reklama

Reklamy, pôžičky, exekúcie

Neprestajná záplava TV reklám ponúkajúcich ľuďom pôžičky rôzneho druhu naberá na obrátkach. A ako rastie jej kvantita, tak klesá jej kvalita a zodpovednosť.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (27)

Pre rozličné nebankovky, je to samozrejme „way of life". Je však skutočne zarážajúce, že sa tohto nedôstojného boja o zákazníka zúčastňujú aj banky - tie sa totiž vždy snažia vyvolávať dojem dôstojnej a charakternej, aj keď nemilosrdnej inštitúcie.

Samozrejme, že pôžičky majú svoju rolu v hospodárstve, aj v živote ľudí. Bez nich by si len málo ľudí dokázalo kúpiť ešte v relatívne mladom veku vlastné ubytovanie a teda by bolo nútené platiť nájomné, čo je vyložená strata peňazí. Okrem takýchto hypotekárnych pôžičiek ešte sú namieste pôžičky na investície do svojho businesu pre podnikateľov a živnostníkov. Niekedy tiež môže byť správne novou výhodnou pôžičkou vyplatiť staré dlhy s vyššou úrokovou sadzbou.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Takzvané spotrebné úvery však v najlepšom prípade znamenajú, že nakúpený spotrebný tovar sa prepláca a keďže často si ich berú tí, čo nedokážu zaplatiť ani normálnu cenu, je to pre nich cesta do finančnej záhuby.

Myslím, že vo väčšine prípadov exekúcií boli príčinou nesplácané pôžičky. Na Slovensku súdy evidujú už vyše 1 000 000 exekúcií, ktoré neboli ukončené a počet exekúcií z roka na rok rastie. Že prakticky každá exekúcia je životnou tragédiou, je známe a opätovne potvrdzované.

V TV poslednú dobu už prakticky nie je žiadna reklamná prestávka, ktorá by neobsahovala ponuku nejakej formy pôžičky. Sú stále nezodpovednejšie a najnovšie sa objavila reklama, pri ktorej sú hrdinami mladí ľudia, ktorí si išli kúpiť nejakú maličkosť, napríklad kvety alebo knihu a kúpili veci ako televízor, gauč, atď. Prinajmenšom sa tu chvália nepremyslené a chaotické nákupy, ale v skutočnosti aj životný štýl „na bôrg", ktorý končieva v troskách.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Je pravdou, že mladých ľudí nikto nenúti, aby si takéto pôžičky brali - je to ich vlastné rozhodnutie a nebankovky, prípadne banky im to len umožňujú. Myslím však, že takýto argument požívajú aj dealeri drog - oni mladých ľudí nenútia brať drogy, len im to umožňujú. Pokiaľ viem, reklama odporúčajúca fajčenie je zakázaná. Nebolo by možno zakázať nezodpovedné reklamy, nahovárajúce ľudí na chybné finančné kroky? Pôžičky by do tejto kategórie zapadli...

Štefan Konkol

Štefan Konkol

Bloger 
  • Počet článkov:  106
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Som spisovateľ, cestovateľ a karatista. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu