reklama

Platy sudcov

Máločo tak demoralizuje ľudí ako zrejmé nespravodlivosti, nevymožiteľnosť práva a akási nedotknuteľnosť niektorých ľudí.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (7)

To, aká je situácia na tomto fronte, závisí do značnej miery od súdnictva. A to naše je v žalostnom stave. Súdnictvo u nás trpí na prieťahy v súdnom konaní, prepúšťanie zrejme vinných osôb kvôli vypršaniu vyšetrovacej doby, prepúšťanie kvôli „procesným chybám", boj sudcov o peniaze atď. Hoci v niektorých prípadoch zohráva svoju rolu jednoducho neschopnosť v iných iste zohráva svoju rolu aj korupčnosť. Plošné previerky sudcov by mohli odstrániť „plevy spomedzi zrna“, ale sudcovia ich odmietli a odvolali sa na Ústavný súd.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Platy sudcov sú prinajmenšom slušné a už začiatočníci medzi nimi zarábajú cez 2000 €. V rámci šetrenia ich vláda chcela zmraziť. Podľa všetkého to tiež skončí na Ústavnom súde. Dokonca „bývalý predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin v piatok podal podnet na generálnu prokuratúru, ktorá má prešetriť zákonnosť konania skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky za stranu Smer-SD pri navrhovaní zmrazenia platov sudcov.“

Ako by sa toto dalo riešiť? Videli sme v minulosti (dúfajme, že len v nej), ako zasahovanie politiky do výkonu spravodlivosti, túto spravodlivosť deformovalo.

Existujú však pojmy ako „zaujatosť“ a „konflikt záujmov“. Tieto nepochybne zohrávajú svoju rolu, keď sudcovia majú rozhodovať o svojich platoch, alebo o svojich kolegoch. Či je to už vedomé, alebo podvedomé.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Možno by stál za zváženie zákon, podľa ktoré by každý súdny spor, v ktorom by jednou stranou boli sudcovia, mal byť rozhodnutý na súdoch v zahraničí.

Štefan Konkol

Štefan Konkol

Bloger 
  • Počet článkov:  106
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Som spisovateľ, cestovateľ a karatista. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu