reklama

Strácam rodné mesto

V Žiline som sa narodil, vyrástol, zažil toho veľa, mám ju prechodenú krížom - krážom, poznám takmer všetky jej zákutia, ulice, staré názvy. Iné ako žlto - zelené som nikdy nepovažoval za klubové farby. Vždy som vyhlasoval, že pokiaľ nebudem musieť opustiť svoje rodisko, neurobím tak. Ak raz skončím svoju púť na tomto svete, chcem tam byť pochovaný. Čo sa však s mojim mestom deje posledný rok, začína prekračovať hranice normálnosti. Ale pôjdem pekne po poriadku.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (7)
Obrázok blogu

To, že náš primátor je buran, ožran a nacionalista nemusím hádam nikomu vysvetľovať. Každý týždeň sa blysne v správach minimálne jednou perlou, ktorá “ozdobí“ už aj tak dosť úbohú úroveň vystupovania našich politikov. Dávno som si zvykol na poznámky ľudí z iných kútov našej domoviny typu: „Ešte čúra ten váš Jano z terasy?“, alebo „Ako sa má váš tankista?“ Poteší aj to, keď moje mesto niekto cudzí pochváli, že je pekné. Nezabudne však dodať: „Ten Jano vám to tam pekne vybudoval!“. Veru pekne. Minulý týždeň priniesli niektoré médiá informáciu o novej, 26-poschodovej budove v Žiline. Na tom by nebolo nič zlé, keby pre tento mrakodrap naši milí radní nepredali pozemok, na ktorom stojí letné kino Mier. Pozemok bol však predaný ako parcela pre budúci hotel, o žiadnej výškovej stavbe nebolo ani reči. Obyvatelia žilinského Bôrika, štvrte bez budovy, ktorá prevyšuje 3-poschodia, tak budú mať za susedov biznismenov a zamestnancov Kie, ktorí im v pohode budú „čumieť“ z balkónov a okien do záhrad. Už teraz je z blízkej reštaurácie Kamélia penzión, v ktorom bývajú Kórejci. To, že zmizne z mapy letné kino mi až tak nevadí, hoci pozerať filmy pod hviezdnatou letnou oblohou bol zážitok, na ktorý sa nezabúda do smrti. Už dlhšie chátralo a bolo skôr stratové, ako v pluse. Možno to bol zámer niekoho, alebo len fakt, že ľudia všeobecne u nás do kina nechodia.Mrakodrap na Bôriku však nie je jediný prešľap žilinských mestských poslancov. Predali za zvláštnych okolností Štúrovo námestie, aby tam mohol vyrásť chrám konzumu, Aupark. To, že to predali pod cenu a zničili tým zeleň v centre im bolo jedno. Na Bernolákovej a Komenského ulici, ktoré patria k centru mesta, vyrástli nové päťposchodové budovy, ktorým padlo za obeť niekoľko ďalších stromov. Za našim panelákom vyrástol na zelenej lúke, kam chodia Solinkári a obyvatelia Hlín 6 venčiť psov Lidl a onedlho tam pribudne aj niekoľko ďalších panelákov. Takže opäť mínus zeleň. Mohol by som pokračovať ďalej, ale bolo by to o tom istom. Stromy a zeleň miznú, stavajú sa kruhové objazdy, mimoúrovňové križovatky, shopping parky, parkoviská a neviem, čo ešte. Pozemky sa predávajú za zvláštnych okolností spoločnostiam, ktoré ani de facto neexistujú, alebo majú prepojenie na ľudí blízkych žilinským poslancom. Spomeniem ešte spoplatnenie parkovania, vraj sa má predať aj plaváreň a športová hala na Bôriku. Včera som počúval v kuchyni rádio a pozeral cez okno nášho bytu na siedmom poschodí na zelený kopec Straník. Ten obraz som si vrýval do pamäte, lebo o pár rokov už ho neuvidím. Uvidím mrakodrap. Je mi do plaču.

Michal Kolárik

Michal Kolárik

Bloger 
  • Počet článkov:  24
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Dvadsaťsedem rokov žijúci echtŽilinčan, milovník svojej ženy, kvalitnej stravy, pitia a Prahy. Život mu kráti novinárčina, športové stránky teletextov, tipovanie, priatelia a iné... Zoznam autorových rubrík:  Golz, pojntz, sekndzMédiáMjuzik iz maj radarIn da Slota sityPoezijaFilmíkySúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu