reklama

Quantanamera park vol.5

Dnes v ranných hodinách skončilo v partizánskom klube Reset piate pokračovanie miléhokultového minifestivalu Quantanamera park. Pomaly ale isto sa už spamätávam do reality, takže si neodpustím krátku reakciu na túto akciu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)
Obrázok blogu
(zdroj: Milan Prekop)

Festival má za úlohu tri hlavné ciele - šíriť klubovú kultúru, priviesť známe skupiny aj do menších klubov a umožniť mladým nádejným skupinám zahrať si a zviditeľniť sa. Je organizovaný prakticky nezištne partiou "mladých" ľudí, ktorých snaha síce nie je vždy korunovaná stopercentným úspechom, ale i napriek tomu ich entuziazmus a zanietenosť neutíchajú a stále nanovo sa vrhajú do nových akcií a projektov. Niet sa čomu diviť, nebyť takýchto bláznov tak by sa tu asi už pomaly nič nedialo. Niekto to predsa robiť musí.. =;o)

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Po pár týždňoch príprav nastal teda včera opäť ten vytúžený deň a my sme sa zišli okolo piatej v klube Reset v Partizánskom. Zvukári už rozbaľovali bedne, ťahali káble, pípa už fungovala, všetko proste fičalo tak ako malo. Doladili sme posledné detaily, uvítali prvé kapely a festival mohol začať. Približne o siedmej sa rozozvučalo tanečné pódium, na ktorom roztočili svoje platne dídžeji zo zoskupenia Naada sound komplex. Naada-J a Aurora hrávajú vďaka dlhodobému pobytu jedného z členov v zahraničí spolu už len ojedinele, som preto rád, že túto výnimočnú chvíľu mohol zažiť práve Quantanamera park.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Na hlavnom pódiu sa program začal krátko nato. Uvítanie, otvorenie a ide sa na to! Úvodnou skupinou bola stálica trenčianskej alternatívnej scény - skupina ŠMOX. Ich "garážový" alternatívny rock, ako aj zatiaľ jediný radový album Paranoja (stiahnuteľný zdarma na webe) mám veľmi rád. Vtipné texty, plná hudba, nápaditý prejav. Proste ŠMOX. Na margo ich vystúpenie ešte musím poznamenať, že ma osobne kúsok mrzí, že nezaradili do svojho vystúpenia skladbu Šípková ruženka, ktorú mám akosi viac prirastenú k srdcu.. =;o)

Nasledovala piešťansko-vrbovská skupina Teskohippies. Partia mladých chlapcov hrá veľmi príjemnú, ale najmä súčasnú gitarovú hudbu. Spetrenie ponúkajú tiež texty v slovenčine aj angličtine. Také nové Lepayaco. Aj preto som veľmi rád, že im bolo umožnené sa prezentovať a predstaviť svoju tvorbu na novom mieste. Som presvedčený, že pokiaľ sa bude skupina uberať rovnakou cestou tak má pred sebou veľkú budúcnosť a ešte o nich budeme veľa počuť. Mimochodom, na ich webovej stránke si môžete zdarma stiahnuť ich aktuálny album I live Q s hitmi ako Kokosový pes, Vianočná či Blacklights.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nasledoval prvý headliner večera - skupina Para. Odštartovali rezko a tento trend si udržali až do konca. Ich "funky rock" a čistá bezchybná prezentácia si dokážu podmaniť široké publikum, texty ich piesní sú notoricky známe, niet sa preto čomu diviť, že ich koncert plný hitov si odspievala celá sála. Spevák Lasky napriek faktu, že ho zobudili asi minútu pred začiatkom koncertu odspieval koncert maximálne sviežo a živelne a na konci koncertu si (veď ako ináč?) neodpustil ani štandardný skok do publika, ktoré ho chvíľu nadšene ponosilo nad hlavami. Prídavok, rozlúčka a na scénu sa mohla pripraviť ďalšia skupina.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tou nebol nik iný ako trenčianska hudobná legenda Chór vážskych muzikantov. Partia nestarnúcich mládencov nastolila hneď od začiatku rýchle tempo a nekompromisnú rytmiku. Ich underpunk dokáže človeka priam paralizovať. Hitmi ako Plesniví starci, Sloboda I či Zeleninová polícia rozburcovali publikum a vtiahli do tanečného tempa konečne aj mňa. Neporadím si, ale keď počujem No more heroes v ich prevedení tak proste nedokážem ostať stáť. =;o) Páni vydali na vlastnej značke Fukkavica records už slušné množstvo albumov a v tomto období pripravujú nový. Pre záujemcov o underground či underpunk bude určite dobrou správou fakt, že najnovšie albumy sú v zmysle hesla "Výroba kópií, prenájom, požičiavanie, verejné uvádzanie a rozhlasové šírenie tejto nahrávky je vítané" k dispozícii na stiahnutie na ich stránke.

Nasledoval vrchol večera na live pódiu - skupina Extip. Áno, presne ten Extip, ktorý pred mnohými rokmi odštartoval pankovú vlnu na Slovensku. Páni punkeri s veľkým P predviedli, prečo sú označovaní za legendu. Ich nekompromisný prejav udržal posledných vytrvalcov na nohách až do konca! Raz darmo, bohaté skúsenosti sú v kombinácii s istou rukou silnou kombináciou a devízou. Koncert sa nezaobišiel bez môjho malého faux pas, keď som na začiatku kapelu omylom uviedol ako Exit (predsa len už bola pokročilá hodina.. =;o)). Chlapci to však ako správni profesionáli zobrali s nadhľadom a "exitli" až po dvoch prídavkoch.

Na tanečnom pódiu medzitým vystriedalo formáciu Naada sound komplex bratislavské dídžejské trojzoskupenie Respect vibration sound system a roztočilo neúnavnú párty v štýle ska, reggae a dancehall. Bavenica skutočne na úrovni až do rána bieleho...

Čo dodať na záver? Pozitív bolo veľa. Spokojní a dobre sa zabávajúci účastníci vás dokážu naplniť silnou energiou, ktorá je satisfakciou za všetky tie týždne príprav. Sklamaním bola akurát nižšia účasť, ktorú som v podstate nepochopil doteraz. Nič sa však nedeje, úspechy ale najmä pády nás posúvajú ďalej, preto sa už dnes teším na ďalšie pokračovanie Quantanamera parku.

Marián Komžík

Marián Komžík

Bloger 
  • Počet článkov:  18
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som človek milujúci slobodu vo všetkých jej formách. Možno trochu kontroverzný, každopádne však s vlastným názorom. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáPolitikaKultúraSpoločnosť

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu