reklama

Quantanamera park vol.4

Každý človek má (alebo by aspoň mal mať) nejakého koníčka. Tým mojím je mimo iného jednoznačne hudba. Preto som veľmi rád, že sa ako spoluorganizátor môžem spolu s ďalšími členmi Hnutia za pokojnejších stánkárov podieľať na tvorbe nášho milého putovného minifestivalu Quantanamera park. Zatiaľ posledný, s poradovým číslom 4, sa uskutočnil minulý piatok v klube Reset v Partizánskom.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (5)
Obrázok blogu
(zdroj: Marián Komžík)

Do klubu sme sa dostavili okolo piatej hodiny. Partie mladých ľudí pachtiacich po hudbe postávajúcich vôkol boli dobrým znamením. Zvukári už naplno pripravovali aparát, my sme doriešili ešte pár organizačných detailov a mohli sme si sadnúť k prvému pivku. Tieto akcie sú vždy vďačnou príležitosťou na to, aby sme sa všetci z partie pozliezali zo všetkých kútov Slovenska a aspoň na pár hodín sa stretli.

Klub sa začal pomaly ale isto plniť, pivo a borovička sa „rozbehli“, prvá kapela sa pripravovala. Vždy ma pobaví pohľad na ortodoxných pankáčov, ktorí nesušia hubu až do večera a na akciu dôjdu už v požehnanom stave. V podstate to má svoje výhody – vďaka dobrej nálade dokážu zaplniť parket už od prvej skladby. Po úvodných uvítacích slovách nášho obvyklého konferenciera Mescalera rozbehla na pódiu svoj koncert prvá kapela – Náhodný wískit. A treba povedať že viac ako zodpovedne. Tvrdým punkovým nárezom nastolili od prvej skladby vysoké tempo, ktoré si udržali prakticky do konca koncertu. Zahrali skladby z ich nového albumu plné energie, ale aj osvedčené staršie veci. Chlapcov som videl niekoľký krát a môžem úprimne povedať, že ich kvalita rastie úmerne s ich rastúcimi skúsenosťami. Pokiaľ si tento vývoj udržia, určite ešte o nich budeme hodne počuť.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Malú medzipauzu medzi punkovými úderkami sme vyplnili prednáškou o bezpečnosti pri práci, ktorú nám odprezentovala legendárna skupina Vrbovskí víťazi. Páni bratia Jobusovci, ale najmä líder kapely húpací kón podali štandardne skvelý výkon a pocvičili bránice všetkých zúčastnených. Množstvo originálnych nástrojov (kto ich nepozná by mal vedieť, že každú skladbu hrajú na iných nástrojoch), vtipné a poučné texty o práci prednesené vrbovským dialektom, montérky, ... To všetko s nadhľadom až tak silným, že človek v niektorých momentoch začína pochybovať či je to vážne recesia alebo to myslia naozaj vážne. =;o)

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Po tejto milej vsuvke sa na pódium dostavila naša obľúbená skupina Chór vážskych muzikantov. Táto legenda slovenskej alternatívnej scény hrajúca bez prestávok už vyše 25 rokov nikdy nevyliezla z undergroundu a až dodnes si bez zmeny zachovala svoju tvár a osobitý štýl. Osobne ich pokladám za asi jedinú slovenskú kapelu hrajúcu čistý temný underground. Ostatným albumom sa však vrátili k svojim prapôvodným koreňom a nahrali ho v punkovom duchu, samozrejme s undergroundovým nádychom. Nazval by som to jednoducho underpunk. A treba povedať, že im to teda solídne šľape !!! Dokázali to aj v piatok - vysokým tempom kvalitne odohraného koncertu rozpogovali sálu vďaka čomu nejeden pankáč vytriezvel. Koncert výborne podfarbila a oživila aj prítomnosť ich saxofonistu Kokryho, ktorý sa síce na nahrávaní albumu Pank nezúčastnil, ale CHVM si proste bez jeho saxofónu nevie zrejme nikto predstaviť. Na margo ich koncertu treba ešte podotknúť, že sa výnimočne veľmi páčil aj mojej manželke, ktorá tento štýl hudby veľmi nemusí...

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V tomto čase už bol klub takmer plný. Vyše tristo baviacich sa ľudí, množstvo punkových pestrofarebných čír, pivo valiace sa potokom. Obsluha pomaly ale isto začala nestíhať... Proste správny punkový nárez!

Na pódiu začal môj druhý vytúžený koncert – kultová skupina HT. Ich posledný album Absinth môžem počúvať stále dokola a pokladám ho za slovenský album roka. Hotentoti opäť dokázali, že sú skvelá koncertná kapela a že si plne zasluhujú miesto na piedestáli punkrockových kráľov. Staršie aj novšie skladby plné energie v perfektnom prevedení vyburcovali takmer každého. Pogujúci dav kapela rozvárala výberom gradačných a rýchlych skladieb čoraz viac. Nie je čo dodať, proste perfektný výkon! Žiaľ, napriek mojej silnej túžbe som si koncert neužil tak ako som plánoval. Ochranka sa doslova vyprdla na to na čo tam bola a keď sme nechceli aby nám rozvášnený dav rozbil alebo poškodil aparatúru alebo aby nedošlo k nemilému zraneniu pod pódiom bolo treba túto situáciu riešiť. Tak som sa spolu s ďalšími členmi (veľká vďaka najmä Pucovi, ktorý sa tejto roly ujal viac ako zodpovedne) pasoval do úlohy samozvaného ochrankára a väčšinu koncertu (ako aj následných) som si užil chrbtom k pódiu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nasledoval jeden z headlinerov večera – skupina Slobodná Európa. Whisky s partiou sa bavili v klube už pár hodín, takže v okamihu začiatku koncertu boli už správne naladení. Veď bez toho by to ani nebol ten správny punk! =;o) Kapela odohrala pekný koncert plný hitov. Nakoľko ich mnohé skladby sú až notoricky známe, spievala ich s nimi celá sála. Pogo nabralo na intenzite (moje tenisky a nohavice by vám o tom vedeli povedať svoje) a dav na sile, vzduch oťažel, atmosféra hustla. Pohľad na tú zmietajúcu sa masu ma napĺňal pocitom zadosťučinenia.

Poslednou kapelou bol ďalší z ťahákov večera – kapela Konflikt. Priznám sa, že túto kapelu nepoznám takmer vôbec a zrejme ani nechcem poznať. Každopádne odohrali výborný energický koncert lahodiaci duši každého ich fanúšika. Druhá polovica koncertu sa už ale niesla v duchu doznievania energie publika. Pankáči už mali toho očividne dosť, sily im ubudlo a únava ich zmáhala. V podstate mi to už aj celkom vyhovovalo, lebo som sa konečne mohol na chvíľu posadiť na pódium a vydýchnuť. Na záver koncertu zahrala kapela ešte pár skladieb z ich najstaršieho albumu, nejaký ten prídavok a okolo druhej hodiny pódium stíchlo.

Na druhom stage však už medzičasom začala hrať svoj bezchybný set DJ Biba z Rádia_FM. Úžasné kombinácie skladieb rozprúdili publikum a ja som ľutoval, že som tak vyčerpaný ako som, vďaka čomu som sa nevedel plnohodnotne vyblázniť. Biba obmieňala štýly, striedanie kapiel ako Polemic so Sex Pistols, Pii Jem s Bad Religion, Malevil s The Prodigy, či Beastie Boys s reggae pôsobilo na mňa ako aj na baviacich sa ľudí pompézne. Niekedy priam až hypnotizujúco. Dávno som nepočul tak dobre spracovaný set! Väčšina ľudí sa síce po živých koncertoch pomaly odobrala domov, veľa z nich však zostalo ešte popíjať, driemať či baviť sa v klube.

Akcia pomaly doznievala a my sme sa zberali domov so spokojným pocitom. Ten narušil iba malý incident s hrubokrkým ochrankárom, ktorý sa po odchode 250 pankáčov konečne prebral zo zimného spánku, prejavil svoje prirodzené pudy a začal sa konečne realizovať. Len škoda, že na organizátoroch...

Celkovo v nás akcia zanechala priaznivý dojem. Jej dlhodobým cieľom je mimo iného šíriť klubovú kultúru aj v menších mestách, umožniť kapelám prezentovať sa na nových miestach, ale aj umožniť zahrať si a predstaviť svoju tvorbu aj menej známym kapelám. Je však na škodu veci zvrátený pohľad na takéto podujatia zo strany oficiálnych miest. Namiesto oficiálnej podpory takýchto akcií zo strany mesta či kultúrnych inštitúcií sa organizátori dočkajú často iba opovržlivých reakcií a monitorovania akcie políciou. Darmo, sloboda a demokracia sú tu ešte krátko a pár desaťročí ešte potrvá, kým kompetentní pochopia ich skutočný význam... Nám to však na entuziazme určite neuberie a preto sa už dnes tešíme na ďalšiu Quantanameru. =;o)

Marián Komžík

Marián Komžík

Bloger 
  • Počet článkov:  18
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som človek milujúci slobodu vo všetkých jej formách. Možno trochu kontroverzný, každopádne však s vlastným názorom. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáPolitikaKultúraSpoločnosť

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu