reklama

Abjanga, poklad z Indie

Rovnako ako žiarovka svieti len vtedy, keď ňou prechádza elektricka energia, ľudské telo žije, keď je v ňom prúd, tok, pohyb. Nielen krvný a lymfatický obeh je tým prúdom, v tele máme množstvo rôznych prúdov.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Prúdenie v tele

Bolesť znamená narušenie obehu, pohybu, prúdu. Na tom mieste, kde to bolí, pohyb, prúd už nefunguje správne, je nedostatočný ako vysychajúce koryto rieky v období sucha alebo príliš silný ako rozbujnená rieka berúca so sebou všetko, na čo cestou narazí.

Masáž harmonizuje práve toto prúdenie, pohyb v tele. Obnoví sa prúd a bolesť ustúpi. Človek sa uvoľní, v tele a mysli nastane súlad. Masáž prináša silu a radosť do tela aj do mysle.

Rôzne kultúry na svete vyvinuli rôzne masážne techniky, cieľom ktorých bolo obnoviť narušenú harmóniu. Takisto v Indii vzniklo viacero druhov masáží. Tieto masáže vychádzajú zo znalosti ajurvédy. Jednou z týchto masáží je ajabjanga, dnes vyučovaná a praktizovaná na celom svete.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Čo je abjanga?

Abjanga je ajurvédska olejová masáž, ktorej hmaty usmerňujú prúd v tele, vďaka čomu dochádza k lepšej výžive a zároveň detoxikácii tela. Zablokovaný prúd spôsobuje napätie a bolesť. Jemným vedomým dotykom sa spriechodňujú miesta, kde sa prúd zasekol a znova sa obnovuje prirodzený pohyb v tele.

Masáž uvoľňuje stuhnuté svaly, bolestivé kĺby, harmonizuje krvný a lymfatický obeh. Oživuje tráviace a endokrinné orgány a tým zlepšuje ich funkciu. Vyvažuje vylučovaciu a reprodukčnú sústavu, odstraňuje toxické usadeniny, upokojuje nervovú sústavu a odstraňuje únavu. Zlepšuje zrak, spánok, predlžuje život a dáva telu pevnosť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Vďaka masáži dochádza k uvoľneniu nahromadeného napätia na fyzickej, psychickej aj duchovnej úrovni. Ak je tomu človek otvorený, dochádza nielen k úplnej relaxácii tela, ale aj čisteniu mysle a emócií.

Ako abjanga pôsobí?

Ajurvédska masáž ochraňuje pred starnutím. Nemyslí sa tým len estetický účinok na pokožku, ktorú spevňuje a obnovuje jej pružnosť. Pôsobí na vnútorné orgány, zmysly, pohybovú sústavu a psychiku.

Masážou sa rozrušujú skládky odpadu v tele (toxíny) tým, že sa obnovuje krvný alymfatický obeh a ich odplavovanie z tela von. Po masáži preto väčšinou dochádza k odchodu väčšieho množstva močuprípadne aj stolice. Tým sa odstraňuje únava, často krát spôsobenázanesením organizmu.

Masáž priaznivo pôsobí na trávenie a vylučovanie tráviacich enzýmov,tým, že upravuje pohyb tráviacich štiav a pohyb čriev. Po vyčistení tela a zlepšení metabolizmu dochádza k zlepšeniu výživy tkanív. Pokiaľ telo nie je zanesené toxínmi, celkovo trávenie a vstrebávanie živín funguje lepšie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 

Zlepšením obehu, trávenia, vylučovania odpadov, upokojením nervovej sústavy sa navodzuje kvalitný a hlboký spánok.

Ako vyzerá olejová masáž?

Pri abjange sa masíruje teplým olejom. Do dobre naolejovaného tela nemôžu preniknúť nečistoty a vyvolať chorobu. Telo je ako rastlina, ak sa rastlina pravidelne zalieva a hnojí, jej život sa predĺži. V takom prípade je rastlina dostatočne silná, aby sa ubránila pred škodcami.

Keď sa telo pravidelne olejuje, život človeka sa predĺži a zamedzí sa predčasnému rozpadu tkanív. Olej použitý pri masáži sa vstrebáva do pokožky, následne do krvného obehu, svalov, kostí, kĺbov, a tým externe vyživuje celé telo a všetky tkanivá.

V starobylých textoch sa uvádza: "Ak je hrniec vymazaný olejom, potom sa voda a ďalší obsah hrnca dostane von veľmi jednoducho. Podobne ak je telo naolejované, potom sa príčinné faktory chorôb jednoduchšie dostanú von z tela".

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V indickej kuchyni sa začína varenie pražením semienok na oleji alebo ghí (prepustenom masle), až potom sa do hrnca pridávajú ostatné potraviny, tak sa zriedka stane, že sa jedlo prichytí na spodku hrnca.

Dobre premazané telo je mäkšie a pružnejšie, ale zároveň sa nadbytočné látky z neho ľahšie vylúčia. Prevažne sa používasezamový olej v kombinácii s bylinami. Možno ho prevoňať aj esenciálnymi olejmi. Výber esenciálneho oleja je prispôsobený telesnému typu.

Súčasťou abjangy je masáž tváre a hlavy. Jej prínosom okrem relaxačného a estetického účinku, je aj pôsobenie pri viacerých problémoch v oblasti hlavy. Masážne ťahy sú jemné, pomalé a plynulé na tvári, energickejšie na vlasovej časti hlavy.

 

Olejová masáž na tvári

Na tvári všetky ťahy idú vždy smerom dole, tým sa odvádzajú nečistoty v pokožke do lymfatického systému. Zlepšuje stav pokožky (suchá pokožka, akné, vrásky). Má očistný efekt, z povrchu pokožky sa odstraňujú odumreté bunky, čím sa zlepšuje látková výmena v pokožke.

Aplikovaný olej poskytuje pleti výživu. Uvoľňuje sa fyzické aj psychické napätie. Dochádza k uvoľneniu a pocitu ľahkosti v celom tele, čo je prejav relaxačného účinku na psychiku.Tvár omladne, pleť vyzerá zdravšie.

Masáž na tvárovej časti sa vykonáva mandľovým olejom alebo voňavou zmesou mandľového oleja, hroznového oleja a esenciálnych olejov. Pred samotnou masážou sa tvár očistí ružovou vodou.

Na vlasovej časti hlavy sa používa jazmínový, kokosový olej alebo mandľový olej – zlepšuje stav pokožky hlavy a vlasov. Pri pravidelnom vykonávaní masáže hlavy môže pôsobiť proti vypadávaniu vlasov a lupinám.

Pomáha aj pri častých problémoch s dutinami, zmierňuje bolesti ďasien, odstraňuje niektoré chronické bolesti hlavy, stres a napätie, pomáha pri problémoch s ušami a stuhnutou sánkou.

 

Prewww.tantrasavitryi.sk Martina, 20.11. 2020

Zistite viac o svojom tele nanašej škole Tantry

Objednajte siabjangu u nás

Xenie Suhayla Komers

Xenie Suhayla Komers

Bloger 
  • Počet článkov:  45
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Mým posláním je podpora rozvíjení sexuálního života v celé jeho kráse, hloubce a pestrosti. Baví mne hrát si s životem, být svobodná a extatická, radovat se ze svých pocitů a emocí a z každého dne. Ať už je veselý nebo smutný, vždy stojí za to žít upřímně a pravdivě vůči sobě. Mé webové stránky www.tantrasavitryi.sk, Jsem tu.Mléčná dráha kolem mne se vine, hvězdy bez ostychu rozplývají se v mém dychu.Já přijímám vše ve svém dotyku. Zoznam autorových rubrík:  Lifestyle

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu