Aké však bolo moje prekvapenie, keď som do spomínaného ,,obchodu plného života" vkročil viac krát v danom týždni a po kvalitných kysuckých jogurtoch a ďalších výrobkoch z letáku nebolo ani stopy. Pritom daný reťazec sa chváli tým, že viac ako 70% nimi ponúkaných výrobkov je od slovenských výrobcov. Keď som si teda pozrel ich ponuku napr. jogurtov, zistil som, že majú v ponuke aj nejaké s prepáčením ,,blivajzy" s prívlastkami light, čo sa určite nedá nazvať jogurtom. A ak si niektoré jogurty kúpite a ochutnáte, tak Vám ich vzhľad skôr pripomenie napr. gumu, či niečo iné.
Vyššie uvedená spoločnosť ako ste mohli pred pár dňami počuť z médií sa ocitla v konkurze. Zamestnanci teda prišli o prácu a Kysuce sú opäť o niečo chudobnejšie.
Kysuce patria medzi regióny, kde nie je zrovna dostatok pracovných príležitostí, pričom mesačná mzda vo veľa prípadoch je len o niečo vyššia ako minimálna mzda. Veľkým problémom bola cena mlieka, ale podľa mňa sú oveľa väčšie problémy niekde inde. Ako problém je aj to, že obchodné reťazce často krát tlačia na cenu, ktorá len veľmi tesne pokrýva náklady na výrobu. Taktiež som viac krát započul, že vraj pokiaľ chcete predávať svoje výrobky v nejakom obchodnom reťazci, musíte dať konkrétnemu človeku nejaké všimné. Ak nedáte, buď Vaše výrobky odmietnu predávať alebo sú zastrčené niekde vzadu v najspodnejšej polici, takže Vás vidí málo ľudí, a tým pádom je predaj Vašich produktov biedny.
Ďalší problém je to, že Slováci sa chcú ,, nažrať" veľa a za málo peňazí. To znamená, že kupujeme zväčša lacnejšie potraviny, pričom na kvalitu sa pozerá málokto. A tak sa veľa krát stáva, že sa kŕmime humusom. Iste, nie každý má na to, aby si kúpil kvalitné potraviny. No som presvedčený, že je lepšie sa stravovať kvalitne a v menších dávkach, ako sa napchávať nejakým bordelom.
Po pár rokoch takéhoto stravovania, je výsledok asi takýto. Cukrovka, vysoký cholesterol, vysoký krvný tlak, srdcové, či cievne ochorenia a iné. V snahe ušetriť peniaze na kvalitnú stravu akosi zabúdame na to, že nás to celé dobehne neskôr. A to vo forme zvýšeného užívania liekov, čo značí, že minieme oveľa viac peňazí ako keby sme konzumovali kvalitnejšie potraviny. Svoju úlohu v oblasti zamestnanosti na Kysuciach zohrávajú aj samosprávy. Najmä na horných Kysuciach od nežnej revolúcie nie je firma, ktorá by doteraz vytvorila veľký počet pracovných miest. Raz počúvame výhovorky, že nám chýba diaľnica a potom zas niečo iné. A ak aj sú priestory, urobíme z nich obchodné centrum. Hlavne, že sa nájdu peniaze na námestia, chodníky a iné stavby, kde je ich využiteľnosť otázna. Na Slovensku však máme firmy, ktoré vedia vyrobiť aj veľmi kvalitné potraviny. Samozrejme, že za kvalitu treba aj zaplatiť. Ako príklad uvádzam Pekáreň Ďuroška v Rosine, či Mäso Parížek z Martina. Firmy sú známe tým, že vyrábajú svoje produkty z kvalitných surovín a nepridávajú do svojich výrobkov rôzne ,, zmesi."To ako sa napr. týmto firmám bude dariť v budúcnosti, závisí do značnej miery od nás- konzumentov. Niečo totiž nie je v poriadku, ak zo zahraničia dovážame výrobky pochybnej kvality a von posielame naozaj špičkové produkty. Ak teda náhodou budeš milý čitateľ lamentovať nad tým, že v Tvojom okolí je málo pracovných miest, skús sa zamyslieť nad tým, ako to môžeš zmeniť. Môžeš to zmeniť aj tak, že si pri kupovaní určitých potravín vložíš do košíka výrobky práve od slovenského- lokálneho výrobcu. Podporíš tým ľudí, ktorí tam pracujú, prípadne chcú pracovať a zároveň si môžeš byť istý, že to, čo si kúpiš patrí naozaj medzi to najlepšie, čo doma máme.