť iba zopárosvedčených a časom preverených kapiel a interpretov, ktorí sú Madein Slovakia. Rádio Twist už tiež rezignovalo na svoju pestrofarebnosťa začalo hrať to, čo všetci. Poslucháč, ktorý túži nielen po modernýchhitoch prestáva rádiá počúvať. Netúži totiž počuť najnovší letný hit na tejistej stanici 10-krát a keď sa mu pesnička zunuje a preladí, počuť hoinde znova a na ďalšej frekvencii iného rádia opäť. Výsledkom tejtohitovosti je, že Slováci už nepočúvajú kvalitnú hudbu, ktorá je aj po rokochpopulárna a dobrá, ale braky od takzvaných „One hit bands“, na ktoré sio dva roky ani nikto nespomenie. Rádiá sa tešia, že sú počúvané, objemreklamy rastie, rozširujú svoje pokrytie. Otázne je, dokedy. Možno dlho, možnolen zopár rokov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Aby som len nehanil, predsa len jejedno rádio, ktoré sa v poslednom čase dá počúvať aj náročnejšími ušami. Teda aspoň ja ho mám naladené vždy, keď som doma. Nieje však súkromné. Tretí okruh Slovenského rozhlasu, niekdajšie Rock FM rádio,sa na jeseň rozhodlo, že nebude ako ostatné, ale ponúkne poslucháčom aj čosinaviac. Viac hudby, rôznych žánrov, od rocku, cez disco, elektroniku, pop až poworld a etno hudbu. Prispôsobilo tomu program, večerné relácie sú premenšinového poslucháča, každý si nájde to svoje. Dobrí moderátori, ktorív ostatných rokoch pôsobili v tých najpočúvanejších súkromnýchstaniciach sa zišli pod strechou Rádia_FM a začínajú tvoriť to, čo sa dápočúvať. Nevtieravé moderátorské vstupy, žiadne samozábavné postrehyo ničom, ale informácie z rôznych oblastí, akými sú film, médiá,hudba. Dávajú veľký priestor mladým slovenským interpretom a skupinám,neboja sa hrať to, čo inde nepočuť a čo by inde nehrali. Nie preto, že jeto zlé, ale preto, že to nie sú osvedčené hity. Dúfam, že v ich stopáchpôjdu aj niektoré súkromné rádiá a neostane len pri lastovičke menomRádio_FM.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 

Michal Kolárik

Michal Kolárik

Bloger 
  • Počet článkov:  24
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Dvadsaťsedem rokov žijúci echtŽilinčan, milovník svojej ženy, kvalitnej stravy, pitia a Prahy. Život mu kráti novinárčina, športové stránky teletextov, tipovanie, priatelia a iné... Zoznam autorových rubrík:  Golz, pojntz, sekndzMédiáMjuzik iz maj radarIn da Slota sityPoezijaFilmíkySúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu